Kurjerio darbas – iš arčiau: atvirai papasakojo apie šio darbo užkulisius

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje pasirodė ne viena istorija apie kurjerių darbo užkulisius. Tarptautinėje siuntų bendrovėje jau penkerius metus dirbantis vilnietis Karolis, reaguodamas į kolegų patirtis, taip pat sutiko pasidalinti savąja ir papasakoti, kodėl yra patenkintas kurjerio darbu bei kaip atrodo tipinė jo darbo diena.

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje pasirodė ne viena istorija apie kurjerių darbo užkulisius.<br>lrytas.lt koliažas.
Pastaruoju metu viešojoje erdvėje pasirodė ne viena istorija apie kurjerių darbo užkulisius.<br>lrytas.lt koliažas.
Anot L. Buitkuvienės, kurjeriams sudarytos sąlygos užsidirbti atlyginimą, kuris priklauso nuo jų pačių noro ir pastangų.<br>Venipak nuotr.
Anot L. Buitkuvienės, kurjeriams sudarytos sąlygos užsidirbti atlyginimą, kuris priklauso nuo jų pačių noro ir pastangų.<br>Venipak nuotr.
K. Juozapaičio darbo diena priklauso nuo krūvio – dažniausiai darbus užbaigia trečią valandą po pietų.<br>Venipak nuotr.
K. Juozapaičio darbo diena priklauso nuo krūvio – dažniausiai darbus užbaigia trečią valandą po pietų.<br>Venipak nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-02-14 12:59

„Tipinė mano darbo diena priklauso nuo krūvio – jeigu darbų daugiau, dirbu iki ketvirtos valandos, tačiau dažniausiai darbus užbaigiu anksti, maždaug trečią valandą po pietų. Stengiuosi į darbą atvykti šiek tiek anksčiau, kad tvarkingai susikraučiau siuntas ir anksčiau grįžčiau namo. Pats planuoju savo dieną – jei greitai ir kokybiškai atliksiu darbus, turėsiu daugiau laiko sau“, – sako Karolis Juozapaitis, „Venipak“ kurjeriu dirbantis jau penkerius metus.

„Man mano darbas patinka, jaučiuosi vertinamas – mėgstu važinėti senuoju, ilgus metus nesikeičiančiu maršrutu. Žinoma, kaip ir bet kuriame darbe, būna lengvesnių ir sunkesnių dienų, bet priimu tai kaip natūralią dinamiką, nes tai yra darbas ne tik su dėžėmis, bet ir su žmonėmis“, – teigia K.Juozapaitis.

Motyvuoja ne tik atlyginimas

Paklaustas apie darbo užmokestį, kurjeriu dirbantis vilnietis paaiškina, kad jį sudaro dvi dalys: fiksuota suma bei kintami priedai. „Pastarųjų dydis priklauso nuo man nustatytų tikslų, tokių kaip klientų aptarnavimo standarto kokybės laikymasis, automobilio švara ir pan., įgyvendinimo. Taigi, priklausomai nuo mano paties pasirenkamo darbo krūvio, įdėtų pastangų, atlyginimas irgi kinta, o svarbiausia – aš turiu laisvę ne tik dirbti savo ritmu, bet ir užsidirbti, jausti įvertinimą“, – pasakoja jis.

„Venipak“ įmonių grupės personalo vadovė Laura Buitkuvienė priduria, kad visiems kurjeriams sudarytos sąlygos užsidirbti atlyginimą, kuris priklauso nuo jų pačių noro ir pastangų, o kurjerius motyvuoja ne tik patraukli darbo atlyginimo sistema, bet ir papildomos asmeninės naudos.

„Pagal nustatytus kriterijus kas ketvirtį renkame geriausius kurjerius Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių terminaluose ir juos įvertiname. Pastebėjome, kad darbuotojai labai didžiuojasi šiuo apdovanojimu, o kiti kolegos seka jų pavyzdžiu. Tai – ne tik finansinis paskatinimas, bet ir dėmesys žmogui, jo nuopelnams, kurio jis už įdedamą darbą sulaukia ne tik iš vadovų, bet ir iš visos komandos. Žmones tai tikrai motyvuoja ir įkvepia“, – dalinasi L.Buitkuvienė.

Naujokų nepalieka „ant ledo“

Tarptautinė siuntų bendrovė Lietuvoje pagal darbo sutartį yra įdarbinusi daugiau kaip 300 kurjerių. Anot L.Buitkuvienės, įprastai kurjeriai dirba darbo dienomis nuo pirmadienio iki penktadienio – tuo metu krūvis didžiausias, nes siuntos pristatomos darbo valandomis.

„Visada atsižvelgiame į kurjerio darbo įgūdžius. Pavyzdžiui, pirmą mėnesį naujokas pradeda su mažesniu užsakymų kiekiu. Vėliau siuntų skaičius yra po truputį didinamas, kol pasiekiamas tikslas. Pastarąjį vadybininkas nustato individualiai, įvertinęs kiekvieno kurjerio asmeninius gebėjimus“, – pasakoja personalo vadovė.

K.Juozapaitis teigia, kad lengviau įsilieti ir „nelikti ant ledo“ naujokams padeda vadinamasis kurjerio įvedimo standartas, pagal kurį užtikrinami aiškūs naujo darbuotojo įvedimo žingsniai.

„Aiški sistema ir man darbo pradžioje padėjo pajausti ritmą, įsivažiuoti be streso. Visiems yra žinoma, kas pasitiks kurjerį pirmąją jo darbo dieną, kas sudaro jo mokymų programą, kas bus jo mentorius ir t. t. Be to, visada pasikalbėti apie darbo niuansus, problemas, pasidalinti lūkesčiais ir pastebėjimais galiu su sau priskirtu vadybininku“, – apie darbo užkulisius pasakoja kurjeris.

Dirba savo ritmu

Pasak K.Juozapaičio, šiame darbe jį žavi lankstumas ir galimybė susidėlioti darbus pagal savo įprastą rutiną: „Visada susiplanuoju savo pietų pertrauką, kad galėčiau papietauti man patogiu metu, pagal poreikį. Gerai pažįstu savo maršrutą ir žinau savo ritmą, tad laisvą laiką pietums ar kitiems poreikiams galiu suplanuoti taip, kaip man tą dieną patogiau.“

L.Buitkuvienė priduria, kad lankstus darbo grafikas ir patogaus maršruto planavimas yra viena iš naudų, pritraukianti kurjerius. „Kurjeriai žino savo klientus, privažiavimus prie pastatų ir gatvelių išdėstymus, tad ir pietų pertrauką gali pasiplanuoti patys. Taip pat terminaluose turime įrengtas patogias virtuvėles, kuriose kurjeriai gali bet kada grįžti ir papietauti“, – sako ji.

Pasak „Venipak“ atstovės, į įvairias gyvenimiškas situacijas taip pat žiūrima lanksčiai ir žmogiškai: „Tikrai pasitaiko atvejų, kai darbuotojui vidury dienos prireikia nuvykti pas gydytoją ar atsiranda kitų neatidėliotinų asmeninių reikalų. Tokiu atveju užtenka informuoti savo vadovą, kuris tą dieną sudėlioja laisvesnį darbo grafiką.“

Nedidelė kaita ir karjeros galimybės

L.Buitkuvienė pastebi, kad daugiau kaip 70 proc. kurjerių įmonėje dirba ilgiau nei metus, jų gretas naujokai dažniausiai papildo tik sezono metu, kai atsiranda papildomų rankų poreikis dėl išaugusių siuntų kiekių.

„Turime branduolį kurjerių, kurie dirba jau ne vienerius metus ir puikiai išmano logistikos procesus, noriai pasisiūlo apmokyti naujokus, – pasakoja pašnekovė. – Taip pat sulaukiame gerų atsiliepimų iš klientų, kurie vertina ir džiaugiasi jiems paskirtais kurjeriais – juos jau netgi laiko savo darbuotojais“.

Ji priduria, kad esama ir nemažai atvejų, kai įmonėje kurjeriu įsidarbinęs žmogus toliau kopia karjeros laiptais. „Dalis mūsų logistikos vadybininkų yra užaugę įmonėje nuo kurjerių, o vėliau ėmėsi naujų atsakomybių. Tokie vadybininkai labai gerai supranta procesus, žino, su kokiais iššūkiais susiduria kurjeriai, todėl darbuotojams jie yra autoritetai“, – sako L.Buitkuvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.