Kaziuko mugėje pavasario nuotaikos, amatininkų gausa, liaudies dainos ir parama Ukrainai

Penktadienį Vilniuje prasidėjo tradicinė Kaziuko mugė, skirta šiemet šimtmetį mininčiai Dainų šventei, ir į pagrindines senamiesčio gatves vėl sutraukusi dešimtis amatininkų, menininkų, ūkininkų, konditerių ir kitų savo prekes pristatančių prekybininkų iš Lietuvos bei užsienio valstybių, nevyriausybinių organizacijų atstovų.

 Kaziuko mugė.<br>T.Bauro nuotr.
 Kaziuko mugė.<br>T.Bauro nuotr.
 Kaziuko mugė.<br>T.Bauro nuotr.
 Kaziuko mugė.<br>T.Bauro nuotr.
 Kaziuko mugė.<br>T.Bauro nuotr.
 Kaziuko mugė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ūla Klimaševska

Mar 8, 2024, 5:41 PM

Vis dar tęsiantis karui Ukrainoje, mugėje gausiai renkama parama humanitarinei ir karinei pagalbai.

Dalyvių gausa ir liaudies dainų motyvai Penktadienį Kaziuko mugė tradiciškai pradėta Šv. Kazimiero ir mugės dalyvių eisena nuo Nepriklausomybės aikštės iki Katedros, kur atidarymo renginyje grojusios lietuvių liaudies muzikos kapelos „Ratilai“, „Vydraga“, postfolkloro grupė „Robaksai“ kvietė aikštėje gausiai susirinkusius mugės lankytojus įsitraukti į žaidimus bei tradicinius šokius.

Minint Dainų šventės šimtmetį, lankytojai į mugę kviečiami dainos „Eisva mudu abudu“ motyvais, tapusiais šiųmečio renginio tema. Kaip skelbė Vilniaus miesto savivaldybė, šiemet mugėje dalyvauja daugiau nei 800 dalyvių, prekiaujančių ne maisto prekėmis, ir daugiau nei 400, siūlančių maisto gaminius.

Visoje mugės teritorijoje veikia 13 lauko kavinių, o sudėjus visus prekybininkų paviljonus senamiesčio gatvėmis nusidriektų kiek ilgesnė nei 4,5 km eilė. Mugė driekiasi per visą Gedimino prospektą – nuo Žvėryno tilto, kur atėjusiuosius sveikina fraze

„Tikimės, krepšiai gėrybių pilni ir kitąmet vėl susitiksime Kaziuko šurmuly“, iki pat Užupio, kol užsibaigia Maironio ir Rusų gatvių sankirtoje.

Prekybininkai siūlo tiek maisto prekes, pavyzdžiui, sūrio, duonos gaminius, čia pat Lukiškių aikštėje išrūkytos žuvies bei krosnyje keptos mėsos, natūralaus medaus, rankų darbo saldumynų, meduolių, natūralių sulčių ar giros, tiek namų apyvokos prekių ir rankdarbių iš medžio, vilnos, žalvario, o gausiai susirinkę ūkininkai jau siūlo ir lietuviškų daržovių.

„Kainų smarkiai tikrai nekėlėm, sakyčiau, išlieka panašiam lygyje jos kaip ir kasmet (...) Jau matom, kad labai populiarūs agurkai, nors auginti šiltnamyje, bet lietuviški, tai žmones turbūt traukia“, – Eltai pasakojo ūkininkas Arūnas, atvykęs iš Anykščių rajono. Mugėje išalkusiems siūlomas ir gausus lauko maisto pasirinkimas.

Lukiškių aikštėje stovinčiose palapinėse sriubos galima suvalgyti ir už 5 eurus, o karštas patiekalas, pavyzdžiui, porcija šašlyko ar dešrelių su raugintais kopūstais kainuoja šiek tiek virš 10 eurų. Tačiau eilėje stovintys žmonės kainomis nesiskundžia.

„Manau normali kaina, vis tiek šventė, o čia karštas (patiekalas – ELTA), tuo labiau, ant grotelių iš karto kepa, tai kaip ir tokia tradicija jau mugės mūsų tapusi taip pavalgyti, tikrai smagu“, – pasakojo su dukra prie lauko maisto palapinės eilėje laukianti vilnietė Rūta.

Įsigyti mugėje galima ir pavasario simboliu tapusių verbų, jų kaina pagal dydį svyruoja nuo 5–7 iki 15 eurų.

„Labai noriai žmonės ima, sakyčiau, net ir didesnes verbas, o ir šiaip ir „kačiukų“ perka, tai su tokiu oru, manau, ir visą savaitgalį žmonės pirks gerai“, – teigė Gedimino prospekte verbomis prekiaujanti Indrė. Nors penktadienis – tik pirma mugės diena, pavasariškas oras sutraukė minias lankytojų, tarp kurių – ir daugybė užsieniečių.

„Mums labai patinka Vilnius, čia atvykome po savo vestuvių ir dabar turime tradiciją čia atvažiuoti (...) Gražus miestas, nežinojome, kad šiandien čia vyksta šventė, bet oras labai gražus, labai smagu čia būti“, – džiaugėsi mugėje Hana ir Klausas, pora iš Vokietijos.

Nenutrūkstanti parama Ukrainai Mugė sutraukia ne tik gausų skaičių prekybininkų, tačiau ir nevyriausybinių organizacijų, renkančių aukas Ukrainos kariams ir pabėgėliams.

„Labai džiaugiuosi, kad galiu prisidėti (...) Labai gera nuotaika, nes padedam savo kariams ir tai geras jausmas“, – džiugiomis nuotaikomis dalijosi lietuviškai jau gerai kalbanti ukrainietė Olena, pardavinėjanti rankdarbiu su Ukrainos atributika ir renkanti paramą frontui.

Aukas renka tiek didelės organizacijos kaip „Stiprūs kartu“, kurie sekmadienį 12.30 organizuos ir paramos aukcioną Katedros aikštėje, tiek mažesni fondai. Aukoti už laisvę kovojantiems ukrainiečiams skatina ir iškabinto Ukrainos vėliavos, mugėje vaikštantys savanoriai.

Eismo ribojimai ir viešojo transporto pokyčiai Kaip skelbia sostinės savivaldybė, atsižvelgus į su eismo ribojimais susijusius iššūkius, šiemet nuspręsta Kaziuko mugės prekybos neorganizuoti Pilies ir Didžiojoje gatvėse bei Rotušės aikštėje.

Nuo kovo 9 d. 8 val. iki kovo 11 d. 4 val. bus draudžiamas transporto eismas Gedimino prospekto dalyse nuo Vilniaus iki J. Tumo-Vaižganto gatvės ir nuo J. Tumo-Vaižganto iki A. Goštauto gatvės, išskyrus viešąjį transportą.

Viešojo transporto eismas T. Vrublevskio, Šventaragio, Barboros Radvilaitės, Maironio gatvėse draudžiamas nuo kovo 7 d. 24 val. iki kovo 11 d. 5 val.

Atitinkamai nurodytu laikotarpiu keisis 10, 11, 33, 89 autobusų maršrutų trasos ir eismo tvarkaraščiai. Dėl Kaziuko mugės metu išaugsiančio pėsčiųjų srauto bei intensyvesnio lengvųjų automobilių eismo centrinėse miesto gatvėse, papildomai koreguosis 2, 3, 6, 12, 20 maršrutų troleibusų ir 1G, 53 maršrutų autobusų eismo tvarkaraščiai. Kovo 8 d. 14–15 val.

Kaziuko mugės dalyvių eisenos metu galimi maršrutų, kurių trasos kerta Gedimino prospektą – 1G, 3G, 10, 11, 22, 53, 73, 88 autobusų ir 2, 3, 4, 6, 10, 12, 17, 20 troleibusų maršrutų nukrypimai nuo eismo tvarkaraščių.

Pavasario dvasią sostinės gyventojus bei miesto svečius pajusti Kaziuko mugė kvies kovo 8–10 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.