Čekija – arčiau euro įvedimo: jau ėmėsi konkrečių veiksmų

Pirmadienį Čekijos vyriausybė paskyrė naują pareigūną, atsakingą už pastangas įsivesti eurus. Diskusijos dėl bendrų pinigų šioje Europos Sąjungos (ES) narėje vis labiau įsibėgėja.

Čekijoje paskirtas euro įvedimo pareigūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Čekijoje paskirtas euro įvedimo pareigūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viljama Sudikienė

2024-02-05 15:53, atnaujinta 2024-02-05 15:55

Čekija vis dar naudoja kronas, tačiau 2004 m., kai įstojo į Europos Sąjungą, pažadėjo kada nors įsivesti bendrus pinigus.

Čekijos ES reikalų ministras Martinas Dvorakas pirmadienį paskyrė euro įvedimo komisarą, siekdamas „suteikti postūmį diskusijoms dėl euro“. Jo teigimu, naujasis pareigūnas ekonomistas Petras Zahradnikas padės įtikinti visuomenę, kad laikytis Mastrichto kriterijų ir įsivesti eurus yra „mūsų visų interesas“.

Kriterijai nustato infliacijos, vyriausybės finansų, valiutos kurso ir palūkanų normų ribas šalims, siekiančioms įsivesti eurus. Ekspertai teigia, kad bendrosios valiutos įvedimas 10,8 mln. gyventojų turinčioje šalyje padėtų visų pirma eksportuotojams, kurie yra Čekijos ekonomikos, labai priklausomos nuo automobilių gamybos, variklis.

Prezidentas Petras Pavelas savo kalboje Naujųjų metų dieną sakė, kad „laikas imtis konkrečių žingsnių, kurie paskatins mus įvykdyti įsipareigojimą“ įstoti į euro zoną. „Nepaisant nesibaigiančių diskusijų apie euro privalumus ir trūkumus šaliai, turinčiai atvirą, į eksportą orientuotą ekonomiką ir esančiai pačioje Europos širdyje, bendra valiuta yra logiška ateitis“, – pridūrė P. Pavelas.

Penkių partijų centro dešiniųjų konservatorių premjero Petro Fialos vyriausybė, 2021 m. pradėjusi eiti pareigas, įsipareigojo atitikti Mastrichto kriterijus, tačiau euro įvedimo datos nenustatė. Keturios partijos pasisako už euro įvedimą, tačiau vis nesiryžta P. Fialos dešiniųjų Piliečių demokratų partija. P. Fiala, dažnai nurodantis Mastrichto kriterijus kaip šalies ekonominės būklės rodiklį, neseniai pareiškė, kad koalicija „nesusitarė dėl euro įvedimo per šią kadenciją“, ji baigsis 2025 metais.

Šiuo metu euro zoną sudaro 20 valstybių, naudojančių bendrus pinigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.