Kinijos ekonomikai – ne patys geriausi laikai: tokių rezultatų nematė jau daugiau nei tris dešimtmečius

Praėjusių metų Kinijos ekonomikos rezultatai yra vieni prasčiausių per daugiau kaip tris dešimtmečius, rodo trečiadienį paskelbti oficialūs duomenys, šaliai kovojant su nekilnojamojo turto krize, vangiu vartojimu ir pasauliniais neramumais.

2023 metų Kinijos ekonomikos rezultatai yra vieni prasčiausių per daugiau kaip tris dešimtmečius.<br>Scanpix.
2023 metų Kinijos ekonomikos rezultatai yra vieni prasčiausių per daugiau kaip tris dešimtmečius.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-17 12:20

Bendrasis vidaus produktas (BVP) išaugo 5,2 proc., iki 126 trln. juanių (16,2 trln. eurų), pranešė Nacionalinis statistikos biuras (NBS).

Oficialūs BVP duomenys išlieka svarbiu informacijos apie antros pagal dydį pasaulio ekonomikos būklę šaltiniu, nors jie yra labai politiški.

Trečiadienį paskelbti skaičiavimai yra geresni, palyginti su 3 proc. augimu 2022-aisiais – tai buvo metai, kuriais verslo aktyvumą varžė griežti sveikatos apribojimai, skirti suvaldyti viruso plitimą.

Tačiau neatsižvelgiant į pandeminius metus, tai buvo silpniausi rezultatai nuo 1990 m.

Po to, kai buvo atšaukti COVID-19 ribojimai, Pekinas užsibrėžė 2023 m. siekti „maždaug 5 proc.“ augimo.

Pareigūnai kovą turėtų paskelbti 2024 m. augimo tikslą.

2022 m. pabaigoje atšaukus vadinamąsias „nulinio COVID‘o“ priemones, ekonomika patyrė trumpą atsigavimą, tačiau jis per kelis mėnesius greitai išsikvėpė, vartojimą paveikus pasitikėjimo stokai namų ūkių ir verslo gretose.

Kinijos augimą taip pat veikia sunkiai kontroliuojama nekilnojamojo turto krizė, rekordinis jaunimo nedarbas ir pasaulinis sulėtėjimas.

Šalies eksportas, kuris istoriškai laikomas svarbiu augimo svertu, praėjusiais metais pirmą kartą nuo 2016-ųjų nusmuko, rodo duomenys, kuriuos penktadienį paskelbė muitinė.

Negana to, augimas taip pat pajuto geopolitinės įtampos su JAV ir kai kurių Vakarų šalių pastangų sumažinti savo priklausomybę nuo Kinijos ar diversifikuoti savo tiekimo grandines įtaką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.