VMVT prekybininkams primena: eksportui į JK įsigalioja nauji reikalavimai

Gyvūninio maisto eksportuotojų siuntas į Jungtinę Karalystę (JK) nuo sausio 31 d. privalės lydėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) išduodami eksporto sertifikatai.

Nuo 2024 m. sausio 31 d. gyvūninės kilmės maisto produktų eksporto į JK procesas taps sudėtingesnis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuo 2024 m. sausio 31 d. gyvūninės kilmės maisto produktų eksporto į JK procesas taps sudėtingesnis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-25 14:23

Po JK sprendimo išstoti iš Europos Sąjungos (ES) bendrosios rinkos bei muitų sąjungos, taip nutraukiant laisvą asmenų, prekių ir paslaugų judėjimą su ES, iki šiol dėl daugybės pereinamojo periodo atidėliojimų, gyvūninės kilmės maisto produktus – šviežią mėsą, mėsos gaminius ir pusgaminius, pieno ir žuvininkystės produktus, kiaušinius ir kiaušinių gaminius buvo leidžiama įvežti į Jungtinę Karalystę tik su komerciniais dokumentais, taip kaip ir į kitas ES narių šalis.

Tačiau nuo 2024 m. sausio 31 d. gyvūninės kilmės maisto produktų eksporto į JK procesas taps sudėtingesnis, prie kurio prisitaikyti turės visi. Nuo minimos datos, eksportuojamus gyvūninės kilmės produktus, turės lydėti VMVT išduotas eksporto sertifikatas. Šiuo sertifikatu būtina pasirūpinti iš anksto, dar prieš išvežant produktus iš Lietuvos, siekiant užtikrinti sklandų eksporto procesą ir išvengiant nesusipratimų pasienio postuose.

Taip pat nuo 2024 m. balandžio 30 d. Jungtinės Karalystės pasienio kontrolės postuose eksporto procesas gali ilgėti – bus atliekami ne tik dokumentų patikrinimai, bet ir eksportuojamų prekių identifikavimo bei fiziniai patikrinimai.

VMVT primena, kad šis reikalavimas aktualus, tik komerciniam produktų judėjimui. Asmenys vežantys maisto produktus savo reikmėms bagaže, ar siunčiantys produktus per siuntų tarnybas gali jaustis ramiai – naujieji JK reikalavimai jų nepalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.