Šios Velykos – paskutinės, kai „Maximoje“ dar galima rasti tokių kiaušinių: kitąmet jų liks mažuma

Velykiniu laikotarpiu lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ planuoja parduoti daugiau nei 12 mln. vienetų kiaušinių – iš jų šeštadalis baltu lukštu, atkeliavusių iš Ukrainos. Prekybos tinklas primena, kad nuo kitų metų pirkėjams taps sunkiau rasti baltų kiaušinių, jų skaičius parduotuvėje liks tik simbolinis – bus prekiaujama tik tais balto lukšto kiaušiniais, kuriuos sudėjo vadinamosios laimingos vištos.

Kiaušiniai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kiaušiniai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2024, 5:46 PM, atnaujinta Mar 28, 2024, 5:49 PM

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad savaitę prieš Velykas kiaušiniai – aktualiausia prekė krepšelyje, o jų pardavimai padvigubėja. Prekybos tinklas dalinasi, kad iš viso pernai velykiniu laikotarpiu buvo parduoda apie 11,9 mln. vienetų kiaušinių, o šių metų Velykoms jų pasiruošta dar daugiau.

Tarp jų ne tik įprasti vištų ar putpelių, bet ir apie 2 kg sveriantys Afrikos stručių kiaušiniai – juos galima rasti didžiausiose prekybos tinklo parduotuvėse. Asortimente skubantiems ar norintiems pasilengvinti šventinio stalo ruošą pirkėjams galimybė rinktis ir iš anksto prekybos tinklo meistrų numargintus kiaušinius – paklausa šiems margučiams kasmet vis didėja. Šių metų Velykoms prekybos tinklas jų paruošė daugiau nei 50 tūkst. vienetų.

Nors prieš Velykas įprastai dažymui dairomasi balto lukšto kiaušinių, kurių daugumą deda narvuose laikomos vištos, vis tik „Maximos“ duomenys atskleidžia, kad keičiasi pirkėjų įpročiai – mieliau pasirenkami tie kiaušiniai, kuriuos deda laisvai ar ant kraiko laikomos vištos.

Nuo 2025-ųjų atsisakydamas prekiauti žiauriomis sąlygomis laikomų vištų kiaušiniais prekybos tinklas „Maxima“ primena, kad šios Velykos yra paskutinės, kai pirkėjai jų dar ras parduotuvių lentynose. Šis pokytis ypatingai svarbus tiems, kurie prieš Velykas ieško balto lukšto kiaušinių – nuo kitų metų jų liks tik simbolinis skaičius.

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad natūraliai balto lukšto kiaušinius gali dėti tik tam tikrų veislių ant kraiko laikomos vištos, o jų rinkoje – labai nedaug. Vis tik prekybos tinklo ekspertai neatmeta galimybės, kad ateityje tiekėjai galės pasiūlyti didesnę dalį balto lukšto laimingų vištų kiaušinių.

„Didžioji dalis baltų kiaušinių į parduotuves atkeliauja iš ūkių, kur vištos auginamos narvuose, todėl nusprendėme palaipsniui tokių kiaušinių savo asortimente atsisakyti. Šių pokyčių pradėjome imtis nuo savęs – prieš porą metų atsisakėme naudoti vadinamųjų nelaimingų vištų kiaušinius „Meistro kokybės“ kulinarijos ir konditerijos produkcijoje. Tai reikšmingas žingsnis, nes šiems gaminiams kiekvieną mėnesį vidutiniškai sunaudojama apie 60–70 tonų kiaušinių“, – pasakoja I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Maximos“ atstovė priduria, kad narvuose laikomų kiaušinių procentinė dalis asortimente iki šiol ir taip buvo nedidelė. Kur kas didesnę dalį, apie 77 proc., visų turimų vištų kiaušinių prekybos tinklo asortimente sudaro laisvai laikomų, ekologiški ir ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.