ES vykdomoji institucija atlieka internetinės parduotuvės „AliExpress“ tyrimą dėl nesaugių produktų ir vaikų apsaugos

Europos Komisija ketvirtadienį pradėjo internetinės parduotuvės „AliExpress“ tyrimą, kurio metu bus siekiama nustatyti, ar ši, be kita ko, nepažeidžia Europos Sąjungos taisyklių dėl nesaugių produktų ir vaikų apsaugos.

ES vykdomoji institucija atlieka internetinės parduotuvės „AliExpress“ tyrimą dėl nesaugių produktų ir vaikų apsaugos<br>123rf nuotr.
ES vykdomoji institucija atlieka internetinės parduotuvės „AliExpress“ tyrimą dėl nesaugių produktų ir vaikų apsaugos<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2024, 11:41 PM, atnaujinta Mar 14, 2024, 11:42 PM

Komisija tiria, ar Kinijai priklausanti internetinė parduotuvė tinkamai valdo riziką, kad šioje platformoje gali būti prekiaujama nesaugiomis prekėmis, pavyzdžiui, suklastotais vaistais ir maisto produktais.

ES vykdomoji institucija taip pat sieks nustatyti, ar „AliExpress“ imasi pakankamų priemonių užtikrinti, kad vaikams nebūtų prieinama pornografinė medžiaga, rašoma ketvirtadienį išplatintame komisijos pranešime.

Tyrimas yra susijęs su galimais dideles internetines platformas reglamentuojančio skaitmeninių paslaugų įstatymo (angl. Digital Services Act, DSA) pažeidimais. DSA numatyta, kad didelės platformos privalo valdyti įvairius rizikos veiksnius, tokius, kaip neteisėtos medžiagos platinimo ir vartotojams, ypač nepilnamečiams, žalos darymo rizika.

Nustačius, kad „AliExpress“ pažeidė DSA rizikos valdymo taisykles, jai gali būti skirta iki 6 proc. platformos metinės pasaulinės apyvartos dydžio bauda.

Tyrimo metu taip pat bus aiškinamasi, ar platformai „AliExpress“ netrūksta „veiksmingų priemonių užkirsti kelią tyčiniam manipuliavimui“ per „paslėptas nuorodas“.

Po didinamuoju stiklu atsidurs ir tai, kokias galimybes „AliExpress“ suteikia savo lankytojams pranešti apie neteisėtą medžiagą ir teikti nusiskundimus, taip pat išjungti asmenines rekomendacijas.

Be to, bus tiriamas ir platformos algoritmų skaidrumas bei tai, ar „AliExpress“ pakankamai kruopščiai tikrina savo pardavėjus.

Nors kai kurios DSA nuostatos galioja visoms platformoms, griežtesnės taisyklės dėl rizikos valdymo yra taikomos tik toms, kurios ES per mėnesį sulaukia daugiau nei 45 milijonų vartotojų. Komisijos sprendimu, „AliExpress“ tokių platformų sąraše atsidūrė 2023 m. balandį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.