Tikina: ūkininkų nepasitenkinimą sukėlęs naftos dujų akcizo padidinimas buvo Vyriausybės klaida

Ūkininkams ruošiantis protestuoti Vilniuje ir kaip vieną iš priežasčių įvardijant kuro akcizų padidinimą, prezidento patarėja Irena Segalovičienė teigia, kad papildomas apmokestinimas buvo Vyriausybės klaida. Anot jos, šis sprendimas neproporcingai apkrovė vartotojus, o mechanizmai, skirti pereiti prie alternatyvų suskystintosioms naftos dujoms (SND), buvo nepakankami.

I.Segalovičienė.<br>D.Labučio/Eltos nuotr.
I.Segalovičienė.<br>D.Labučio/Eltos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Jan 23, 2024, 9:30 AM

„Vienas iš ūkininkų keliamų klausimų yra suskystintų naftos dujų kainos. Toks staigus akcizų pakėlimas buvo Vyriausybės klaida, nes jis tapo neproporcingai didele našta vartotojams. Ypač turint omenyje, kad nebuvo pakankamų galimybių prisitaikyti prie alternatyvų. Ir tie mechanizmai, kuriuos Vyriausybė pasiūlė buvo per menki. Ir tikrai prezidentas paragino nedelsiant imtis veiksmų“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė I. Segalovičienė.

Prezidento patarėja tvirtina, kad šioje situacijose yra svarbus Vyriausybės sprendimų greitis ir parodymas ūkininkams, kad kompromisų yra ieškoma.

„Tokiose situacijose yra svarbus tas konstruktyvumas ir sprendimų greitis, kad ūkininkai matytų, jog jie ne vien maitinami pažadais, bet ieškoma kompromisų“, – sakė ji.

ELTA primena, kad antradienį Vilniuje prasideda kelias dienas truksianti ūkininkų protesto akcija, kurią organizuoja Lietuvos žemės ūkio taryba. Žemės ūkio taryba kritikuoja daugiamečių pievų atstatymo tvarką, kuro akcizo padidinimo, ūkininkams nepalankios saugomų teritorijų plėtros, akcentuoti, jog dar nesibaigė vadinamoji pieno krizė.

Protestuotojai į sostinę atvyks su žemės ūkio technika, o trečiadienį numatomas piketas prie Vyriausybės. Pasak tarybos pirmininko Igno Hofmano, miesto savivaldybė leido atvykti iki 850 technikos vienetų.

Seimas 2023 metų gegužę pritarė Akcizų įstatymo projektui, kuriam įsigaliojus nuo 2024 m., atsisakyta energiniams produktams taikomų akcizų lengvatų, numatyta nuosekliai didinti akcizų tarifus taršioms kuro rūšims bei į taikomus tarifus įtraukta anglies dvideginio dedamoji.

Remiantis šiuo projektu, nuo naujų metų naftos dujoms, kurios yra išpilstytos į balionus, pradėtas taikyti 304,1 Eur/t akcizo tarifas. Prieš tai tarifas buvo nulinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.