Po „Telia“ pateikto skundo „Bitė“ kirto atgal: tenka įrodinėti, kad vanduo yra šlapias, o ugnis – karšta

Mobiliojo ryšio operatoriaus „Telia“ kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl galimai klaidinančios ir neleidžiamos mobiliojo ryšio operatoriaus „Bitė Lietuva“ reklamos. „Bitė Lietuva“ atstovai dėl tokio žingsnio nustebę – esą neįprasta, kad „tenka konkurentui įrodinėti, kad vanduo yra šlapias, o ugnis – karšta“.

„Telia“ kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl galimai klaidinančios „Bitė Lietuva“ reklamos.<br>Lrytas.lt koliažas
„Telia“ kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl galimai klaidinančios „Bitė Lietuva“ reklamos.<br>Lrytas.lt koliažas
„Telia“ kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl galimai klaidinančios „Bitė Lietuva“ reklamos.<br>„Bitė Lietuva“ nuotr.
„Telia“ kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl galimai klaidinančios „Bitė Lietuva“ reklamos.<br>„Bitė Lietuva“ nuotr.
„Telia“ kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl galimai klaidinančios „Bitė Lietuva“ reklamos.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Telia“ kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl galimai klaidinančios „Bitė Lietuva“ reklamos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 9, 2024, 12:24 PM, atnaujinta Feb 9, 2024, 3:17 PM

„Telia“ vadovės Giedrės Kaminskaitės-Salters teigimu, „Bitė“ manipuliuoja Ryšių reguliavimo tarnybos skelbiamais duomenims ir nuslepia nuo vartotojų esminę informaciją, taip sudarydama vartotojams klaidingą įspūdį apie tariamą 5G ryšio greitaveikos pranašumą, rašoma „Telia“ pranešime žiniasklaidai.

„Konkurencija yra sveikintinas dalykas, tačiau tik tada, kai priešininkai elgiasi garbingai. Investavome į Lietuvos naujos kartos ryšį daugiau nei 100 mln. eurų, tad jaučiame pareigą kovoti su rinkos dalyvių gudravimais ir technologijas pateikti kuo suprantamiau. Stengiamės, kad vartotojai gerai suvoktų 5G spartą, aprėptį bei kitus parametrus ir nepatektų į apgaulingą situaciją“, – teigia G.Kaminskaitė-Salters.

Įmonės technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius paaiškina, kad penktos kartos tinklas yra kompleksiška ir nevienalytė technologija, kurią sudaro kelios skirtingiems scenarijams skirtos dažnių juostos. Dėl šios priežasties, kalbant apie 5G, labai neteisinga viską suplakti į vieną „katilą“. Per daug nesileidžiant į technines subtilybes, 5G galime suskirstyti į „Greitą 5G“ ir „Platų 5G“.

Pirmasis yra kur kas spartesnis ir skirtas miestams, kur nedidelėje teritorijoje reikia užtikrinti maksimalų greitį dideliam skaičiui vartotojų, kai antrasis kur kas geriau padengia didelius teritorijos plotus ir dažniau sutinkamas atokesniuose regionuose, kur aprėptis yra svarbesnė už spartą.

„Telia“, vos gavusi žalią šviesą iš valstybinių institucijų, užsibrėžė kuo greičiau 5G ryšiu padengti visą Lietuvos teritoriją, todėl savo tinkle naudojo tiek „Greitąjį 5G“, tiek „Platųjį 5G“. Tuo metu kiti ryšio paslaugų teikėjai 5G kol kas nusprendė siūlyti tik miestų gyventojams ir „Plačiojo 5G“ nenaudoti visai. Tą labai akivaizdžiai šių operatorių klientai gali matyti ir savo išmaniuosiuose – kirtus miesto ribą 5G ženkliukas kaipmat pasikeičia į 4G“, – aiškina pašnekovas.

Minima, kad po vienu 5G pavadinimu besislepiančios skirtingų savybių dažnių juostos kuria savotišką pilkąją zoną, kuri sudaro sąlygas vartotojų klaidinimui.

Atstovai mano, kad nenaudojantys „Plačiojo 5G“ arba jo smarkiai neišvystę operatoriai gali nepagrįstai girtis vidutiniu 5G greičiu savo tinkle, bandydami visuomenei sudaryti klaidingą įspūdį, kad jų 5G yra greitesnis už kitus, manipuliuodami RRT matavimais.

Pavyzdžiui, Vilniaus mieste naudojant „Greitojo 5G“ dažnių juostą „Telia“ tinkle buvo pasiektas 386,1 megabitų per sekundę (Mb/s) atsisiuntimo greitis, kai „Bitės“ tinkle jis siekė tik 304 Mb/s. Tačiau Rietavo rajone kur prisijungus prie įmonės teikiamo „Plačiojo 5G“ buvo užfiksuota 154,7 Mb/s atsisiuntimo sparta, „Bitės“ grafoje yra apskritas nulis, nes operatorius čia paprasčiausiai neturi 5G stočių. Pagal tuos pačius matavimus „Telia“ 5G yra greitesnis ne tik Vilniuje, bet ir Kaune bei Klaipėoje – trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose.

„Užuot ieškojusi būdų 5G pasiūlyti regionų gyventojams, „Bitė“ reklamuoja „ištrauktus iš konteksto“ skaičius. Šiose lenktynėse pralaimi vartotojas, kuriam klaidingai sudaromas įspūdis, jog bet kuriame Lietuvos kampelyje jis galės pasiekti didesnį 5G greitį pasirinkęs būtent „Bitės“ 5G“, – mano jis.

A. Šemeškevičius pabrėžia, kad 5G kokybė matuojama ne vien megabitais per sekundę. Labai svarbu įvertinti dažnai nutylimą kitą statistikos skyrių – aprėptį. Pernai „Bitės“ 5G aprėpė mažiau, nei 5 proc. Lietuvos teritorijos, „Tele2“ padengtis siekė 5–10 proc., o „Telia“ galėjo pasigirti net 80–85 proc. rodikliu, kuris šiemet dar pakilo iki 99 proc.

Stebina, kad reikia įrodinėti

„Bitė Lietuva“ korporatyvinės komunikacijos vadovas Jaunius Špakauskas portalui lrytas.lt pateikė komentarą.

„Išties stebina, jog tenka konkurentui įrodinėti, kad vanduo yra šlapias, o ugnis – karšta.

Nepriklausomos ir gerbiamos valstybės institucijos, Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT), viešai skelbiami matavimai keliuose ir miestuose rodo, kad „Bitės“ 5G – greičiausias Lietuvoje.

RRT darė visų ryšio tiekėjų 5G greičio matavimus ir viešai paskelbė, kad „Bitės“ 5G ryšio gavimas siekia 275,6 Mb/s greitį ir yra didžiausias šalyje. Taip pat svarbu nepamiršti, jog „Bitės“ 5G jau gali naudotis veik 2 mln. Lietuvos gyventojų. Orientuojamės į tai, kad išties kokybišku 5G internetu „Bitės“ klientai galėtų naudotis namuose ir darbe, nes čia juo naudojamasi daugiausiai“, – rašoma pateiktame atsakyme.

Teigiama, kad savo klientams pasirinko kalbėti ne apie tai, kad „Bitės“ 5G internetu jau gali naudotis 2 mln. Lietuvos žmonių, tačiau kalbėti būtent apie greitį. Tas tarsi ir elementaru, nes 5G yra būtent greito interneto technologija. Ne lėto ir plataus“.

Priduriama, kad įmonė 5G srityje yra lyderiai bei pranešama apie 100 mln. eurų siekiančias „Bitės“ investicijas į naujos kartos tinklą, turimų tinklų modernizavimą ir paslaugų kokybės gerinimą.

„Džiaugiamės, kad RRT matavimai rodo, kad greičiausią 5G Lietuvoje užtikrinamas būtent „Bitės“ ir išankstinio apmokėjimo paslaugos „Labas“ klientams“, – dėsto J.Špakauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.