Norite įdarbinti nepilnametį? Štai, ką privalote žinoti

Nepilnamečiai į darbo rinką veržiasi dėl pačių įvairiausių priežasčių – vedini noro turėti asmeninių santaupų ar pasisemti gyvenimiškos patirties. Vis tik, svarbu nepamiršti, kad įdarbinant asmenis iki 18 metų, darbdaviams yra keliami papildomi reikalavimai. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) atsako į svarbiausius klausimus, susijusius su nepilnamečių įdarbinimu.

Nepilnamečiai gali dirbti tik lengvus darbus, kurie nekenkia jų saugai.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
Nepilnamečiai gali dirbti tik lengvus darbus, kurie nekenkia jų saugai.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2024, 3:00 PM, atnaujinta Jan 22, 2024, 3:07 PM

Kai kuriais atvejais reikalingas tėvų ar globėjų sutikimas

Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus įdarbinti nepilnametį galima sulaukus 14 metų. Tačiau net ir tokio amžiaus asmens darbas turi būti įformintas darbo sutartimi, nes tik taip bus užtikrinamas atlygio už darbą mokėjimas bei įgyjamos visos socialinės garantijos.

„Asmuo nuo 14 iki 16 metų darbo sutarties pats sudaryti negali. Tam reikalingas vieno iš tėvų ar kito vaiko atstovo raštiškas sutikimas. Be to, darbdaviui privaloma pateikti sveikatos priežiūros įstaigos išduotą medicininę pažymą su išvada, kad vaikas tinkamas dirbti konkretų darbą. Mokslo metų laikotarpiu – mokyklos, kurioje mokosi vaikas raštišką sutikimą“, – sako Vaida Arlauskaitė, Valstybinės darbo inspekcijos Darbo teisės skyriaus patarėja-vyriausioji darbo inspektorė.

Anot specialistės, nepilnametis darbą gali pradėti tik tuomet, kai darbdavys pasirašytinai supažindina darbuotoją su darbo sąlygomis, tvarka darbovietėje, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimais.

Kaip ir sudarant bet kokią kitą darbo sutartį, apie įdarbintą nepilnametį darbdavys privalo pranešti „Sodrai“ mažiausiai prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios.

Darbas negali kelti rizikos nepilnamečio sveikatai

Svarbu pabrėžti, kad nepilnamečiai gali dirbti tik lengvus darbus, kurie dėl atitinkamų užduočių pobūdžio ir atlikimo sąlygų nekenkia jų saugai, sveikatai, vystymuisi, netrukdo lankyti mokyklos ir mokytis pagal privalomojo švietimo ir profesinio mokymo programas.

„Vyriausybės nutarimu yra numatytas darbų, kuriuos draudžiama dirbti asmenims iki 18 metų, sąrašas. Į jį patenka darbai, keliantys elektros poveikio pavojų ar susiję su sprogiųjų medžiagų turinčių gaminių gamyba ir tvarkymu. Nepilnamečiai negali dirbti darbų turinčių sveikatai kenksmingų ir pavojingų fizikinių, biologinių bei cheminių veiksnių arba tokių darbų, kurie yra apmokami pagal kiekybinius rezultatus“, – vardija specialistė.

Taip pat nepilnamečiai negali dirbti jokio darbo susijusio su alkoholiu.

Nustatytas griežtas darbo valandų skaičius

Įdarbinti nepilnamečiai negali dirbti pilną darbo dieną, tačiau įstatymai suteikia galimybę suderinti pilnametystės neturinčių asmenų darbą ir mokslus. Pasak VDI atstovės, nepilnamečiai gali dirbti laisvu nuo mokymosi metu, išskyrus prieš pamokas ir naktį.

„Ne mokslo metų laiku nepilnamečiai iki 16 metų gali dirbti iki 6 val. per dieną, 30 val. per savaitę. Mokslo metais – iki 12 val. per savaitę. Tuo tarpu paaugliai nuo 16 metų gali dirbti ne ilgiau, kaip 8 val. per dieną ir ne daugiau kaip 40 val. per savaitę“, – sako V. Arlauskaitė.

Specialistė pabrėžia, kad asmenų iki 18 metų, kai jie dirba daugiau negu vienoje darbovietėje ar mokosi profesinio mokymo įstaigoje ir dirba, laikas praleistas darbovietėje ir mokymosi įstaigoje yra sumuojamas. Tai yra – į darbo valandų trukmę įeina tiek darbo, tiek pamokų laikas.

Priklauso ilgesnės trukmės atostogos

VDI atstovės teigimu, įdarbintiems nepilnamečiams priklauso poilsio dienos ir ilgesnės trukmės atostogos.

„Per metus nepilnamečiai sukaupia 25 (jeigu dirbama 5 dienas per savaitę) arba 30 darbo dienų (jeigu dirbama 6 darbo dienas per savaitę) atostogų dienų. O jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, turi būti suteiktos 5 savaičių trukmės atostogos“, – sako V. Arlauskaitė.

VDI ragina pranešti apie galimus pažeidimus, pavyzdžiui, netinkamas darbo sąlygas, piktnaudžiavimą darbo ar poilsio laiku ir pan. Apie nesudaromas darbo sutartis anonimiškai galima pranešti telefonu + 370 5 213 9772 arba VDI svetainėje užpildžius pranešimo dėl nelegalaus darbo formą. Ją rasite – čia. Daugiau informacijos www.vdi.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.