LB ir Finansų ministerija nori įpareigoti kredito įstaigas siūlyti būsto paskolas fiksuotomis palūkanų normomis

Finansų ministerija ir Lietuvos bankas (LB) registruos įstatymo pataisas, kurios įpareigotų finansų įstaigas siūlyti vartotojams būsto paskolas fiksuotomis palūkanų normomis.

Institucijų siūlymu, palūkanos būtų privaloma fiksuoti bent 5 metams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Institucijų siūlymu, palūkanos būtų privaloma fiksuoti bent 5 metams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Feb 20, 2024, 9:38 AM, atnaujinta Feb 20, 2024, 3:43 PM

Institucijų siūlymu, palūkanas būtų privaloma fiksuoti bent 5 metams.

„Įstatymu jos (finansų įstaigos – ELTA) būtų įpareigotos pasiūlyti fiksuotas palūkanų normas drauge su kintamomis. Jos fiksuotos turėtų būti ne mažiau kaip 5 metų laikotarpiui. Žmogus pats turėtų apsispręsti, kuris būdas jam patrauklesnis“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Pasak jos, pasiūlymas teikiamas Lietuvoje fiksuojant itin žemą būsto paskolų su fiksuotomis palūkanomis pasiūlą, o euro zonoje laikantis itin aukštoms bazinėms palūkanų normoms.

Ministrės teigimu, pernai Lietuvoje tokių paskolų išduodama tik apie 3 proc. kai euro zonos vidurkis siekia 78 proc.

„Tokia statistika parodo akivaizdžią disproporciją“, – akcentavo ministrė.

„Lietuvos finansų įstaigos aktyviai nesiūlo paskolų su fiksuotomis palūkanų normomis“, – pabrėžė ministrė.

G.Skaistė dar pažymėjo, jog dalis gyventojų iš tikrųjų rinktųsi kintamų palūkanų normų sutartis, tačiau daliai esą „svarbu turėti stabilumą ir mokėti fiksuotas palūkanas“.

LB valdybos pirmininkas Gedminas Šimkus kalbėjo, kad iniciatyva norima užtikrinti, kad derantis dėl būsto paskolos su kredito davėju, gyventojai turėtų „realią, o ne teorinę, šabloninę galimybę“ pasirinkti tarp kintamų ir fiksuotų palūkanų normų pasiūlymų.

„Kad (vartotojai – ELTA) būtų pakankamai informuoti ir galėtų priimti savo sprendimą dėl būsimo kredito rūšies“, – žurnalistams sakė G.Šimkus.

„Jie sąmoningai priimtų sprendimą suvokdami rizikas, naudas“, – dar teigė LB vadovas.

Anot jo, kol kas fiksuoti palūkanų normas siūlo keli bankai, tačiau „nebūtinai pasiūlo, kai gyventojai ateina paimti būsto kreditą“.

„Pakeitimais siekiama, kad žmonės turėtų galimybę pasirinkti jiems realiausią palūkanų normų sutartį ir (...) sąmoningai apsispręstų, kuri labiau būtų tinkanti“, – sakė G.Šimkus.

Dar G.Šimkus akcentavo, kad įpareigojus paskolų gavėjus teikti fiksuotų palūkanų normų pasiūlymus, norima pagerinti sąlygas paskolų refinansavimui. LB vertinimu gana neblogomis galimybėmis refinansuoti turimus kreditus šiuo metu gyventojai naudojasi „itin menkai“.

„Siūlymais siekiama įtvirtinti kredito davėjų pareigą keičiantis palūkanų normoms ir informuojant apie tai būsto paskolų turėtojus taip pat informuoti apie sąlygas rinkoje, nukreipiant į LB interneto tinklalapį, kuriame būtų paskelbta visa rinkoje esanti informacija“, – sakė G.Šimkus.

Projektą, kaip teigė G.Skaistė, derinimui su visuomene ketinama pateikti dar vasarį, po to teikti ir Vyriausybei. Priimti pataisas tikimasi artėjančioje Seimo pavasario sesijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.