Savivaldybė imasi už galvos dėl ledo arenos: iš biudžeto kas mėnesį tenka pakloti virš 30 tūkst. eurų

Už malonumus reikia mokėti. Ir labai brangiai. Taip galima pasakyti apie Kėdainiuose žiemos sezono metu veikiančią Ledo areną. Vos per dvejus metus šio objekto išlaikymo kaina padidėjo net apie keturis kartus. Vien elektra per mėnesį čia atsieina daugiau nei 26 tūkst. eurų, o kur dar 8 tūkst. eurų per mėnesį kainuojanti ledo valymo mašina…

Vos per dvejus metus Kėdainių ledo arenos išlaikymo kaina padidėjo net apie keturis kartus.<br>„Rinkos aikštės“ nuotr.
Vos per dvejus metus Kėdainių ledo arenos išlaikymo kaina padidėjo net apie keturis kartus.<br>„Rinkos aikštės“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Jakubauskienė

Feb 10, 2024, 11:29 AM

Mokesčių mokėtojų pinigus šiam brangiam malonumui leidžianti Kėdainių rajono savivaldybė džiaugiasi tik tuo, kad šį sezoną Ledo arenoje padaugėjo čiuožėjų, o tuo tarpu prekybininkai skaičiuoja pastebimai išaugusius pačiūžų pardavimus.

Išaugusi elektros kaina riečia į ožio ragą

Savivaldybės duomenimis, už 2023 m. gruodžio mėnesį Ledo arenoje suvartotą elektros energiją sumokėta 26 tūkst. 306 eurai. Tuo tarpu prieš kiek daugiau nei dvejus metus atidarius Ledo areną, vieno mėnesio elektros sąskaita buvo beveik keturis kartus mažesnė – apie 7 tūkst. eurų.

Nepaisant itin išaugusių elektros kainų, savivaldybė ledo priežiūrai šiais metais pasirinko ir kelis kartus brangesnę ledo valymo mašiną, o permokama už ją esą todėl, kad ji draugiškesnė gamtai – elektrinė. Taip esą siekiama mažinti taršą ir triukšmą.

Ledo valymo mašinos nuoma kainuoja apie 8 tūkst. eurų per mėnesį – 1 tūkst. 700 eurų per mėnesį brangiau nei praėjusiais metais.

Taigi, sudėjus elektros sąskaitą ir ledo mašinos nuomą, Ledo arenos priežiūra kėdainiečiams kainuoja daugiau kaip 34 tūkst. eurų per mėnesį.

Planuojama, kad jei leis oro sąlygos, šiemet ledo areną miestas turės iki kovo mėnesio, tad vien nuo šių metų pradžios jos išlaikymas atsieis daugiau kaip 68 tūkst. eurų, o jei kovas bus šaltas ir ledo areną bus nuspręsta laikyti ilgiau, tai ir jos išlaikymo kaina išaugs dar labiau.

Po Europos dailiojo čiuožimo čempionato ir Kėdainiuose padaugėjo čiuožėjų

Šitaip pabrangus Ledo arenos išlaikymui galima guostis nebent tuo, kad po Europos dailiojo čiuožimo čempionato ir Kėdainiuose padaugėjo pramogaujančių su pačiūžomis.

Ledo arena per dieną vidutiniškai naudojasi 120–150 gyventojų. Dar didesnis čiuožėjų srautas juntamas išeiginėmis dienomis“, – teigia Kėdainių rajono mero patarėja Vilija Mockuvienė.

Vis tik susiruošusieji laisvalaikį praleisti ant ledo, turėtų atkreipti dėmesį, kad savo ar savo vaikų saugumu turi pasirūpinti patys, nes Ledo arenoje nėra nei nuolat dirbančio čiuožimo trenerio, nei čiuožėjų prižiūrinčio asmens. O dar tik norintiems išmokti čiuožti nėra ir jokių pagalbos priemonių (pingviniukų ar kitų figūrėlių), galinčių prilaikyti netvirtai ant pačiūžų vis dar besijaučiančius čiuožėjus.

Tiesa, trečiadieniais ir penktadieniais nuo 17.30 iki 19.30 val. arenoje būna dailiojo čiuožimo trenerė, kuri dirba su dailiuoju čiuožimu užsiimančių vaikų grupėmis. Jei į treniruotę ateina neužsiregistravę vaikai, trenerė ir jiems pagelbsti patarimais.

Pati arena stebima vaizdo kameromis. Arenoje pakabintos naudojimosi taisyklės.

Išaugo pačiūžų pardavimai

Dar vienas svarbus dalykas – norintys čiuožti Kėdainių ledo arenoje turi turėti savo pačiūžas. Jokio pačiūžų nuomos punkto nėra.

Kaip teigė V. Mockuvienė, „laukiama privačios iniciatyvos“.

Kad vis daugiau kėdainiečių stoja ant pačiūžų, rodo ir prekybos centro „Senukai“, prekiaujančio pačiūžomis, pardavimai.

„Klientų susidomėjimas pačiūžomis Kėdainiuose esančioje „Senukų“ parduotuvėje yra pastebimai išaugęs. Bendrai pačiūžų pardavimai tiek mūsų fizinėse, tiek elektroninėse parduotuvėse yra trečdaliu didesni, lyginant su praėjusiais metais“, – komentavo prekybos centro ekspertai.

Anot jų, šiuo metu prekyboje yra platus skirtingų pačiūžų pasirinkimas tiek vaikams, tiek suaugusiems, tiek mėgėjams, tiek profesionalams.

„Priklausomai nuo pačiūžų gamintojo, funkcinių savybių ir stiliaus elementų kainos svyruoja nuo keliasdešimt iki daugiau nei šimto eurų, todėl kiekvienas pirkėjas gali rasti pagal savo norus, poreikius ir galimybes tinkamą prekę“, – sakė parduotuvių atstovai.

Taip pat pastarosiomis dienomis pastebima daugiau klientų dėmesio rogutėms, čiuožynėms, slidinėjimo apsaugoms ir pirštinėms: „Todėl galime spėti, kad kėdainiškiai išties turiningai leidžia laisvalaikį bei mėgaujasi žiemos malonumais“.

Moksleiviai tapo drausmingesni

Vos atsidarius Ledo arenai moksleiviai iš LSU Kėdainių „Aušros“ progimnazijos pertraukų metu ar po pamokų skubėdavo pasilinksminti ant ledo. Dėl to buvo įvykęs ne vienas nelaimingas atsitikimas. Tačiau dabar, rodos, situacija pasikeitė, o ugdymo įstaigos direktorė Lina Adomaitienė džiaugiasi šalia esančiu daugiafunkciu aikštynu – Ledo arena.

„Pirmaisiais metais dėl didžiulio mokinių susidomėjimo ir paaugliško skuboto neatsargumo, deja, bet nebuvo pavykę išvengti traumų, – prisiminė direktorė. – Dėl visos bendruomenės, t. y. tėvų ir mokytojų, sutelkto darbo, mokinių sąmoningumas ir atsakomybė didėja.

Ledo arenoje vyksta fizinio ugdymo pamokos, neformaliojo ugdymo užsiėmimai.

Progimnazija yra įsigijusi pačiūžų, mokiniai atsineša ir savo.

Visomis įmanomomis formomis ir metodais skatiname ir didiname mokinių fizinį aktyvumą, stipriname olimpines vertybes: pagarbą, draugystę, tobulėjimą. Ypatingai daug dirba fizinio ugdymo mokytojai.“

L. Adomaitienė pabrėžė, kad prieš kiekvieną užsiėmimą mokiniams pakartotinai primenama dėl ypač atsargaus elgesio ir taisyklių būnant Ledo arenoje: „Džiaugiuosi, kad yra nemažai mokytojų, laisvalaikį leidžiančių ant pačiūžų!

Mokiniai stengiasi būti saugūs ir atsakingi, nelaimingų atsitikimų ir traumų šiemet pavyko išvengti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.