Dalis Lietuvos verslų ir organizacijų jungiasi į iniciatyvą – siunčia žinią dėl 4 proc. BVP gynybai

Siekdami suvienyti visuomenę ir paskatinti politikus kuo greičiau susitarti dėl 4 proc. BVP skyrimo gynybai, pilietiškai nusiteikę Lietuvos verslai ir organizacijos jungiasi į iniciatyvą „4 procentai“.

Lietuvos verslai ir organizacijos jungiasi į iniciatyvą „4 procentai“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos verslai ir organizacijos jungiasi į iniciatyvą „4 procentai“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos verslai ir organizacijos jungiasi į iniciatyvą „4 procentai“.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lietuvos verslai ir organizacijos jungiasi į iniciatyvą „4 procentai“.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-03-25 10:56

Ją inicijuoja asociacija „Unicorns Lithuania“, Lietuvos verslo konfederacija (LVK) ir Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK). Iniciatyvą palaiko organizacija „Blue/Yellow“, įmonės „Telia Lietuva“, „Bitė Lietuva“, „Tele2“, „Tesonet“, „Vinted“, „Teltonikos“ įmonių grupė, HISK, „Mantinga“, „Baltic Classifieds Group“, „ACC Distribution“, „Hostinger“, „Omnisend“, „Furniture1“, „Nord Security“, „Oxylabs“, „Surfshark“, „Telia Global Services Lithuania“, „Cybercare“, „Adtractive“, „Mediatech“, „Dokobit“, advokatų profesinė bendrija „Walless“ bei krepšinio klubai „BC Žalgiris“ ir „Rytas“. Planuojama, kad ateityje prie iniciatyvos „4 procentai“ prisijungs dar daugiau palaikytojų.

Kaip pastebima pranešime apie iniciatyvą, 57 proc. Lietuvos gyventojų sutinka, kad Lietuva skirtų 4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) gynybai, o maždaug 7 iš 10 apklaustųjų nori, kad politikai kuo greičiau susitartų dėl gynybos finansavimo. Tai rodo šių metų vasarį rinkos tyrimų bendrovės „Norstat LT“ atlikta apklausa.

Iniciatyvos autoriai kviečia visus Lietuvos saugumui neabejingus piliečius puslapyje www.4procentai.lt pasirašyti peticiją ir taip paraginti politikus kuo greičiau susitarti dėl 4 proc. BVP skyrimo Lietuvos gynybai. Peticijos pasirašymas užtrunka mažiau nei minutę, o tai padaryti galima naudojant mobilųjį parašą, „Smart-ID“ ar kitas elektronines asmens identifikavimo priemones.

Visi iniciatyvos „4 procentai“ surinkti parašai kartu su peticijos tekstu bus perduoti Lietuvos Respublikos Prezidentui, Seimui ir Vyriausybei. Tą ketinama padaryti dar Seimo pavasario sesijos metu.

Su teiginiu, kad Lietuva gynybai skirtų 4 proc. BVP, nesutinka 22,8 proc. gyventojų, o penktadalis apklaustųjų (20,5 proc.) neturi nuomonės – nei sutinka, nei nesutinka. 4 proc. BVP skyrimui gynybai dažniau pritaria didmiesčių gyventojai.

Su teiginiu, kad Lietuvos politinės partijos turėtų kuo skubiau susitarti dėl didesnio gynybos finansavimo, nesutinka 13 proc. apklaustųjų, 17,4 proc. – neturi nuomonės, t. y. nei sutinka, nei nesutinka.

Apklausa, kurią iniciatyvos „4 procentai“ užsakymu atliko rinkos tyrimų bendrovė „Norstat LT“, siekta išsiaiškinti, kokia yra Lietuvos visuomenės nuomonė dėl gynybos finansavimo didinimo. Apklausa atlikta 2024 m. vasario 13–22 dienomis, apklausiant 1000 šalies gyventojų.

Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, 2024 m. Lietuvos biudžete gynybai numatyta 2,7 proc. BVP, arba beveik 2,1 mlrd. eurų. Norint skirti 4 proc. BVP gynybai jau artimiausiais metais, gynybos finansavimas kasmet turėtų išaugti daugiau nei 1 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.