Nuomonės dėl azartinių lošimų reklamos draudimo išsiskiria – esą norima „paslėpti Nacionalinio stadiono ir „BaltCap“ aferas“

Seimo opozicija nevienareikšmiškai vertina siūlymą drausti azartinių lošimų reklamą. Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė aiškina, kad socialdemokratai šiuo klausimu „skilo nuomonėmis per pusę“, tuo metu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis mano, jog minėtu siūlymu neišsprendžiami esminiai klausimai.

Antradienį Seime numatoma pateikti Azartinių lošimų įstatymo pataisas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Antradienį Seime numatoma pateikti Azartinių lošimų įstatymo pataisas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
M.Lingė.<br>T.Bauro nuotr.
M.Lingė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ignas Dobrovolskas, Ūla Klimaševska

Mar 12, 2024, 10:39 AM, atnaujinta Mar 12, 2024, 10:51 AM

R. Budbergytė sako, kad socialdemokratai dėl teikiamo projekto balsuos laisvai ir dauguma gali nepritarti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Mindaugo Lingės teikiamam siūlymui.

„Mūsų frakcija apsisprendė balsuoti laisvai šiuo atveju. Suprantame, kad bet kokia tokia reklamos draudimo kampanija duoda savo vaisių ir kai turime grėsmingus skaičius apie prasilošusius žmones, auga pelnas toje sferoje, yra narių, kurie galvoja, jog draudimas prisidėtų prie žmonių apsaugos“, – sakė socialdemokratė.

„Tačiau yra dalis frakcijos narių, kurie supranta, kad tokios įstatymo pataisos turi būti svarstomos kompleksiškai. (...) Mūsų frakcija skilo nuomonėmis per pusę, galbūt bus daugiau tokių, kurie nepalaikys, nes šis klausimas pirmiausia turi būti neskubant, kompleksiškai išnagrinėjant visas rizikas, kurios kyla, o jų yra pakankamai. Bet bus tie, kurie palaikys, nes mums labai rūpi visuomenės sveikata“, – pažymėjo ji.

S. Skvernelis teigė, kad teikiamas projektas yra „visiškai žalias, neapgalvotas“ ir stipriausiai „kertantis“ žiniasklaidai bei sportui.

„Projektas pateiktas visiškai žalias, neapgalvotas, kerta stipriai pirmiausiai žiniasklaidai, sportui. Lietuvos sportas apskritai minimalius finansavimo šaltinius turi. Jeigu šis klausimas nesprendžiamas, tuomet matome daug ydų šiame projekte“, – kalbėjo parlamentaras.

„Šiandien registruojame savo paketą, kur tikrai norime, kad būtų iš esmės sprendžiami lošimo klausimai“, – sakė ekspremjeras.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas pažymėjo, kad teikiamu projektu siekiama „paslėpti Nacionalinio stadiono ir „BaltCap“ aferas“.

„Primityvus draudimas skirtas tik tam, kad savo stadiono ir „BaltCap“ aferas paslėpti neleidžiant Seimo komisijai tirti šio klausimo iš esmės ir bandyti visuomenei parodyti, kad jiems čia kažkas labai rūpi“, – tikino S. Skvernelis.

„Reklamą siūlytume riboti, nes ji yra agresyvi (...), bet uždrausti azartinių lošimų organizatoriams remti Lietuvos krepšinį, futbolą, tai nematau jokios prasmės“, – teigė jis.

Antradienį Seime numatoma pateikti Azartinių lošimų įstatymo pataisas, kuriomis numatoma drausti azartinių lošimų reklamą. Projektą inicijavo M. Lingė.

Įstatymo pataisas pasirašė 47 parlamentarai iš beveik visų Seimo frakcijų. Prie iniciatyvos neprisijungė nė vienas parlamentaras iš Darbo frakcijos.

M. Lingė: lošimų reklama nebūtų draudžiama visiškai, į draudimą reikia žiūrėti sistemiškai

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė teigia, kad pakeitus įstatymą, lošimų reklama nebūtų visiškai uždrausta, būtų paliktos išimtys, leisiančios lošimų reklamos sektoriaus keliamas problemas spręsti sistemiškai. Jo teigimu, laukiama ir Finansų ministerijos siūlymų.

„Nebūtų visiškai draudžiama, yra paliekamos išimtys. (...) praktiškai identiška situacija Latvijos reguliavimo sistemoje, kai reklama nėra draudžiama antžeminių kazino, pavyzdžiui, prieigose yra iškaba nelaikoma reklama arba kada nuotolinėse lošimo svetainėse internetinėse vykdoma reklama, taip pat nebūtų draudžiama“, – po Seimo posėdžio antradienį žurnalistams kalbėjo Mindaugas Lingė.

Jo teigimu, į lošimų reklamos draudimus turi būti žiūrima taip pat sistemiškai, kaip ir į tabako ar alkoholio reklamos reguliavimą, o klausimus dėl lošimų draudimų reikia spręsti palaipsniui.

„Visi kiti pakeitimai, kurie yra reikalingi lošimo sektoriaus reguliavimui, ateis viena dalis su Finansų ministerijos rengiamomis ir dabar derinamomis pataisomis, bet tai neapima reklamos klausimų (...) Dar vieną dozę gali padiktuoti pasibaigęs „BaltCap“ tyrimas, kuris atskleis vienas ar kitokias ydingas sistemos vietas, kurias reikia tikslinti, tai turbūt nėra tikslinga visko laukti ilgą laiką (...) manau, kad tai kaip tik komplikuotų atskirų segmentų svarstymą“, – sakė M. Lingė.

Pasak Seimo nario, lošimų reklamos draudimas padėtų nuo priklausomybės besigydančių asmenų reabilitacijai ir lošimų prevencijai.

„Ką rodo Apsiribojusių lošti registras, tai tokių žmonių jau Lietuvoje, identifikuojančių problemas, turime apie 16 tūkst. (...) Matant kiekvienu atveju iššokančias, skatinančias reklamas lošti, jiems tai nepadeda sveikti. Yra ir griežtesnės ir netgi sudėtingesnės formos, tokios kaip jau Priklausomybių ligų centro duomenys, kur rodo, kiek jau žmonėms yra pripažinta diagnozių dėl probleminio lošimo, tai tokių praėjusiais metais jau 176 atvejai diagnozuoti“, – pridūrė jis.

„Galėtų būti reorganizuojama ir lošimų priežiūros finansavimo sistema, panašiai veikia ir Lietuvos banke finansinių įstaigų priežiūra, kada rinkos dalyviai išlaiko priežiūrą. Tai jeigu toks modelis būtų priimtinas (...) galėtų formuotis ir atitinkamas didesnis paketas prevencijai ir tą dalį, kur yra dabar žalingos, poveikį darančios reklamos, galėtų būti pakeistas didesnis paketas, ateinantis per prevencines ir socialines reklamas“, – kalbėjo BFK pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.