„Epic“ pranešė, kad teismo byla prieš „Apple“ yra „pralaimėta“

Žaidimo „Fortnite“ kūrėjos „Epic Games“ vadovas antradienį paskelbė, kad bendrovės teisminė kova siekiant, kad bendrovės „Apple“ išmaniuosiuose telefonuose „iPhone“ būtų leidžiama įsigyti programėlių iš kitų parduotuvių, buvo pralaimėta, JAV Aukščiausiajam teismui atsisakius nagrinėti šią bylą.

 Apple.<br>AP / Scanpix nuotr.
 Apple.<br>AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 8:19 PM, atnaujinta Jan 16, 2024, 8:20 PM

Aukščiausiosios instancijos teismas pareiškė užsitęsusioje byloje nei bendrovės „Apple“, nei „Epic“ apeliacijų nenagrinėsiąs, tuo iš esmės užbaigdamas teisinę sagą.

2020 m. „Epic“ pateikė ieškinį, kaltindama išmaniųjų telefonų „iPhone“ gamintoją „Apple“ monopolizavus skaitmeninių paslaugų parduotuvę „App Store“.

Už visus mobiliųjų programėlių parduotuvėje sudaromus finansinius sandorius „Apple“ ima net 30 procentų mokestį, todėl bendrovės skundžiasi nesąžiningu „mokesčiu“.

San Francisko federalinis teismas vienbalsiai atmetė ieškinį, pasiūlydamas vienintelį sprendimą, kad programėlių vartotojams būtų nurodoma, jog už bendrovės „Apple“ ekosistemos ribų ir yra kitokių būdų atsiskaityti už paslaugas.

Abi bendrovės pateikė apeliacijas, kurios galų gale pasiekė Aukščiausiąjį teismą.

„Aukščiausiasis teismas atmetė abejų šalių apeliacijas bendrovės „Epic“ byloje prieš „Apple“ monopolį“, – socialiniame tinkle „X“ (buvęs tviteris) pranešė bendrovės „Epic“ generalinis direktorius Timas Sweeney.

„Teisminė kova siekiant, kad bendrovės „Apple“ išmaniuosiuose telefonuose „iPhone“ būtų leidžiama įsigyti programėlių iš konkuruojančių parduotuvių ir už jas atsiskaityti kitokiais būdais, Jungtinėse Valstijose pralaimėta. Tai liūdna baigtis visiems programinės įrangos kūrėjams“, – teigė jis.

T. Sweeney paaiškino, kad dabar nurodymą bendrovei „Apple“ leisti išmaniuosiuose telefonuose „iPhone“ naudoti naujas atsiskaitymo sistemas duoti gali tik šalių vyriausybės arba priežiūros institucijos.

Jis pasveikino Europos Sąjungos skaitmeninių rinkų įstatymą, kurį priėmus Europoje nuo kovo 7 d. būtent taip ir bus padaryta.

Praėjusį mėnesį „Epic“ Jungtinėse Valstijose laimėjo panašaus pobūdžio bylą prieš bendrovę „Google“, prisiekusiųjų teismui priėmus sprendimą, kad paieškos sistemos milžinė savo išmaniesiems telefonams su įdiegta operacine sistema „Android“ skirtoje programėlių parduotuvėje naudojasi neteisėtu monopoliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.