Rusams riesta jau ir Kinijoje: trys didžiausi šalies bankai atsisakė priimti mokėjimus iš Rusijos

Kinijos bankai „Industrial and Commercial Bank of China“ (ICBC), „China Construction Bank“ (CCB) ir „Bank of China“ nustojo priimti mokėjimus iš Rusijos kredito įstaigų, kurioms taikomos sankcijos, „Izvestijoms“ pranešė verslo atstovai ir šaltinis vienoje iš verslo asociacijų.

Trys didžiausi Kinijos bankai atsisakė priimti mokėjimus iš Rusijos.<br>Unsplash nuotr.
Trys didžiausi Kinijos bankai atsisakė priimti mokėjimus iš Rusijos.<br>Unsplash nuotr.
Trys didžiausi Kinijos bankai atsisakė priimti mokėjimus iš Rusijos.<br>Pixabay.com nuotr.
Trys didžiausi Kinijos bankai atsisakė priimti mokėjimus iš Rusijos.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-02-21 14:21, atnaujinta 2024-02-21 14:23

Šie bankai pagal turtą Kinijoje užima atitinkamai pirmą, antrą ir ketvirtą vietas.

Pasak „First Group Management Company“ generalinio direktoriaus Aleksejaus Porošino, kredito organizacijos apie mokėjimų priėmimo nutraukimą pradėjo informuoti nuo sausio pradžios.

Tačiau sandoriai su Rusijos bankais, kuriems sankcijos nebuvo taikomos, vis dar tęsiami.

Tuo pat metu ICBC ir CCB atmeta visus gaunamus mokėjimus iš bankų, kuriems taikomos sankcijos, net jei jų laidavimas yra ne SWIFT, o Rusijos SPFS arba Kinijos CIPS, sakė leidinio šaltinis viename Rusijos banke.

Kinijos kredito organizacijos šią situaciją aiškina bendrovių vidaus politika.

JAV ir Kinijos prekybos balansas yra daug didesnis nei tas pats rodiklis tarp Rusijos ir Kinijos, todėl bankai ir valstybinės korporacijos atsisako rizikingų operacijų, sakė Porošinas.

Anksčiau ar vėliau visi sandoriai, taip pat ir per SPFS ir CIPS, atsispindi bankų ataskaitose, kurios tampa visiškai skaidrios, jei bankai bendradarbiauja su Europos ir JAV organizacijomis, aiškina Ilja Ivaninskis, „Jakovas ir partneriai“ ekspertas partneris ir Centrinio universiteto Verslo švietimo ir analitikos centro direktorius.

Atsižvelgdami į tai, didieji Rusijos bankai atidaro atstovybes Kinijoje, kad palengvintų mokėjimų siuntimą, sako I. Ivaninskis.

VTB patvirtino, kad mokėjimai rubliais ir juaniais tarp abiejų šalių atliekami per jo Šanchajaus filialą, kuris veikia kaip nepriklausomas Kinijos bankas.

Vasario pradžioje tapo žinoma, kad Kinijos bankas „Chouzhou Commercial“, kuris yra pagrindinis importui į Rusiją, sustabdė atsiskaitymus su Rusijos bendrovėmis.

Dėl atsisakymo atlikti mokėjimus verslininkai skundėsi dėl sutrikusių sandorių.

Nuo metų pradžios Turkijos ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) bankai taip pat pradėjo riboti mokėjimus ir uždarinėti Rusijos įmonių ir fizinių asmenų sąskaitas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.