Lietuvos įmonėms vokiečiai turi gerų žinių: „Egzistuoja puiki galimybė“

„Lietuvos įmonėms, kurios eksportuoja, yra ir gerų žinių“, – patikino Vokietijos informacinių technologijų bendrovės „Birkle IT AG“ vadovas Kęstutis Bagdonavičius.

„Lietuvos įmonėms, kurios eksportuoja, yra ir gerų žinių“, – patikino Vokietijos informacinių technologijų bendrovės „Birkle IT AG“ vadovas Kęstutis Bagdonavičius.<br>Scanpix / Imago Images nuotr.
„Lietuvos įmonėms, kurios eksportuoja, yra ir gerų žinių“, – patikino Vokietijos informacinių technologijų bendrovės „Birkle IT AG“ vadovas Kęstutis Bagdonavičius.<br>Scanpix / Imago Images nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2024, 1:47 PM

K.Bagdonavičius yra ir Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų (AHK) prezidentas Lietuvoje. Anot jo, nors pastaruoju metu Lietuvos įmonių eksportas į Vokietiją mažėjo, vis dėlto ši valstybė išlieka svarbi Lietuvos verslo partnerė.

Lietuva pagal Vokietijos eksporto šalis iš 239 valstybių užima 43 vietą bei 47 vietą – pagal Vokietijos importo šalis.

„Vokietijai tenka įveikti daug iššūkių, bet ji turi ir daug veiklos galimybių – pagal nominalųjį BVP ji yra trečia pagal dydį ekonomika pasaulyje. Jos ekonomikos varomoji jėga yra stiprios mažos ir vidutinio dydžio įmonės“, – teigė K.Bagdonavičius.

Eksporto apimtis. 2023-iųjų rugsėjį, palyginti su 2023 m. rugpjūčiu, Vokietijos eksportas sumenko 2,4 proc., importas – 1,7 proc. Remiantis preliminariais Federalinės statistikos tarnybos („Destatis“) rezultatais, palyginti su 2022 m. rugsėju, eksportas sumažėjo 7,5 proc., o importas – 16,6 proc.

BVP pamažu didėja. 2023 m. trečiąjį ketvirtį Vokietijos bendrasis vidaus produktas (BVP), palyginti su ankstesniu ketvirčiu, toliau didėjo (pagal sezoninius ir kalendorinius duomenis) ir sudarė 1035,5 mlrd. eurų (2022 m. iš viso – 3876,8 mlrd. eurų).

Nebeliko rusiškų dujų. Vokietijai pavyko per trumpą laiką fundamentaliai sumažinti priklausomybę nuo Rusijos dujų ir naftos: nuo 2023 m. birželio ji nebeimportuoja rusiškų gamtinių dujų. Galima palyginti: 2022 m. rugpjūtį dujų ir naftos importo apimtis sudarė apie 953 mln. kubinių metrų. Didžiausias jų importo rodiklis užfiksuotas 2021 m. gruodį ir siekė 5,2 mlrd. kubinių metrų.

Investicijos Lietuvoje. Sukauptosios tiesioginės užsienio investicijos (TUI) Lietuvoje per metus išaugo 12 proc. ir 2023 m. birželį sudarė 32 mlrd. eurų.

2023 m. II ketvirčio pabaigoje didžiausi investuotojai Lietuvoje buvo Vokietija – 5,7 mlrd. eurų, Estija – 3,6 mlrd. eurų, Švedija – 3,4 mlrd. eurų, Nyderlandai – 2,9 mlrd. eurų ir Jungtinė Karalystė – 2,4 mlrd. eurų. Didžiausią TUI dalį pritraukė finansinės ir draudimo veiklos įmonės (11 mlrd. eurų).

Vieni didžiausių Vokietijos investuotojų Lietuvoje yra „Continental“, „Hella“, „Rehau“, „Homanit“ ir „Lidl“.

Prekybos duomenys. Jungtinių Tautų tarptautinės prekybos duomenų bazės „Comtrade“ duomenimis, 2022 m. Lietuvos eksportas į Vokietiją sudarė 3,69 mlrd. eurų, importas – 5,75 mlrd. eurų.

„Egzistuoja puiki galimybė Lietuvai pereiti nuo mažą vertę kuriančių pramonės šakų prie didesnę vertę kuriančių ir skaitmenizuotų pramonės šakų, tokių kaip lazerių ir dirbtinio intelekto, kibernetinio saugumo ar 4.0 pramonės. Tai dabartinis Lietuvos tikslas“, – teigė K.Bagdonavičius.

Prognozės. Profesionaliais analitikais garsėjantis Vokietijos federalinis bankas „Deutsche Bundesbank“ sumažino 2023 m. ekonominę prognozę, bet patikino, kad Vokietijos ekonomika grįžta į plėtros kelią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.