Lietuvos startuoliai stiebiasi vis toliau: išlieka vieni sparčiausiai augančių Vidurio ir Rytų Europoje

Nors 2023-ieji vis dar pasižymėjo ekonomikos neapibrėžtumu ir įtempta geopolitine situacija, „Dealroom“ duomenimis, Lietuvos startuolių ekosistema su trimis vienaragiais stabiliai stiebiasi toliau ir yra viena lyderiaujančių Vidurio ir Rytų Europoje, skelbia Inovacijų agentūra.

Lietuvos startuolių ekosistema su trimis vienaragiais stabiliai stiebiasi toliau ir yra viena lyderiaujančių Vidurio ir Rytų Europoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos startuolių ekosistema su trimis vienaragiais stabiliai stiebiasi toliau ir yra viena lyderiaujančių Vidurio ir Rytų Europoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2024, 10:28 AM, atnaujinta Feb 14, 2024, 10:30 AM

Pernai Lietuvos startuoliai pritraukė solidžias investicijas, išlaikė veiklos sektorių dinamiką, taip pat rodė prisitaikymą prie rinkos poreikių.

Naujausia „Dealroom“ apžvalga rodo, kad, vertinant laikotarpį nuo 2018 m. iki 2023 m., Lietuvos startuolių ekosistemos vertė spurtavo kitų Europos regionų atžvilgiu – augo daugiau nei 7 kartus, nuo 1,9 iki 13,7 mlrd. eurų, ir šiandien sudaro trečdalį (31 proc.) bendros Baltijos šalių regiono vertės. Pagal 2023 m. pritrauktas rizikos kapitalo investicijas Lietuvos startuolių ekosistema kilo net keturiomis pozicijomis.

„Dealroom“ duomenimis, 2023 m. Lietuvoje įkurti ir įsikūrę startuoliai pritraukė 292,3 mln. eurų investicijų. Tai, perskaičiuotais duomenimis, apie 30 proc. mažiau nei 2022 m., kai startuolių ekosistema pritraukė 414,3 mln. eurų, bet viršija priešpandeminį lygį. „Dealroom“ analitikų teigimu, rizikos kapitalo investicijos Europoje mažėjo vidutiniškai 38 proc.

Rekordiniais 2021 m. Lietuvos startuolių ekosistemos investicijų iždą smarkiai koregavo įspūdingas 250 mln. eurų vertės „Vinted“ sandoris, o 2022 m. rezultatui įtakos turėjo gimę dar du vienaragiai – „Nord Security“ ir „Baltic Classifieds Group“.

Prie to didžiąja dalimi prisidėjo Lietuvos pasaulinio saulės parkų projektavimo programinės įrangos kūrėjo, Lietuvos metų startuolio „PVcase“ pernai pritraukta 89 mln. eurų vertės investicija. Savo investicijų portfelius taip pat augino „Nord Security“ ir „Cast AI“, pritraukusios atitinkamai 89 mln. ir 51,6 mln. vertės investicijas. „Dealroom“ prognozuoja, kad vienaragio statusas ateityje gali tekti ne tik „PVcase“ ir „Cast AI“, bet ir tokiems Lietuvos startuoliams kaip „Argyle“, „CityBee“, „TransferGo“, „Kevin.“, „Venice Swap“ ir „ZenithChain“.

Vilnius yra Lietuvos startuolių ekosistemos epicentras, turintis 890 startuolių, iš kurių – žymūs Lietuvos finansinių („fintech“), informacinių ir ryšių technologijų (IRT) ir žaidimų kūrėjai. Sostinė pernai pritraukė 281 mln. eurų investicijų ir yra visų trijų Lietuvos vienaragių namai. Vien 2023 m. sostinės ekosistemos vertė išaugo nuo 2019 m. turėtų 2,5 mlrd. iki 12,4 mlrd. eurų. Pagal vienaragių vertės ir šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) santykį Lietuva Pasauliniame inovacijų indekse užima pirmą vietą ir prilygsta Estijos, Izraelio ir JAV startuolių ekosistemoms.

Lietuvos startuolius vienijančios asociacijos „Unicorns Lithuania“ duomenimis, šalyje šiandien aktyviai veikiančiuose startuoliuose dirba per 18 tūkst. darbuotojų. Per 5 metus startuoliuose dirbančių talentų skaičius augo daugiau nei 3 kartus (iki 18 tūkst.), o sumokėtų mokesčių suma didėjo daugiau nei 5 kartus (2023 m. III ketv. – 92,6 mln. eurų).

„Dealroom“ apžvalgą inicijavo Inovacijų agentūros padalinys „Startup Lithuania“, „Practica Capital“, „Triniti Jurex“, „Go Vilnius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.