Vartotojų kainų infliacija JAV šoktelėjo labiau, nei tikėtasi

Vartotojų kainų infliacija Jungtinėse Valstijose gruodį padidėjo labiau, nei tikėtasi, rodo ketvirtadienį paskelbti vyriausybės duomenys.

Vartotojų kainų infliacija Jungtinėse Valstijose gruodį padidėjo labiau, nei tikėtasi.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Vartotojų kainų infliacija Jungtinėse Valstijose gruodį padidėjo labiau, nei tikėtasi.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Jan 11, 2024, 4:41 PM, atnaujinta Jan 11, 2024, 4:42 PM

Pasak Darbo departamento, atidžiai stebimas vartotojų kainų indeksas (CPI) gruodį, lyginant su analogišku ankstesnių metų mėnesiu, didėjo 3,4 proc., ir buvo didesnis, nei lapkritį.

Tačiau bazinis įvertis, kuris neapima nepastovių maisto ir energijos kainų, paskutinį 2023 m. mėnesį sumažėjo iki 3,9 proc.

Nors analitikai nemano, kad Federalinio rezervų banko (FED) pareigūnai savo sprendimus dėl palūkanų normų grįs vieno mėnesio duomenimis, spartėjanti infliacija gali padidinti spaudimą centriniam bankui.

Pinigų politikos formuotojai 2022 m. pradžioje ėmė sparčiai kelti palūkanas ir palaikė jas aukštame lygyje, tokiu būdu siekdami sumažinti paklausą ir infliaciją.

Nepaisant CPI padidėjimo gruodį, infliacija yra gerokai nutolusi nuo 2022 m. birželį užfiksuoto 9,1 proc. piko, o vartotojų išlaidos ir darbo rinka išliko atsparios.

Tai sustiprino viltis, kad bus įgyvendintas vadinamasis „minkštas nusileidimas“ – tai scenarijus, pagal kurį infliacija sumažėja neužfiksavus recesijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.