Argumentai prieš alkoholio prekybos ribojimus parlamentarų neįtikino – pasiūlymą atmetė

Seimas atmetė Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Andriaus Bagdono pasiūlymą panaikinti draudimą sekmadieniais prekiauti alkoholiu tik iki 15 valandos.

Parlamentarai nepritarė pateiktoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms.<br>V.Skaraičio nuotr.
Parlamentarai nepritarė pateiktoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Mar 19, 2024, 1:21 PM

Parlamentarai po pateikimo antradienį nepritarė Seimo nario pateiktoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kuriomis buvo siekiama leisti prekiauti parduotuvėse alkoholiniais gėrimais visomis savaitės dienomis nuo 10 iki 20 val.

Už pasiūlytą reguliavimą po pateikimo balsavo 33 parlamentarai, prieš buvo 43, susilaikė 37 tautos atstovai. Seimas nesutiko, kad projektas būtų tobulinamas ir nutarė jį atmesti.

A.Bagdono nuomone, galiojantis draudimas nėra efektyvus ir sudaro nereikalingas kliūtis saikingai alkoholinius gėrimus vartojantiems žmonėms savaitgalį įsigyti alkoholio.

Pasak jo, dėl 2017 metais priimtų ir 2018 metais įsigaliojusių ribojimų ypač mažų miestelių gyventojai susiduria su tam tikrais iššūkiais – jie negali įsigyti pieno, duonos ar kitų maisto produktų, nes dažnai parduotuvės ten dirba tik iki 15 val.

Dėl alkoholio prekybos ribojimo sekmadieniais, anot parlamentaro, nukenčia į Lietuvos pajūrį atvykstantys turistai.

„Turistai nuo 2018 metų permoka už alkoholinius gėrimus, nes nuo 15 val. jie tą patį alkoholinį gėrimą gali įsigyti kavinėje kelis kartus permokėdami“, – sakė A.Bagdonas.

Dėl, jo nuomone, perteklinių draudimų, labai stipriai išaugo kontrabanda.

Visgi A.Bagdono argumentai neįtikino Seimo narės Agnės Širinskienės.

„Žmonės priprato prie parduotuvių darbo laiko, parduotuvės surado kitas galimybes prekiauti“, – sakė Seimo narė. Ji pridūrė, kad, pavyzdžiui, Lenkijoje sekmadieniais didieji prekybos centrai visiškai nedirba.

Parlamentarės A.Širinskienės nuomone, tai yra didžiulis paradoksas, kad Seimas tiek laiko skiria diskusijai dėl alkoholio, kai daugelis žmonių nerimauja dėl elementaraus saugumo.

Šiuo metu įstatyme yra numatyta, kad darbo dienomis ir šeštadieniais alkoholinių gėrimų mažmeninės prekybos vietose galima įsigyti (taip pat išsinešti iš viešojo maitinimo vietų jose įsigytus alkoholinius gėrimus) nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val.

Sugriežtinančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas 2017 m. birželio 1 dieną priėmė praeitos kadencijos Seimas, jos įsigaliojo 2018 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.