Jėgainių statytojai šmeižto srautą stabdo teisme

Vėjo energijos parkų plėtros bendrovė „Evecon“ buvo priversta prašyti teismo pagalbos užkardant šmeižto srautus ir visuomenės klaidinimą, nukreiptą prieš nepriklausomos šalies energetikos proveržį.

Vėjo energijos parkų plėtros bendrovė „Evecon“ buvo priversta prašyti teismo pagalbos užkardant šmeižto srautus ir visuomenės klaidinimą, nukreiptą prieš nepriklausomos šalies energetikos proveržį.
Vėjo energijos parkų plėtros bendrovė „Evecon“ buvo priversta prašyti teismo pagalbos užkardant šmeižto srautus ir visuomenės klaidinimą, nukreiptą prieš nepriklausomos šalies energetikos proveržį.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2024, 4:00 PM, atnaujinta Feb 26, 2024, 9:14 AM

Vilniaus miesto apylinkės teisme pradėta nagrinėti byla pagal nepriklausomos energetikos projektų plėtotojos įmonės „Evecon“ ieškinį asociacijai „Kraštovaizdis“ ir jos prezidentui Teisučiui Budai. Atsakovai kaltinami melagingos informacijos skleidimu.

Įmonė prašo įpareigoti atsakovus paneigti melagingus teiginius apie ją, jos plėtojamus projektus ir priteisti 50 tūkst. eurų kompensaciją už dalykinei reputacijai padarytą žalą.

Anot bendrovės advokatų, kovojant su klaidingos informacijos platinimu ir galimai daroma neteisėta įtaka politikams, kitiems sprendimų priėmėjams, investuotojams neliko jokios kitos išeities ir jie kreipėsi į teismą.

„Tai ypatinga byla. Joje teismas turės atsakyti į klausimą, ar gali būti pateisinamas visuomenės klaidinimas, investuotojų reputacijos menkinimas pasitelkus itin keistomis aplinkybėmis sukurtą asociaciją, nukreiptą prieš strateginius valstybės nepriklausomos energetikos tikslus“, – sakė „HubLegal“ advokatų kontoros partneris Laurynas Lukošiūnas.

Pasak L.Lukošiūno, Vilniaus miesto apylinkės teismo prašoma pripažinti tikrovės neatitinkančiais ir dalykinę ieškovės „Evecon“ ir jai priklausančių įmonių grupės reputaciją žeminančiais daugybę asociacijos „Kraštovaizdis“ teiginių, kurie buvo siunčiami oficialioms šalies institucijoms ir paskleisti viešai.

„Atsakovų veiksmai primena gerai suplanuotą klaidinimo ir investuotojų menkinimo kampaniją, nukreiptą į tikslinę publiką siekiant suformuoti neigiamą nuomonę ir apie įmonę, ir apie jos projektus bei nepriklausomą šalies energetiką.

Maža to, minėti veiksmai galėjo būti išnaudojami neapykantai, nepasitikėjimui kurstyti bendruomenėse, kurias siekta nukreipti prieš šalies energetinę laisvę“, – sakė advokatas L.Lukošiūnas.

Pasak jo, teismo taip pat prašoma pripažinti ir atsakovo per įvairius susitikimus su bendruomenėmis išsakytus teiginius klaidinančiais ir menkinančiais investuotojų reputaciją ir įpareigoti atsakovus – „Kraštovaizdį“ ir T.Budą viešai paneigti tikrovės neatitinkančią informaciją.

Taip pat prašoma solidariai priteisti iš atsakovų – asociacijos „Kraštovaizdis“ ir T.Budos – ieškovės naudai 50 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą dėl dalykinės reputacijos pažeidimo bei bylinėjimosi išlaidas.

Estijos saulės ir vėjo jėgainių plėtojimo įmonių grupė „Evecon“ yra sektoriaus lyderė Baltijos šalyse.

Grupės plėtojamų parkų bendra galia siekia 1460 MW.

„Evecon“ priklausanti bendrovė „Žalia žemė“ Širvintų rajone šiuo metu atlieka kelių šimtų megavatų galios vėjo jėgainių parko poveikio aplinkai vertinimą.

T.Budos vadovaujama asociacija „Kraštovaizdis“ buvo įkurta iškart po viešų pranešimų apie itin reikšmingo visai Lietuvai vėjo elektrinių parko planavimą ir investicijas Širvintų rajone. (LR)

Teigia apie ieškinį dar nieko nežinoję

  • „Lietuvos rytas“ asociacijos „Kraštovaizdis“ prezidento T.Budos paprašė pakomentuoti susiklosčiusią situaciją dėl „Evecon“ prašymo paneigti melagingus teiginius apie plėtojamus vėjo jėgainių projektus ir priteisti 50 tūkst. eurų kompensaciją už dalykinei reputacijai padarytą žalą.
  • „Asociacija ir jos prezidentas nėra gavę jokių ieškinių ar dokumentų iš teismo ar kitų asmenų šiuo klausimu“, – pirmiausia patikino T.Buda.
  • Tad dar kartą „Lietuvos rytas“ kreipėsi į asociaciją nurodydamas, kad Vilniaus miesto apylinkės teismui bendro– vė „Evecon“ ieškinį pateikė 2024 m. vasario 12 dieną, civilinės bylos numeris – e2–6777–1089/2024.
  • Anot „Evecon“, teismo prašoma pripažinti, kad tikrovės neatitinka asociacijos „Kraštovaizdis“ teiginiai, jog įmonei yra „sudaroma galimybė piktnaudžiauti teisės spraga, pastatyti daugiau vėjo elektrinių nesilaikant saugių atstumų“. Taip pat kad „Evecon“ grupės įmonė „Žalia žemė“ galimai klastojo parašus.
  • Prašoma pripažinti ir tai, kad tikrovės neatitinka teiginiai, esą „Evecon“ atliekamas poveikio aplinkai vertinimas yra neobjektyvus, daromas atsainiai.
  • Vasario 21 d. redakcija gavo atsakymą, kad asociacija „Kraštovaizdis“ pateiks atsiliepimą į ieškinį, su kuriuo redakcija taip pat turės galimybę susipažinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.