JAV nekilnojamojo turto rinkoje stebi neįprastus reiškinius – to nebuvo jau kelis dešimtmečius

Pranešama, kad būsto pardavimai Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) smuko iki žemiausio lygio per beveik 30 metų. Išaugusios palūkanų normos padidino pirkėjų išlaidas ir įtikino daugelį potencialių pardavėjų, kuriems buvo nustatytos mažesnės palūkanų normos, nieko nedaryti.

Būsto pardavimai JAV smuko iki žemiausio lygio per beveik 30 metų.<br>Ferdinand Stohr/Unsplash nuotr.
Būsto pardavimai JAV smuko iki žemiausio lygio per beveik 30 metų.<br>Ferdinand Stohr/Unsplash nuotr.
Būsto pardavimai JAV smuko iki žemiausio lygio per beveik 30 metų.<br>Jan Vašek/Pixabay nuotr.
Būsto pardavimai JAV smuko iki žemiausio lygio per beveik 30 metų.<br>Jan Vašek/Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 25, 2024, 6:14 PM

Nupirkta tik 4,09 mln. būstų – mažiausiai nuo 1995 m. Dėl ribotos pasiūlos kainos pasiektas naujas rekordas, teigė Nacionalinė nekilnojamojo turto agentūrų asociacija, kurią cituoja BBC.

Nors tikimasi, kad rinka šiais metais atsigaus, įspėjama, kad įperkamumo problema šalyje išliks.

Skaičiuojama, kad organizacijos duomenimis, namų pardavimo kainos mediana per metus pakilo 1 proc. iki 389 800 JAV dolerių (apie 358 500 eurų).

Nuo 2019 m., po kainų šuolio pandemijos metu, medianos kaina šoktelėjo daugiau kaip 40 proc.

Ekonomistas Lawrence'as Yun'as teigė, kad pastarasis kainų augimas yra „netvarus“, o pasiūlos didinimas, siekiant sukurti kelią būsto įsigijimo galimybę nuomininkams, yra „būtinas“.

„Jei kainos ir toliau didės dabartiniu tempu, šalis gali paspartinti į turinčius ir neturinčius (aut. past. – įsigiję būstą)“, – perspėjo jis.

JAV būsto rinka staiga sulėtėjo nuo 2022 m., kai JAV Federalinė rezervų sistema, siekdama pažaboti infliaciją, pradėjo didinti palūkanų normas.

Praėjusiais metais JAV hipotekos paskolų, kurios įprastai fiksuojamos 30 metų laikotarpiui, palūkanų normos pirmą kartą per kelis dešimtmečius viršijo 7 proc.

Šie žingsniai užbaigė pirkimo maniją, kilusią pandemijos metu, kai centrinis bankas, siekdamas paskatinti ekonomiką, sumažino palūkanų normas.

Skirtingai nei kitose šalyse, kur labiau paplitusios trumpesnio termino paskolos arba kintamos palūkanų normos, taip pat atsirado ryškus skirtumas tarp būsimų pirkėjų ir esamų būsto savininkų, kurių daugelis turi paskolas su mažesnėmis nei 4 proc. palūkanų normomis ir kuriems tektų patirti smarkiai didesnes išlaidas, norint persikelti.

L.Yun'as sakė manantis, kad gruodį bus rinkos dugnas, pažymėdamas, kad pastaraisiais mėnesiais hipotekos paskolų palūkanų normos vėl sumažėjo ir sausio trečią savaitę nukrito iki 6,6 proc., t. y. žemiausio lygio nuo gegužės mėnesio, teigiama BBC.

Mažėjimas vyksta investuotojams lažinantis, kad centrinis bankas pradės keisti kursą ir vėliau šiais metais sumažins palūkanų normas.

Tačiau Oksfordo ekonomikos vyriausioji JAV ekonomistė Nancy Vanden Houten mano, kad nors tai gali padėti paklausai, palūkanų normos greičiausiai ir toliau išliks didesnės nei 6 proc. Tai reiškia, kad vis tiek nepakankamai, kad į rinką ateitų daug pardavėjų.

„Tikimės, kad dėl mažos parduodamų esamų būstų pasiūlos būsto kainų augimas šiais metais išliks teigiamas“, – komentavo ji.

Parengta pagal BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.