Jau dalija pažadus dėl pensijų kaupimo fondų – ketina išspręsti esminę klaidą

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė džiaugiasi, kad Konstitucinis Teismas (KT) priėmė sprendimą dėl Pensijų kaupimo įstatymo bei tikina, kad žmonėms bus sudarytos sąlygos nutraukti kaupimo sutartis dar nesulaukus pensinio amžiaus. Taip pat, pasak jos, dar kovo mėnesį bus suburti visi ministerijos socialiniai partneriai bei bus tariamasi, kokiomis aplinkybėmis būtų galima pasinaudoti sukauptomis lėšomis.

Žadama, kad Lietuvos gyventojams bus sudarytos sąlygos nutraukti kaupimo sutartis anksčiau pensinio amžiaus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žadama, kad Lietuvos gyventojams bus sudarytos sąlygos nutraukti kaupimo sutartis anksčiau pensinio amžiaus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Mar 7, 2024, 2:50 PM, atnaujinta Mar 7, 2024, 4:21 PM

„Atsižvelgiant į tai, kokie sprendimai šiuo metu pagarsinti, noriu pabrėžti, kad Lietuvos gyventojams bus sudarytos sąlygos nutraukti kaupimo sutartis anksčiau pensinio amžiaus. Kaip tai įgyvendinti sprendimų ieškosime artimiausiu metu, tačiau žmonės, akivaizdu, kad turi teisę pasinaudoti sukauptomis lėšomis esant tam tikroms išskirtinėmis ar ypatingoms aplinkybėms, jas sudarysime“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė M.Navickienė.

„Tam jau šį mėnesį subursiu visus socialinius partnerius, kad turėtume kuo didesnį sutarimą, kokioms aplinkybėms esant ir kokiu principu būtų galima pasinaudoti jau sukauptomis lėšomis. Naudosimės turbūt ir užsienyje galiojančia praktika, bandysime rasti geriausią sprendimą tinkamą Lietuvai“, – pažymėjo ji.

M.Navickienė aiškino, kad anksčiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) teikti siūlymai bus papildyti naujomis aplinkybėmis.

„Šalia ministerijos pasiūlytų sprendimų, (...) kiti mūsų siūlymai bus papildyti ir aplinkybėmis, kurioms esant žmonės galės sukauptomis lėšomis pasinaudoti anksčiau, negu sukako pensinis amžius“, – sakė ministrė.

„Dažniausiai užsienio patirtyje pasitaikančios praktikos yra susijusios arba su sveikatos būkle, arba su būsto klausimu sprendimu. Yra šalių, kurios leidžia pasinaudoti sukaupta lėšų suma gydant tam tikras ligas (...), arba pasiimti, pasiskolinti šeimai ar asmeniui iškilusias būsto problemas“, – aiškino ji, pažymėjusi, kad abu variantai galėtų būti svarstomi, tačiau neatmestų, jog Lietuva gali ieškoti ir individualių sprendimų.

Konservatorė taip pat neatmetė, kad pokyčiai pensijų kaupimo sistemoje Seime jau galėtų būti pateikti pavasario sesijos metu.

„Jeigu kovo mėnesį pavyks produktyviai susitikimas su socialiniais partneriais, neatmesčiau, kad pavasario sesijoje jau galėtume turėti SADM siūlymus diskutuojamus parlamente“, – tikino M.Navickienė.

„Neatmesčiau galimybės, kad galėtų būti ir visa suma panaudojama, jeigu yra tam tikros aplinkybės, dėl kurių visi sutariame. Bet dabar nenorėčiau eiti į konkrečius scenarijus“, – teigė ji.

Sureagavo į Prezidentūros kritiką

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė ketvirtadienį apgailestavo, kad valdantieji dėl politinių sumetimų atmetė šalies vadovo buvusius pasiūlymus, kaip būtų galima tobulinti pensijų kaupimo sistemą. Į tai M. Navickienė sureagavo ironizuodama.

„Čia ta pati patarėja, kuri prieš keletą savaičių komentuodama pensijų fondus lošimų kontekste sakė, kad nereikia lėkti strimgalviais ar imituoti pseudo veiklos? Laikausi nuosekliai, nekomentuoju patarėjų pozicijos. Manau ne pavienių politikų iniciatyvos turėtų laimėti kažkokį debatą, bet Lietuvos gyventojų pagrindinis interesas“, – akcentavo politikė.

„Prezidentūros siūlyme kažkodėl buvo 25 proc., aš po diskusijų neatmesčiau, kad žmonės galėtų pasinaudoti ir visa sukaupta suma“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad Konstitucinis teismas (KT) nusprendė, jog Pensijų kaupimo įstatyme numatoma ribota galimybė pasitraukti iš pensijų kaupimo fonduose pažeidžia Konstituciją. Tuo metu, anot institucijos, skirtingų rūšių išmokos pagal sukaupto turto dydį nepažeidžia pagrindinio įstatymo.

KT pažymi, kad teisė į pensijų fonduose sukauptas lėšas siejasi su jo nuosavybės teisių apsauga, todėl esamas reguliavimas neturi pagrindo.

KT nurodė, kad pensijų fonde sukaupto turto dydžių ir nuo jų priklausančios pensijų išmokų dydžio nustatymo pagrįstumas ir tikslingumas nėra konstitucinės kontrolės dalykas, nes nėra pagrindo teigti, jog tokiu teisiniu reguliavimu akivaizdžiai paneigtos Konstitucijoje įtvirtintos, jos ginamos ir saugomos vertybės.

KT nagrinėti Pensijų kaupimo įstatymo atitikimą Konstitucijai pateikė 39 Seimo opozicijos nariai. Jie abejojo įstatymo konstitucingumu, nes jame nėra numatyta jokia galimybė pasitraukti iš pensijų kaupimo pensijų fonduose. Taip pat jie kėlė klausimą ar pensijų fondo dalyvio galimybė iki 12 mėn. sustabdyti dalyvavimą pensijų kaupime, pakeisti pensijų kaupimo bendrovę ar pensijų kaupimo fondą, atitinka asmens teisę disponuoti savo nuosavybe.

2023 m. spalį Seimas po pateikimo nepritarė Prezidentūros inicijuojamiems pakeitimams pensijų kaupimo sistemoje. Šalies vadovas Gitanas Nausėda siūlė Pensijų kaupimo įstatyme numatyti pensijų kaupimo dalyviui teisę vieną kartą per visą dalyvavimo kaupime laiką gauti vienkartinę ne didesnę kaip 25 proc. sukaupto turto dydžio išmoką.

Tačiau parlamentas po pateikimo pritarė liberalo J.Varkalio siūlymui suteikti galimybę tiek sulaukusiems, tiek nesulaukusiems pensinio amžiaus pensijų fondų dalyviams gauti ne tik periodines išmokas, bet ir vieną kartą iš savo sukaupto turto išsiimti 10,8 tūkst. eurų.

Pateiktas projektas numato, kad tiek sulaukę, tiek nesulaukę pensinio amžiaus asmenys, tačiau sukaupę daugiau nei 10,8 tūkst. eurų, turi teisę gauti vienkartinę (arba periodinę) išmoką iki 10,8 tūkst. eurų.

Visgi, Seimas nusprendė toliau projekto nesvarstyti, kol nebuvo sulaukta KT nutarimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.