Komandiruotės į užsienį: ką prieš išvykstant privalo žinoti kiekvienas darbuotojas?

Artimiausiu metu planuojate vykti į komandiruotę? Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) atstovai sako, kad norint darbinėje kelionėje išvengti įvairiausių nesusipratimų, svarbu susipažinti su gairėmis: kokias garantijas darbdavys turi suteikti darbuotojui prieš vykstant į tokio tipo keliones.

Jeigu raštiškas pavedimas vykti į komandiruotę darbdavio nėra pateikiamas – galima kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją.<br>„Pexels“ nuotr.
Jeigu raštiškas pavedimas vykti į komandiruotę darbdavio nėra pateikiamas – galima kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2024, 1:27 PM, atnaujinta Jan 19, 2024, 1:55 PM

1. Darbinė išvyka Lietuvoje – taip pat komandiruotė

Edgar Lisica, Valstybinės darbo inspekcijos neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus patarėjas sako, kad į komandiruotės apibrėžimą patenka ne tik kelionės į užsienį, bet ir vykstančios Lietuvoje.

„Darbuotojo komandiruotė yra jo darbo pareigų atlikimas kitoje, ne nuolatinėje darbo vietoje. Taigi, į šį apibrėžimą įeina kelionės tiek užsienyje, tiek Lietuvoje. Svarbu paminėti, kad pats darbuotojas į komandiruotę sugalvoti ir išvykti – negali. Tam reikalingas darbdavio pavedimas“, – teigia VDI specialistas.

2. Privalomas raštiškas įforminimas

Pasak jo, norint teisiškai įforminti darbinę išvyką reikalingas raštiškas darbdavio pavedimas, kuris dažniausiai įforminamas įsakymu, su kurio sąlygomis prieš išvykstant turi susipažinti darbuotojas.

„Darbo praktikoje yra pasitaikę įvairiausių situacijų. Pavyzdžiui, jeigu darbuotojas ir darbdavys apie tokią išvyką susitaria žodžiu – darbuotojui ginčo su darbdaviu atveju gali būti sudėtinga įrodyti, kokio dydžio dienpinigiai komandiruotės metu priklausytų ar kokios trukmės poilsio laiku darbuotojas galėtų pasinaudoti už kelionės laiką. Jeigu raštiškas pavedimas vykti į komandiruotę darbdavio nėra pateikiamas ir darbuotojas su juo nesupažindinamas – darbuotojas dėl tokio pažeidimo gali kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją“, – sako E.Lisica.

3. Komandiruotės išlaidos – darbdavio atsakomybė

Anot VDI atstovo, įsakyme vykti į komandiruotę turi būti nurodoma kelionės trukmė, vieta, apibrėžiamas dienpinigių dydis.

„Išvykus į komandiruotę darbuotojui skirtas užmokestis nesikeičia, tačiau darbdavys įsipareigoja kompensuoti patirtas transporto, kelionės ir nakvynės, kelionės draudimo išlaidas“, – pabrėžia jis.

4. Priklauso dienpinigiai

Kiekvienam į komandiruotę išvykstančiam daugiau nei dieną priklauso dienpinigiai.

Pasak E.Lisica, jeigu dirbti važiuojate į užsienį – suma, priklausomai nuo valstybės, skirsis. Už komandiruotės dieną mokami dienpinigiai yra apskaičiuojami pagal valstybei, į kurią vykstama, nustatytą dydį.

„Ne vėliau kaip paskutinę darbo dieną iki komandiruotės pradžios darbuotojui privalo būti išmokėtas ne mažesnis kaip 50 procentų už komandiruotę apskaičiuotų dienpinigių avansas. Komandiruotam darbuotojui grįžus iš darbinės kelionės, dienpinigiai perskaičiuojami, o neišmokėta dienpinigių dalis išmokama ne vėliau kaip darbo užmokesčio mokėjimo dieną“, – teigia E.Lisica.

5. Po komandiruotės – laisvadienis

E.Lisica sako, kad į darbuotojo komandiruotės laiką įeina ne tik darbo laikas jos metu, bet ir darbuotojo kelionės į darbdavio nurodytą darbo vietą ir atgal trukmė.

Anot jo, jeigu kelionė vyko po darbo dienos valandų, poilsio ar švenčių dieną, darbuotojas turi teisę į tokios pačios trukmės poilsį pirmą darbo dieną po kelionės. Darbuotojo prašymu, šis poilsio laikas gali būti pridedamas prie kasmetinių atostogų, paliekant darbo užmokestį už šį poilsio laiką.

6. Į užsienį vykstant ilgesniam laikui – pasidomėkite šalies garantijomis

Pasak E.Lisica, visais atvejais komandiruojami darbuotojai turi turėti darbo sutartį, pasirašytą su savo darbdaviu Lietuvoje, o apie jų įdarbinimą turi būti informuota „SoDra“. Kitu atveju tai bus laikoma nelegaliu darbu.

Svarbu, kad prieš komandiruotę užsienyje, darbdavys ir darbuotojas pasigilintų, kokios garantijos yra taikomos toje konkrečioje valstybėje. Priklausomai nuo šalies, garantijos gali skirtis.

VDI informuoja, kad informaciją apie užsienio valstybėse taikytinas darbo sąlygas ir komandiravimo tvarką teikia atitinkamos šalies ryšių tarnyba, atsakinga už informacijos teikimą komandiravimo klausimais. Informaciją galite rasti paspaudę čia.

Inspekcija taip pat ragina pranešti apie galimus pažeidimus darbuotojų komandiruotės metu, pavyzdžiui, netinkamas darbo sąlygas, piktnaudžiavimą darbo ar poilsio laiku ir pan. Apie nesudaromas darbo sutartis anonimiškai galima pranešti telefonu + 370 5 213 9772 arba VDI svetainėje užpildžius pranešimo dėl nelegalaus darbo formą. Ją rasite – čia. Daugiau informacijos www.vdi.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.