STT ir Europos prokuratūra baigė tyrimą dėl bandymų apgaule įgyti 200 tūkst. eurų ES finansinės paramos lėšų

Europos prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl bandymo apgaule įgyti 200 000 eurų Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos lėšų.

Specialiųjų tyrimų tarnyba.<br>T.Bauro nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnyba.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiųjų tyrimų tarnyba

2024-03-18 15:18

Šį ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Europos deleguotųjų prokurorų biuras Lietuvoje.

Byloje surinktų duomenų pagrindu įtariama, kad organizuota 9 asmenų grupė pasikėsino apgaule gauti 200 tūkst. eurų ES struktūrinės paramos lėšų mažosios bendrijos naudai senelių globos namų Klaipėdos rajone statybai ir įrengimui.

Suvokdami, kad atstovaujama mažoji bendrija neatitinka juridiniams asmenims, pretenduojantiems gauti finansinę paramą keliamų ekonominio gyvybingumo ir pajamų gavimo ataskaitiniais metais reikalavimų bei reikalavimo turėti nuosavų lėšų ir jomis prisidėti prie statybų projekto įgyvendinimo, minėta asmenų grupė laikotarpiu nuo 2019 m. pabaigos iki 2022 m. kovo mėnesio galimai klastojo dokumentus, teikė juos valstybės institucijoms bei ES paramą administruojančiai NMA, siekdami gauti finansavimą numatytiems statybos bei rekonstrukcijos darbams.

Iš visos prašomos 200 tūkst. eurų sumos buvo išmokėta beveik 31 tūkst. eurų.

STT pradėjus ikiteisminį tyrimą, įtariamieji atlygino turtinę žalą.

Taip pat remiantis bylos duomenimis įtariama, kad organizuojant statybos rangos darbų pirkimo konkursą, sąžiningas ir skaidrus procesas buvo tik imituotas, o konkurso sąlygos buvo suderintos su iš anksto pasirinktu, nusikalstamos veikos bendrininkų vadovaujamu rangovu – mažąja bendrija , be to, statybos rangos darbai buvo vykdomi neturint statybos leidimo.

Šioje byloje kaltinimai pareikšti vienos MB direktorei bei jos sutuoktiniui – susisiekimo paslaugas Klaipėdoje teikiančios savivaldybės įmonės generaliniam direktoriui V. Ramanauskui, taip pat šios įmonės finansų departamento direktorei E. Mantulovei, eksploatacijos departamento direktoriui I. Paliakui, kitos MB direktoriui ir statybos darbų vadovui, techniniam prižiūrėtojui, bei 2 juridiniams asmenims.

Asmenys kaltinami dokumentų suklastojimu ir disponavimu suklastotais dokumentais, ES tikslinės finansinės paramos gavimu apgaule, apgaulingu finansinės apskaitos tvarkymu ir organizavimu, minėtas generalinis direktorius taip pat kaltinamas piktnaudžiavimu ir turto iššvaistymu.

„Ši baudžiamoji byla – glaudaus Europos prokuratūros ir STT procesinio bendradarbiavimo, kruopštaus ir intensyvaus darbo rezultatas. STT Klaipėdos valdybos pareigūnams ir žvalgybos analitikams atlikus išsamų tyrimą, daugybės ūkinių finansinių operacijų, statybos rangos dokumentacijos, kompiuterinių įrenginių duomenų, susirašinėjimų, kontaktų ir kitų duomenų analizę, buvo surinkta pakankamai įrodomosios informacijos, leidusios priimti sprendimą perduoti šią baudžiamąją bylą teismui,“ – teigė Europos deleguotoji prokurorė Jolita Kančauskienė.

„ES lėšų pasisavinimo tyrimai yra viena iš prioritetinių STT krypčių šalia sisteminės, politinės ir tarptautinės korupcijos tyrimų. Atvejai, kai siekiama apgaulės būdu gauti ES subsidijas, ne tik užtraukia reputacinę žalą visai Lietuvai, smukdo pasitikėjimą valdžios institucijomis šalyje, bet ir neleidžia užtikrinti teisingo viešųjų išteklių paskirstymo“, – teigė STT Klaipėdos valdybos vadovas Žydrūnas Krampalcas.

Vadovaujantis nekaltumo prezumpcija, asmenys yra nekalti, kol teismas nepatvirtina jų kaltės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.