Rusija antrąjį ketvirtį naftos gavybą sumažins beveik puse milijono barelių per parą

2024 m. antrąjį ketvirtį Rusija sumažins naftos gavybą beveik puse milijono barelių per parą, sekmadienį pranešė vyriausybė. Planas, dėl kurio susitarta su Rusijos energetikos sąjungininkėmis OPEC+ (Naftą eksportuojančių šalių organizacijos) grupėje, papildo ankstesnius naftos gavybos ir eksporto mažinimus, kai kuriems didžiausiems pasaulio energijos gamintojams ekonominio neapibrėžtumo sąlygomis siekiant padidinti rinkos kainas.

Nafta, naftos kainos.<br>123rf.com nuotr.
Nafta, naftos kainos.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2024, 7:49 PM

Rusijos ministro pirmininko pavaduotojas Aleksandras Novakas sekmadienį pareiškė, kad Maskva balandžio mėnesį sumažins gavybos apimtis 350 000 barelių per parą, gegužę – 400 000 barelių per parą, o birželį – 471 000 barelių per parą.

„Siekiant išlaikyti rinkos stabilumą, šie papildomi mažinimai bus palaipsniui atkurti priklausomai nuo rinkos sąlygų“, pasibaigus antrajam ketvirčiui, aiškino A. Novakas Rusijos vyriausybės paskelbtame pareiškime.

Rusijos valstybės finansai priklauso nuo pajamų, gaunamų iš pelningų pajamų už naftą ir dujas.

Vakarai, įvesdami sankcijas dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, stengiasi nusitaikyti į Maskvos energijos eksportą, taip priversdami Rusiją padidinti tiekimą tokioms šalims kaip Kinija ir Indija. Ilgus dešimtmečius Europa buvo pagrindinė Rusijos energetikos sektoriaus klientė.

Rusija jau pernai sutiko sumažinti gavybą 500 000 barelių per parą pagal planą, kuris galios iki 2024 m. pabaigos.

Sekmadienį Rusija taip pat susitarė toliau mažinti eksporto apimtis: 121 000 barelių per parą balandį ir 71 000 barelių per parą gegužę.

„Šiuo papildomu savanorišku mažinimu siekiama sustiprinti OPEC+ šalių taikomas prevencines priemones ir taip išlaikyti stabilumą bei pusiausvyrą naftos rinkose“, – teigė A. Novakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.