Ginčai verslo pasaulyje: 5 dažnos juos sukeliančios situacijos

Versle, siekiant ambicingų tikslų, nesutarimai neretai perauga į ginčus. Įvairių sričių teisininkai pastebi, kad yra tam tikros situacijos ar sritys, kuriose ginčai kyla dažniau. Ir vis dėlto daugelio jų įmanoma išvengti. Taigi, kokios 5 dažnos ginčus verslo pasaulyje sukeliančios situacijos, tarp kokių šalių šiose kyla konfliktai ir kaip jų galbūt galima išvengti ar bent susikurti tvirtą, įmonės interesus apsaugantį teisinį pamatą?

Daug nesusipratimų kyla dėl netinkamai parengtų sutarčių – neteisingai suprastos sąlygos dažnai kyla dėl netinkamai suformuluotų punktų, dėl standartinių šablonų naudojimo, kai išties reikėtų investuoti į individualizuotus dokumentus.<br>„Pexels“ nuotr.
Daug nesusipratimų kyla dėl netinkamai parengtų sutarčių – neteisingai suprastos sąlygos dažnai kyla dėl netinkamai suformuluotų punktų, dėl standartinių šablonų naudojimo, kai išties reikėtų investuoti į individualizuotus dokumentus.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 10:00 AM

Sutarčių klaidos: neindividualizuoti, neaiškūs ar nebeaktualūs dokumentai

Daug nesusipratimų kyla dėl netinkamai parengtų sutarčių – neteisingai suprastos sąlygos dažnai kyla dėl netinkamai suformuluotų punktų, dėl standartinių šablonų naudojimo, kai išties reikėtų investuoti į individualizuotus dokumentus. Lygiai taip pat svarbu tinkamai parengti įvairias verslo sutartis, reikia skirti laiko išaiškinti jų sąlygas visoms susijusioms šalims. Ar tai partneriai, darbuotojai ar investuotojai.

Dar vienas aspektas, susijęs su sutartimis ir jų neteisingu interpretavimu ar tiesiog realios situacijos neatitikimu, – monitoringo nebuvimas. Visas verslo sutartis reikia reguliariai peržiūrėti, idealiu atveju – su teisininkais.

Vis dėlto įvairūs nesutarimai ir galbūt net iki teismo nukeliaujantys konfliktai ambicingame versle – kartais neišvengiami. Tuomet gerai parengtos, aktualios, individualizuotos sutartys ir kita dokumentacija – apsauga, kuri neretai reiškia, kad ginčų sprendimas bus sklandesnis, kainuos mažiau laiko ir pinigų.

Intelektinės nuosavybės teisių nesutarimai

Intelektinė nuosavybė (IN) daugeliui verslų yra kritiškai svarbus turtas, kartais net svarbiausias, ypač kai ant jo laikosi visa verslo konkurencinio pranašumo ir pelningumo idėja. Kai skaitmeninių produktų vis daugiau (tiek tradiciniuose, tiek novatoriškuose versluose, kur viskas paremta skaitmeniniais sprendimais), ginčų dėl intelektinės nuosavybės taip pat daugėja.

Ginčai gali kilti dėl nesutarimų, kas turi teisę naudotis šiais turtiniais elementais. Pavyzdžiui, sukurta programinės įrangos funkcija ar pan. Tai gali apimti konfliktus dėl patentų, prekių ženklų, autorių teisių ir komercinių paslapčių. Siekiant apsaugoti savo verslą, būtina aiškiai apibrėžti ir teisiškai užtikrinti savo IN teises.

Darbo teisės pažeidimai

Darbdavio ir darbuotojų santykiai visuomet buvo ir, ko gero, išliks viena aktualiausių teisės sričių. Su darbo teise susiję ginčai yra dažnas iššūkis verslo pasaulyje, ypač kai situacijos vertinamos kritiškai, o priimami sprendimai – neretai darbuotojų pusėje. Ginčai kyla dėl įvairiausių priežasčių – nuo nesutarimų dėl atlyginimų ir žadėtų naudų iki kaltinimų dėl diskriminacijos darbo vietoje.

Būtent todėl darbo teisės srityje besispecializuojantys teisininkai vis primena – verslams tiesiog būtina užtikrinti atitiktį darbo teisei. Nepriklausomai nuo įmonės dydžio, svarbu turėti aiškiai reglamentuotas darbo įmonėje taisykles ir politiką. Atminkite, sveikus darbuotojo ir darbdavio santykius bei harmoningą darbo kultūrą puoselėjanti darbovietė – tai ne tik atitiktis teisės nuostatoms. Tai didelė nauda verslui – modernus, atsakingas darbdavys ambicingiems specialistams visuomet aktualesnis.

Partnerių ir akcininkų konfliktai

Kita sritis, kurioje kyla nemažai verslo ginčų – partnerių ir akcininkų interesų ne(be)sutapimas. Konfliktai kyla dėl nuomonių išsiskyrimo verslo krypties, finansinių sprendimų ar pelno dalijimosi klausimais. Būtent todėl svarbu bendrovėse užtikrinti ne tik nuolatinę komunikaciją ir diskusijas, bet ir imtis teisinių priemonių, kurios reglamentuotų tvarką, tinkamą visiems. Beje, kartu su patyrusiais teisininkais galima iškart aptarti ir patogiausius ginčų sprendimo būdus, jei tokie ginčai vis dėl to kiltų ateityje.

Pavyzdžiui, vienas populiarių sprendimų sprendžiant komercinius ginčus su verslo partneriais – komercinis arbitražas. Jis suteikia galimybę iš anksto pasirinkti ginčus nagrinėjančius arbitrus bei numatyti daugelį sąlygų, pagal kurias nagrinėjami kylantys nesutarimai.

Aktualių institucijų reglamentuotų taisyklių nepaisymas

Nepriklausomai nuo įmonės veiklos srities, yra daugybė skirtingų institucijų, kurios užtikrina, kad verslas atitiktų Lietuvos, Europos Sąjungos ir net pasauliniu mastu aktualius teisės aktus, įstatymus ir kt. Nesilaikant numatytų teisinių standartų gali kilti ginčų su reguliavimo institucijomis ir net kitais verslais. Tai apima sritis, tokias kaip aplinkosaugos reglamentai, finansinės atskaitomybės standartai, vartotojų apsaugos įstatymai ir pan.

Dažnai nesusipratimai kyla ir neįvertinus ar nepasidomėjus, kokių teisinių dokumentų atitiktį reikia užtikrinti. Puikus pavyzdys – pinigų plovimo ir teroristų finansavimo (PPTF) prevenciją užtikrinančių priemonių nesilaikymas ir manymas, kad PPTF prevencija aktuali tik finansų įstaigoms. Arba, pavyzdžiui, kai e. prekybą globaliu mastu vystantys verslai nepasidomi užsienio šalių teisinėmis sistemomis (pavyzdžiui, mokesčių klausimais).

Atrodo, kiekviename versle visko tiek daug, o dar poreikis užtikrinti atitiktį skirtingoms teisės sritims pagal veiklą. Ginčai neretai kyla dėl to, kad teisiniai momentai lieka ne iki galo įvertinti – nuo sutarčių iki atitikties svarbiems teisės aktams. Tvarkingas teisinis pamatas reiškia mažiau konfliktinių situacijų ar bent jau solidžią apsaugą jas sprendžiant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.