Alytaus „Ekologistikos“ gaisravietėje – valymo darbai: jau aišku, kiek lėšų už tai teks atseikėti bendrovei

Jau daugiau nei prieš savaitę pradėta tvarkyti gaisravietė buvusioje Alytaus padangų perdirbimo bendrovėje „Ekologistika“, kurioje 2019-ųjų spalio viduryje kilo ir dešimt parų truko Dzūkijos sostinę visoje šalyje išgarsinęs gaisras. Tuoj po šios nelaimės buvo išvežtos pavojingos atliekos. O tūkstančiai tonų plėšytų padangų, šimtai tonų pačių padangų taip ir liko gaisravietėje iki šių dienų. Jų tvarkyti nebuvo galima dėl areštuoto „Ekologistikos“ turto. Teismui priėmus atitinkamus sprendimus, likusių padangų tvarkymas gaisravietėje pajudėjo.

Teismui priėmus atitinkamus sprendimus, likusių padangų tvarkymas gaisravietėje pajudėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismui priėmus atitinkamus sprendimus, likusių padangų tvarkymas gaisravietėje pajudėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismui priėmus atitinkamus sprendimus, likusių padangų tvarkymas gaisravietėje pajudėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismui priėmus atitinkamus sprendimus, likusių padangų tvarkymas gaisravietėje pajudėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismui priėmus atitinkamus sprendimus, likusių padangų tvarkymas gaisravietėje pajudėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismui priėmus atitinkamus sprendimus, likusių padangų tvarkymas gaisravietėje pajudėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Alytaus naujienos“, Alma Mosteikaitė

2024-02-21 19:07

Vasario 15-ąją tvarkomus darbus apžiūrėjo aplinkos ministras Simonas Gentvilas, aplinkosaugininkų vadovai. Tačiau šis vizitas ir apžiūra visiškai nesudomino Alytaus miesto savivaldybės, – niekas nei iš vadovų, nei iš specialistų tokiame renginyje nedalyvavo.

Pasidžiaugė atėjusia tvarkymo diena

Vasario 7-ąją pradėta tvarkyti gaisravietė buvusioje padangų perdirbimo bendrovėje „Ekologistika“, kuri veikė Pramonės rajone.

Aplinkosaugininkams buvo žinoma, kad po gaisro čia likę per 2 tūkst. tonų plėšytų padangų, daugiau nei 800 tonų pačių padangų ir beveik 900 didmaišių su gumos pudra bei granulėmis. Tačiau jų tvarkyti, o tiksliau – išvežti iš gaisravietės nebuvo įmanoma dėl areštuoto „Ekologistikos“ turto.

Kaip sakė Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos direktorius Giedrius Kadziauskas, vasario 15-ąją kartu su aplinkos ministru S.Gentvilu, apžiūrėjęs gaisravietės tvarkymo darbus, tik teismui priėmus sprendimą, kuriuo leista tvarkyti areštuotą turtą, toks procesas prasidėjo.

Gaisravietėje apsilankęs S.Gentvilas tvirtino, kad pagaliau atėjo džiugi diena, kai beveik po puspenktų metų pradėta valyti gaisravietė: „Užterštos teritorijos, paviršiniai vandenys – taip buvo gaisro metu. Po šio gaisro sugriežtinti reikalavimai tokioms įmonėms, peržiūrėti kontrolės algoritmai, kad tokios nelaimės nepasikartotų. Pernai Seimas įteisino baudžiamąją atsakomybę už gamtai padarytą didelę žalą, kurią sukėlė šiurkštūs ir sistemingi aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimai.“

Ministras teigė, kad šalyje yra apie 600 įvairių atliekų tvarkytojų, o licencijas tvarkyti padangas turi septynios ar aštuonios įmonės. O Aplinkos apsaugos departamento direktorius G.Kadziauskas, papildydamas ministrą, pareiškė, kad jo atstovaujamas departamentas kartu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu yra sudarę apie 100 rizikingiausių, su atliekų tvarkymu susijusių įmonių sąrašą ir jos nuolat tikrinamos.

Pavyzdžiui, pernai tarp patikrintų tokių įmonių buvo apie 40 proc., kuriose fiksuoti didesni ar mažesni pažeidimai ir daugelyje jų viršyti laikomų atliekų kiekiai.

„Ekobazę“ pasiūlė „Ekologistika“

Iš karto po gaisro iš „Ekologistikos“ patalpų Pramonės rajone buvo išvežta daugiau nei 8 tūkst. tonų pavojingųjų atliekų: apdegusios tekstilės, metalų kordų su pelenais, mišrios degėsių frakcijos, pelenų, smulkios gumos, šlako, apdegusių padangų.

Jas į savo padalinį Šiaulių rajone išgabeno ir sutvarkė valstybės valdoma licencijuota pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika“. Pastarajai už šį darbą iš valstybės biudžeto sumokėta per 2 mln. 500 tūkst. eurų be PVM.

Dabar iš gaisravietės padangas, plėšytas padangas ir didmaišius su gumos pudra bei granulėmis į savo bazę Elektrėnuose perdirbimui ir tolesniam panaudojimui išveža čia registruota ir atliekų tvarkymo paslaugas teikianti bendrovė „Ekobazė“, kuri turi savo padalinį Alytuje ir kuris įsikūręs „Ekologistikos“ kaimynystėje.

Beje, pačios „Ekobazės“ padalinyje Alytuje 2022-ųjų balandį buvo kilęs gaisras, kuriame degė rūšiuotas, supresuotas plastikas bei popierius.

Kaip sakė aplinkosaugininkai, ši bendrovė po gaisro likusioms padangoms, jų atliekoms ir didmaišiuose laikomai pagamintai produkcijai išvežti pasirinkta „Ekologistikos“ pasiūlymu.

Iš oficialiai skelbiamos informacijos matyti, kad „Ekologistika“ neturi nė vieno darbuotojo, o jos direktorius – Juozas Cicėnas. Alytaus apylinkės teisme nagrinėjamoje vadinamojoje gaisro baudžiamojoje byloje jam ir kitiems asmenims pareikšti kaltinimai dėl aplinkos apsaugos priežiūros pažeidimo, turto sunaikinimo dėl neatsargumo, apgaulingos apskaitos tvarkymo bei netikro dokumento pagaminimo ir panaudojimo.

Preliminariai kainuos apie 600 tūkst. eurų

„Ekobazės“ direktorė Marina Curko-Notkuvienė tvirtino, kad dabar gaisravietės išvalymas preliminariai kainuos apie 600 tūkst. eurų ir už tai turės apmokėti „Ekologistika“. Pasiteiravus, ar jai užteks turto sutvarkymo išlaidoms padengti, M.Curko-Notkuvienė pareiškė: „Gaisravietėje dar yra likusios tinkamos naudoti įrangos, taip pat produkcijos.“

Per dieną iš buvusios garsios Alytaus gaisravietės į Elektrėnus, pasak „Ekobazės“ vadovės“ išgabenama apie 50 – 70 tonų po gaisro likusio „turto“, o baigti šį darbą planuojama gegužės pabaigoje.

Verta pastebėti, kad dabar gaisravietėje lankantis aplinkos ministrui, aplinkosaugininkų vadovams ir gaisro padarinių tvarkytojams, su jais susitikti nematė reikalo nė vienas Alytaus miesto savivaldybės atstovas. Negi tai vietinių valdininkų nedomina? O gal nematant terpės savireklamai, neverta nei su ministru susitikti, nei gaisravietės tvarkymo darbus apžiūrėti?

Baudžiamosios bylos – į pabaigą

Alytaus apylinkės teisme jau į pabaigą dvi baudžiamosios bylos, susijusios su gaisru „Ekologistikoje“.

Tai pačio gaisro byla, kurioje figūruoja septyni kaltinamieji – fiziniai ir juridiniai asmenys. Tarp jų, kaip jau minėta, ir „Ekologistikos“ vadovas J.Cicėnas, taip pat jo vadovaujama ši bendrovė bei du aplinkosaugininkai. Antra baudžiamoji byla yra susijusi su buvusiais Alytaus ugniagesių vadovais, kurie kaltinami kaip valstybės tarnautojai, netinkamai atlikę pareigas.

Gaisro byloje vasario pradžioje vykusiame teismo posėdyje baigta klausyti baigiamųjų kalbų. Šio mėnesio pabaigoje numatytame posėdyje proceso dalyviai turėtų pareikšti atsikirtimus, pastabas ir tuomet jau planuojama rašyti nuosprendį.

Jo paskelbimas dar nenumatytas.

Šioje baudžiamojoje byloje kaltinamiesiems yra pareikšta civilinių ieškinių beveik už 13 mln. eurų. Kaip aplinkosaugininkai pastebėjo dabartinėje gaisravietės tvarkymo apžiūroje su aplinkos ministru, vien už aplinkai padarytą žalą pateiktas 6 mln. eurų ieškinys.

Ugniagesių vadovų baudžiamojoje byloje nuosprendis turėtų būti skelbiamas kovo pradžioje .

Konstatuojama, kad gaisro „Ekologistikoje“ metu sudegė 2 tūkst. 202 tonos padangų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.