Patikslinti prisijungimo prie ESO tinklų įkainiai gerins elektros energijos prieinamumą gyventojams

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) patikslinus vartotojų prisijungimo prie elektros tinklų tvarką ir įkainius, vartotojams pagerės elektros energijos prieinamumas, sako „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) ir Energetikos ministerijos atstovai.

Elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

Mar 27, 2024, 3:10 PM

Pasak jų, naujoji tvarka padės išspręsti problemą, kai gyventojai, norintys prisijungti prie elektros tinklų, turėdavo apmokėti viso tinklo rekonstrukcijos kaštus ir tiems gyventojams, kurie prie tinklo jungiasi vėliau arba nori pasididinti galią be elektros tinklo rekonstrukcijos.

„Klientas, norėdamas pirmą kartą prisijungti prie tinklo arba pasididinti savo galią, nežinodavo kainos. Tam, kad sužinotų kainą, turėtų kreiptis į ESO, užpildyti prašymą, buvo išduodamos techninės sąlygos ir būdavo paskaičiuojama kaina“, – Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje trečiadienį situaciją aiškino ESO Tinklų vystymo tarnybos vadovas Ovidijus Martinonis.

Pasak jo, dalis klientų, sužinoję kainą, nepasirašydavo sutarties, tačiau operatorius galią elektros tinkle tokiems vartotojams vis tiek rezervuodavo, dėl ko per metus nepanaudotų likdavo apie 300 MW (megavatų).

Taip pat, O. Martinonio teigimu, ESO kiekvienu individualiu atveju skaičiuodavo, kiek metrų elektros tinklo reikia rekonstruoti iki vartotojo namų, kas apsunkindavo tinklų įrengimo procesą.

„Jeigu klientui apmokėjus (...) prisijungimo paslaugą ir projektuojant (...) nesutikus vienam iš kaimynų, kad prieš sklypą būtų tiesiamas kabelis, reikėdavo keisti metrus. Ką tai reiškia – reikėdavo grįžti pas klientą ir paprašyti priemokos. Kartais būdavo, kad metrų paklodavome mažiau, tai reikėdavo klientui grąžinti permoką“, – pabrėžė O. Martinonis.

Naująja tvarka gyventojai, norintys pasididinti elektros tinklų galią ar prisijungti prie tinklo, kainą galės paskaičiuoti patys ESO tinklalapyje, nebeturėdami laukti atsakymo iš operatoriaus, tad, pasak O. Martinonio, tai užtikrins „ekonominį teisingumą“.

„Prisijungimas prie tinklų suskirstytas į tris ruožus: iki 100 metrų, nuo 100 iki 400 metrų ir nuo 400 metrų iki 1 kilometro. Fiksuotas dydis, keliais paspaudimais žinote kainą. Jeigu kaina jums tinka, keliais paspaudimais keliaujate į ESO savitarną, pildote paraišką ir gaunate sutartį ir laukiate paslaugos suteikimo. Reiškia, nevyksta perskaičiavimas“, – akcentavo jis.

Įvedus naująją tvarką, operatoriui nebereikės rezervuoti galios elektros tinkle.

Tokia tvarka, ESO atstovo teigimu, jau yra taikoma Latvijoje ir Estijoje.

Energetikos viceministrės Ingos Žilienės teigimu, šiuo metu rengiamos įstatymo pataisos, kuriomis tokios sąlygos būtų sudarytos ir elektros energiją saulės elektrinėse gaminantiems vartotojams.

„Galimybė prisijungti prie ESO tinklų, galime sakyti, yra būtina paslauga (...) Principas, kai yra pereinama prie prijungimo įkainių skaičiavimo mokant už 1 kW (kilovatą – ELTA), atsižvelgus į vartotojų norimą galią ir atsižvelgus į atstumą iki artimiausios transformatorinės, galėtų būti pritaikytas ir gaminantiems vartotojams“, – teigė I. Žilienė.

Pasak jos, šie pokyčiai pagerins elektros energijos prieinamumą, leis gyventojams paprasčiau prisijungti prie elektros tinklų.

Naujoji prisijungimo prie elektros tinklų tvarka įsigalios nuo 2024 m. balandžio 1 dienos.

Klientai, kuriems prisijungimo prie ESO tinklo sąlygos išduotos iki balandžio 1 dienos, gali pasinaudoti tiek sena, tiek nauja kainodara.

Apie tai jie bus informuoti asmeniškai elektroniniu paštu iki balandžio 15 dienos ir galės pasirinkti jiems finansiškai naudingesnį būdą. 2023 m. prie ESO tinklo buvo prijungti 23 827 buitiniai vartotojai ir 8 303 verslo klientai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.