Pasiteisino griežta kontrolė – sumažėjo vežančiųjų grūdus iš Rusijos kiekis

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Priežiūros departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis sako, kad įvedus griežtesnę grūdų iš Rusijos kontrolę, pastebimas mažesnis jų vežančiųjų kiekis. Anot jo, galima daryti prielaidą, kad tai yra kontrolės pasekmė.

Grūdai,derlius,žemės ūkis,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grūdai,derlius,žemės ūkis,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės ūkis,grūdai,javai,derlius,kombainas,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės ūkis,grūdai,javai,derlius,kombainas,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ignas Dobrovolskas

Mar 21, 2024, 9:15 AM, atnaujinta Mar 21, 2024, 9:17 AM

„Šią dieną neturime nustatytų pažeidimų. Tiesiog pastebėjome sumažėjusį vežamų grūdų kiekį“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė G. Gvazdaitis.

„Galima daryti prielaidą (kad sumažėjo vežamų grūdų dėl pradėto tikrinimo – ELTA). (...) Šiuo metu nėra toks intensyvus, kaip planuota ir galvota, atrinkimas mėginių. Kol kas to nematome“, – kalbėjo jis.

G. Gvazdaitis pažymėjo, kad taip pat ketvirtadienį turi būti pasirašytas įsakymas ir dėl maistinių, ne tik pašarinių grūdų kontrolės.

„Pagal Žemės ūkio ministerijos patvirtiną įsakymą dėl sugriežtintos kontrolės iš atitinkamų šalių, numatyta atrinkti mėginius iš kiekvienos siuntos, kas anksčiau buvo daroma tik iš kas dvidešimtos siuntos. Vertiname riziką ir stengiamės, kad būtų atrinkta iš visų siuntų“, – aiškino VMVT atstovas.

„Kiek žinau, šiandien turėjo būti pasirašytas įsakymas dėl maistinių grūdų. Jeigu jis yra, tikrinsime ir šiuos grūdus“, – tikino jis.

Tuo metu Muitinės procedūrų skyriaus vadovė Neringa Motiejūnaitė sakė, kad grūdų įvežimas iš Rusijos Federacijos jau mažėjo 2023 m. Pastarųjų dienų duomenų Muitinės atstovė neturėjo, tačiau, anot jo, situacija lyginant su praeitais metais keistis neturėtų.

„Pasižiūrėjus muitinės deklaracijų duomenis, matome, kad iš Rusijos, rusiškos kilmės kviečių ir meslino (kviečių ir rugių mišinio – ELTA) praeitais metais visai nebuvo importuota, rugių buvo importuota tik apie 30 tūkst. tonų kukurūzų. Grūdų įvežimas iš Rusijos Federacijos mažėja“, – sakė N. Motiejūnaitė.

„Dar tokių skaičių neturime, bet, manau, situacija nesikeičia, lyginant su 2023 m. duomenimis“, – pažymėjo ji.

Nuo pirmadienio pradėjo veikti griežtesnė į Lietuvą iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolė.

Kaip nurodo Žemės ūkio ministerija, nuo pirmadienio stabdomi tikrinti absoliučiai visi iš padidintos rizikos šalių importuojami pašarams skirti grūdai ir jų produktai – mėginiai imami iš kiekvieno įvežamos produkcijos vagono ar transporto priemonės.

Įsigaliojusi griežtesnė kontrolė dėl grūdų kokybės – tik vienas iš Žemės ūkio ministerijos žingsnių. Artimiausiu metu, baigus derinti metodinius reikalavimus, bus priimti sprendimai ir dėl per Lietuvą vežamų grūdų kilmės tikrinimo.

Kilmės tyrimą ministerija inicijavo gavusi Ukrainos žemės ūkio ministro informaciją apie įtarimus, kad Rusija pelnosi išveždama grūdus iš okupuotų Ukrainos teritorijų į trečiąsias šalis.

Skelbiama, kad į padidintos rizikos šalių sąrašą yra įtrauktos Rusija, Baltarusija, Moldovos vyriausybės nekontroliuojama Padniestrė, Rusijos aneksuotas Krymas ir kitos okupuotos Ukrainos teritorijos bei okupuoti Sakartvelo Abchazijos ir Cchinvalio regionai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.