Sunku suvokti: dėl keityklos techninės klaidos praturtėjęs asmuo turės grąžinti daugiau nei 0,5 mln. eurų

Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs civilinę bylą, kurioje spręsta, ar nuolatinis elektroninių pinigų keitimo įstaigos (toliau – keitykla) klientas, dėl techninės klaidos eurus į Singapūro dolerius išsikeitęs keliasdešimt tūkstančių kartų didesniu kursu, turi grąžinti per klaidą gautus pinigus, panaikino apygardos teismo sprendimą ir pripažino negaliojančiais sudarytus sandorius, o pirkėjui nurodė grąžinti keityklai likusius jos neatgautus pinigus – daugiau nei 500 tūkst. eurų, praneša Lietuvos teismai.

Nurodė grąžinti keityklai likusius neatgautus pinigus – daugiau nei 500 tūkst. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nurodė grąžinti keityklai likusius neatgautus pinigus – daugiau nei 500 tūkst. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos teismai

2024-02-29 17:14

Byloje nustatyta, kad asmuo naudojosi Lietuvoje licencijuotos keityklos paslaugomis: sistemoje įmokėdavo lėšas, atlikdavo pervedimus, atsiskaitymus, keisdavo valiutas. Kai keityklos sistemoje kilo techninių nesklandumų, dėl kurių keletą valandų visi klientai galėjo eurus išsikeisti į Singapūro dolerius beveik 48 tūkst. kartų didesniu kursu, minėtas asmuo tokiu klaidingu kursu pirmiausia išsikeitė 1 eurą, o vėliau dar 10 eurų, 4 eurus ir 100 eurų bei dalį konvertuotų Singapūro dolerių vėl pakeitė į eurus jau įprastu kursu.

Taip per kelias valandas atlikęs ginčijamus valiutų keitimo sandorius, asmuo vietoj 115 eurų įgijo daugiau nei 5,5 mln. eurų. Dalį lėšų – daugiau nei 1 mln. eurų – netrukus asmuo pervedė į kitas savo ir trečiųjų asmenų banko sąskaitas, kriptovaliutų biržas.

Bylą išnagrinėjusi Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad keitykla siekė ginčo sandorius sudaryti pagal aktualų euro ir Singapūro dolerio kursą, tačiau dėl techninės sistemos klaidos savo valią išreiškė netinkamai ir sandorius sudarė pagal klaidingą valiutų santykį.

Nustatyta, kad keityklos sistema neleido automatiškai eurų pakeisti į Singapūro dolerius klaidingu santykiu, todėl asmuo iš pradžių pabandė keitimą atlikti rankiniu būdu, o šiai operacijai pavykus – rankiniu būdu pakeitė dar 114 Eur. Asmuo neneigė, kad valiutas keitė, norėdamas pasinaudoti sistemoje nurodytu klaidingu kursu – suprato, kad pakeisdamas 115 eurų gaus apie 8 mln. Singapūro dolerių, ir to siekė, valiutos keitimo operacijas darydamas rankiniu būdu.

Apeliacinės instancijos teismas pabrėžė, kad asmuo, sudarydamas minėtus sandorius, apie keityklos sistemos klaidą žinojo ir tuo pasinaudojo siekdamas pasipelnyti. Dėl tokių asmens veiksmų keitykla patyrė daugiau nei 5,5 mln. Eur nuostolių. Teismas konstatavo, kad reikalavimas keityklai įvykdyti šiuos sandorius prieštarauja sąžiningumo, protingumo ir proporcingumo principams, todėl šiuos sandorius pripažino negaliojančiais taikant restituciją, t. y. šalis grąžinant į tą pačią padėtį, kurioje jos buvo prieš sandorių sudarymą.

Keitykla, savo sistemoje pastebėjusi klaidą, nedelsdama ją ištaisė ir sureagavo – atsekė asmens sudarytus valiutos keitimo sandorius bei pervedimus ir juos atšaukė, taip susigrąžindama dalį lėšų. Tačiau lėšų, kurias asmuo spėjo pervesti kitiems asmenims, keityklai susigrąžinti nepavyko, todėl ši suma – 513 059,54 euro – Apeliacinio teismo sprendimu priteista iš asmens keityklai.

Šis Apeliacinio teismo sprendimas civilinėje byloje Nr. e2A-72–567/2024 įsiteisėja jo priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo priėmimo dienos gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.