Mirtimi pasibaigusių nelaimingų atsitikimų darbe – mažiau, pavojai išlieka tie patys

Mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius pernai, lyginant su 2022 m., sumažėjo 4 atvejais (arba 19 proc.), o sunkių – 24 atvejais (18 proc.), skelbia Valstybinė darbo inspekcija (VDI).

Pagrindiniai nelaimes sąlygoję veiksniai kasmet kartojasi labai panašūs.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pagrindiniai nelaimes sąlygoję veiksniai kasmet kartojasi labai panašūs.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2024, 10:12 AM

Per 2023 m. VDI, neįskaičiuojant įvykių sąlygotų kelių eismo saugos taisyklių pažeidimų, buvo gauta 17 pranešimų apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė, ir 106 pranešimai apie įvykius darbe, kurių metu buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai.

2023 m. eismo įvykių darbe metu žuvo 14 ir buvo sunkiai pakenkta 16 darbuotojų sveikatai.

Atitinkamai per 2022 m. buvo gauti 21 pranešimas apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė, ir 130 pranešimų apie įvykius darbe, dėl kurių buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai.

Mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe dažnumo koeficiento (nelaimingų atsitikimų darbe skaičiaus, tenkančio 100 000 darbuotojų), įvertis (be eismo įvykių) per 2023 m. buvo 1,2, o sunkių nelaimingų atsitikimų darbe – 7,7. Šio rodiklio įverčiai 2022 m. buvo atitinkamai 1,5 ir 9,6.

Pagal minėtus 2023 m. pranešimus jau ištirti 20 mirtinų ir 104 sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe.

VDI pranešime nurodoma, kad pagrindiniai nelaimes sąlygoję veiksniai kasmet kartojasi labai panašūs – 9 darbuotojai žuvo ir net 34 patyrė sunkias traumas nukritę iš aukščio, 4 darbuotojai žuvo ir 7 darbuotojai buvo sunkiai traumuoti krintančių daiktų, 1 darbuotojas žuvo užgriuvus žemės sluoksniui, 1 darbuotoją subadė bulius, 8 sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe įvyko darbuotojams paslydus ir nugriuvus. Dar kitos nelaimingų atsitikimų aplinkybės nebaigtos tirti.

Tiriant nelaimingų atsitikimų priežastis nustatyta, kad daugiausia sunkių nelaimingų atsitikimų darbe, įvykusių per 2023 m., sąlygojo nepakankama darbuotojų saugos ir sveikatos vidinė kontrolė, netinkamas profesinės rizikos vertinimas, netinkamas darbų organizavimas ar naudojamos netinkamos darbo priemonės, arba kai patys darbuotojai nesilaikė darbuotojų saugos ir sveikatos taisyklių ar instrukcijų.

Aptariamuoju laikotarpiu įvykių darbe metu tarp sunkiai nukentėjusių nustatyti 2, tarp žuvusių – 4 neblaivūs darbuotojai. Per 2022 m. įvyko 3 mirtini ir 3 sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe, kurių metu nukentėjo neblaivūs darbuotojai.

Sunkių ar mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe jauniems darbuotojams (iki 18 metų amžiaus) neįvyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.