Šokiruojantys radiniai Kauno mokykloje: įtaria, kad mokiniams teko valgyti plovą iš sušvinkusios mėsos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai po gautų pranešimų dėl galimai nesaugaus, nekokybiško maisto, patiekto Kauno J.P. Vileišių mokyklos mokiniams bei ikimokyklinio ugdymo vaikams atliko patikrinimą. Vien per praėjusią savaitę VMVT gavo 6 pranešimus, kuriuose buvo teigiama, kad jau ne pirmas atvejis, kai vaikai pasijunta blogai suvalgę mokykloje tiekiamo maisto. Paskutinio pranešimo turinyje VMVT informuota, kad vaikams patiektas plovas iš galimai sušvinkusios mėsos.  

VMVT inspektoriai po gautų pranešimų dėl galimai nesaugaus maisto, patiekto Kauno J.P. Vileišių mokyklos mokiniams, atliko patikrinimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VMVT inspektoriai po gautų pranešimų dėl galimai nesaugaus maisto, patiekto Kauno J.P. Vileišių mokyklos mokiniams, atliko patikrinimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

2024-03-05 14:35, atnaujinta 2024-03-05 16:33

VMVT inspektoriai atlikę patikrinimą nustatė, kad maistą mokykloje tiekiančios UAB „Maisto slėnis“ personalas netinkamai tvarko šaldytą mėsą, neturi technologinio proceso aprašymo šaldytų žaliavų tvarkymui, darbuotojams trūksta žinių dėl tinkamo maisto ruošimo.

Atlikus patikrinimą, VMVT nurodė įmonei, nedelsiant pasirengti būtinas maisto tvarkymo procedūras ir su jomis supažindinti personalą. Taip pat duotas nurodymas sugriežtinti patiekalų gamybos kokybės kontrolę.

Geros higienos praktikos taisyklėse teigiama, kad sušaldyti pusgaminiai turi būti atšildomi šaldytuve, mikrobangų krosnelėje ar kitame tam pritaikytame įrenginyje. Taip pat sušaldytus pusgaminius galima atšildyti ir po tekančiu geriamojo vandens reikalavimus atitinkančiu vandeniu. Tokiu būdu atšildomi pusgaminiai negali turėti tiesioginio sąlyčio su vandeniu, pvz. Jie gali būti apvynioti plėvele ar sudėti į sandarų indą. Kambario temperatūroje atšildyti užšaldytus pusgaminius nerekomenduojama, kad būtų išvengta mikroorganizmų dauginimosi. Draudžiama pakartotinai užšaldyti atšildytą maistą.

Vakar, kovo 4 d. VMVT Kauno apygardos Priežiūros skyrius, įvertinęs papildomą informaciją ir pranešimus dėl minėto maisto tiekėjo, taip pat siekiant patikrinti ar įmonė įgyvendino duotus nurodymus atliko pakartotinį maisto tvarkymo subjekto patikrinimą. Tačiau ir vėl rasta pažeidimų: nustatyta, kad pakartotinai sušaldomi jau atšildyti paukštienos pusgaminiai, neužtikrinama gaminamų patiekalų kokybė.

Dėl užfiksuotų pažeidimų maisto tvarkymo subjektui numatoma taikyti administracinę nuobaudą.

„Maisto sauga savaime suprantama pirmas ir svarbiausias aspektas tiekiant maistą, ypatingai mažiesiams. Tačiau pasitvirtino ir kita informacija nurodyta nusiskundimuose, mokykloje tiekiami patiekalai atrodo itin neestetiškai, netvarkingai. Atrodytų smulkmena, bet tėveliai tikrai žino, patraukliai, tvarkingai patiektas maistas turi įtakos vaikų apetitui, netgi virškinimui. Raginame mokyklų vadovus atidžiau stebėti situaciją bei imtis priemonių jei pastebima, kad vaikams tiekiamas maistas neatitinka būtinųjų ir ypač vaikų mitybai svarbiausių aspektų“, – VMVT Priežiūros departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis.

VMVT primena, kad mokyklos administracija ir visuomenės sveikatos specialistas privalo nuolat domėtis kaip yra užtikrinamos vaikų maitinimas pagal sudarytas sutartis ir priimti priemones, jeigu maitinimo paslaugos teikėjas neužtikrina susitarimo. Maitinimo paslaugos teikėjas atsako už tai, kad nustatyti vaikų maitinimo organizavimo trūkumai būtų pašalinti nedelsiant. Nepašalinus neatitikimų, visuomenės sveikatos specialistas apie trūkumus turi pranešti VMVT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.