Niujorko prokurorė: „Publicis“ privalės sumokėti JAV valstijoms 350 mln. dolerių opioidų byloje

Niujorko vyriausioji prokurorė ketvirtadienį pranešė, kad „Publicis Health“ turės sumokėti JAV valstijoms 350 mln. JAV dolerių byloje, kurioje ji kaltinama tuo, kad jos „plėšri ir apgaulinga rinkodaros strategija“ sukėlė dar didesnę opioidų epidemiją.

Niujorko prokurorė: „Publicis“ privalės sumokėti JAV valstijoms 350 mln. dolerių opioidų byloje.<br>K. Bivainio nuotr.
Niujorko prokurorė: „Publicis“ privalės sumokėti JAV valstijoms 350 mln. dolerių opioidų byloje.<br>K. Bivainio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 9:25 PM

Prancūzijos reklamos milžinei „Publicis“ priklausanti „Publicis Health“ kartu su bendrove „Purdue Pharma“ laikotarpiu nuo 2010 m. iki 2019 m. kūrė reklaminę medžiagą, skirtą reklamuoti preparatą „OxyContin“ ir kitus vaistus, pranešime nurodė Niujorko generalinė prokurorė Letitia James.

Jos teigimu, tai pirmas taikos susitarimas, pagal kurio sąlygas reklamos agentūrai teks sumokėti baudą už jos vaidmenį opioidų epidemijoje.

„Publicis“ dešimtį metų padėjo tokiems opioidų gamintojams, kaip „Purdue Pharma“ įtikinti gydytojus skirti perteklines opioidų dozes, tokiu būdu tiesiogiai gilinant opioidų krizę ir žalojant visos šalies bendruomenes“, – teigė L. James.

„Publicis Health“ kūrė lankstinukus ir brošiūras, kuriose „OxyContin“ reklamuojamas kaip „saugus, juo negalima piktnaudžiauti“, teigiama Niujorke išplatintame pranešime spaudai.

Anot L. James, tarp kitų „agresyvių“ rinkodaros veiksmų buvo kartu su konsultavimo agentūra „McKinsey“ parengta programa, skirta didžiausius „OxyContin“ kiekius skiriantiems gydytojams, jiems telefonu brukant šio vaisto reklamą.

Sumokėta suma bus paskirstyta visoms valstijoms, o Niujorkui iš viso teks 19,2 mln. JAV dolerių suma, paaiškino L. James.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, nuo 1999 m. perdozavę tiek receptinių, tiek neteisėtai įgytų opioidų jau mirė daugiau nei 800 000 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.