Pavasario darbų pasiilgę sodininkai raitojasi rankoves

Pavasariu jau džiaugiasi visi, kuriems nesvetimi sodo ar daržo darbai. Balandis – antras pavasario mėnuo – jau daugiau lepins šiluma ir sukurs geresnes sąlygas aktyviam darbui sode ar sodyboje.

Parduotuvių tinklo „Norfa“ lentynos jau kurį laiką vilioja sodo darbų mėgėjus ne tik sėklomis, bet ir žemėmis, trąšomis bei įrankiais, kuriais atsakingai pasirūpino prekybininkai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Parduotuvių tinklo „Norfa“ lentynos jau kurį laiką vilioja sodo darbų mėgėjus ne tik sėklomis, bet ir žemėmis, trąšomis bei įrankiais, kuriais atsakingai pasirūpino prekybininkai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Parduotuvių tinklo „Norfa“ lentynos jau kurį laiką vilioja sodo darbų mėgėjus ne tik sėklomis, bet ir žemėmis, trąšomis bei įrankiais, kuriais atsakingai pasirūpino prekybininkai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Parduotuvių tinklo „Norfa“ lentynos jau kurį laiką vilioja sodo darbų mėgėjus ne tik sėklomis, bet ir žemėmis, trąšomis bei įrankiais, kuriais atsakingai pasirūpino prekybininkai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasarį „Norfos“ tinkle bene perkamiausias produktas – žemė augalams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasarį „Norfos“ tinkle bene perkamiausias produktas – žemė augalams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ema Vilčinskaitė

Mar 29, 2024, 9:00 AM

Sodininkų laukia intensyvus mėnuo, nes balandis itin palankus prieskoninėms žolelėms ir daržovėms – pomidorams, paprikoms, agurkams ir kitoms – sėti. Parduotuvių tinklo „Norfa“ lentynos jau kurį laiką vilioja sodo darbų mėgėjus ne tik sėklomis, bet ir žemėmis, trąšomis bei įrankiais, kuriais atsakingai pasirūpino prekybininkai.

„Dabar ir jauni žmonės vis aktyviau domisi, kaip galėtų užsiauginti daržovių. Net ir tie, kurie dar neseniai kartojo, kad jokio daržo jiems nereikia ir užteks tik žolytės prie namų, šiandien jau domisi, kaip įsirengti bent nedidelę lysvę, aiškinasi, kaip pačiam susidaiginti daigų.

Per ilgus darbo metus įgyta patirtis mums padėjo surinkti tokį prekių asortimentą, kuris patenkintų ir gėlininkystę bei sodininkystę mėgstančių klientų poreikius“, – apie pastebimas tendencijas kalbėjo „Norfos“ sodo ir daržo prekių vadybininkas Gediminas Banevičius.

Jis pridūrė, kad šiandieninis žmogus nori būti arčiau gamtos, populiarios ekologiškesnio gyvenimo idėjos, ką jau kalbėti apie emocijas, kai stebi savo sodintų augalų dygimą ir savo rankomis nuimi užaugintą derlių.

Metas sėti prieskonines žoleles

Stebintys sodininkų ir daržininkų kalendorių žino – balandį iš stalčių jau reikia traukti petražolių, krapų, svogūnų, česnakų, špinatų, salierų, taip pat lietuvių šiltnamiuose puikiai derančių pomidorų, paprikų, o darže – agurkų, žirnių, šparaginių pupelių sėklas.

Senolių išmintis visada pataria atsižvelgti į Mėnulio kalendorių ir sėklas į žemę ar vazonėlius berti tuomet, kai tam palankus laikas. Šiemet sodininkams kaip optimalios sėjai siūlomos balandžio 10–15 dienos. Tuo metu Mėnulis bus aktyvioje savo fazėje, kuri skatina ne tik sėkmingą augalų sudygimą, bet ir augimą vėliau.

Balandžio mėnesį pasėtiems augalams nebereikia dirbtinio apšvietimo, mat diena jau gerokai ilgesnė. Žinovai pataria patalpas, kuriose daiginate augalus, gerai vėdinti, aprūpinti jas gaiviu šviežiu oru, laiku laistyti, tręšti ir dažniau aplink augalus purenti dirvą.

Balandį vis dar galima sodinti, genėti ir skiepyti kaulavaisinius augalus. Taip pat mėnuo itin palankus gyvatvorėms tvarkyti.

Jau galima sodinti trūkažoles, porus, salierus, visų rūšių kopūstus ir daugiametes gėles. Kad paspartintumėte žemėje jau augančių augalų vystymąsi, aplink juos paberkite trąšų, atnaujinkite žemę – idealu, jei ji bus skirta specialiai tam augalui, ar komposto.

Paruoštas šiltnamis

Gegužės mėnesiui, kai nešildomame šiltnamyje jau drąsiai galėsite sėti ridikėlius, salotas, auginti svogūnų laiškus ir kitas pirmojo derliaus džiaugsmą keliančias žoleles bei daržoves, pasiruoškite dirvą.

Norint kasmet užsiauginti sveiką ir gausų šiltnamio daržovių derlių, reikia jį paruošti. Čia svarbūs trys etapai: atliekamas sanitarinis valymas, profilaktinė konstrukcijų ir dangos dezinfekcija ir dezinsekcija, dirvožemio dezinfekcija.

Kad dirva būtų itin derlinga, kasmet pavasarį geriausia per kastuvo gylį nukasti esamą gruntą ir atvežti naujo, tuomet gruntą galima papildyti dirvos papildais, įgėrio granulėmis, jeigu sezono metu kamavo kurmiai ir kurkliai, patiesti apsauginį tinklą. Be to, kol čia dar nežaliuoja augalai, palankus laikas neutralizuoti rūgštų dirvožemį kalkėmis.

Pasak G.Banevičiaus, pavasarį „Norfos“ tinkle bene perkamiausias produktas – žemė augalams.

„Mūsų sodo ir daržo prekių skyriuose galima rasti labai daug ir įvairių, visokių kiekių žemės augalams rūšių.

Jos parduodame labai daug ir stengiamės klientams pasiūlyti optimalų asortimentą, kad jame būtų durpinių ir kompostinių substratų bei įvairių specializuotų žemių, pavyzdžiui, skirtų augalams daiginti.

Prekiaudami šios kategorijos produktais jau kelerius metus palaikome Lietuvos gamintojus ir grįžti prie importo neplanuojame. Lietuvių siūloma kokybe esame labai patenkinti ir mes, ir pirkėjai“, – aiškino pašnekovas.

Džiugins puošnūs žiedai

Gėlės – tikros sodo, darželio ar kiemo puošmenos. Jų pasirinkimas didelis, tad metas atrasti gražiausias, pasisėti jų ir jau netrukus džiaugtis puošniais žiedais. Gėlių sėja nėra sudėtingas procesas – tereikia žinoti, kokias sėklas kokiame dirvožemyje ir kuriuo metu sėti. Kovą, be kitų gėlių, sėjamos lietuvių itin mėgstamos raktažolės, verbenos, petunijos.

Raktažolės mėgsta drėgną substratą, ypač daug laistyti reikia intensyvaus augimo metu, bet liedami stenkitės nesušlapinti lapelių. Sudygę daigai laikomi šviesioje, bet apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių vietoje.

Verbenos – dailios gėlės, itin atsparios nepalankioms auginimo sąlygoms ir ištveria net sausrą. Daiginant pasėlį būtina pridengti. Dabar pats metas jų pasisėti ir laukti, kol pražydusios jos papuoš sodą ar kiemą.

Mūsų šalies gėlininkų itin mėgstamų petunijų sėklos smulkios, sėjamos į daigyklas arba durpines tabletes. Nei dražuotos, nei nedražuotos sėklos žeme neužžeriamos, tik lengvai įspaudžiamos į žemę ar durpinę tabletę. Pasėtas sėklas rekomenduojama pridengti ir laikyti uždengtas, kol sudygs. Kartą per dieną pasėlį reikėtų atidengti, kad pasišalintų kondensatas.

Gana greitai „Norfos“ parduotuvėse išperkamos ir gyvos gėlės vazonėliuose – pavasario ir žalumos pasiilgę mūsų tautiečiai, laukdami išdygstančių savųjų daigų, noriai įsigyja namuose pražystančių hiacintų ar narcizų. Šie vazonėliai – ir puiki Velykų stalo puošmena, tad parduotuvėse pavasarį neužsibūna, o vėliau gali keliauti į žemę ir džiuginti dar ne vienus metus.

Trąšos – įvairiems poreikiams

Patyrę sodininkai primena, kad nevalia pamiršti ir trąšų – tręšti reikia ne tik daigyklose dygstančias sėklas. Kovas, balandis – tinkamas laikas tręšti vaismedžius po žiemos. Trąšas įterpkite į dirvą aplink krūmus ir medžius.

Nuo kovo pabaigos iki maždaug balandžio vidurio tinkamas laikas pradėti tręšti ir dekoratyvinius augalus. Po žiemos iš dirvos išplaunamos maistinės medžiagos, ypač azotas, magnis ir kai kurie mikroelementai, todėl įsigykite specialiai šiems augalams skirtų trąšų.

Nepamirškite skirti dėmesio ir daugiametėms gėlėms lauke. Jas tręškite, nes tai skatina jų augimą, didina atsparumą ligoms.

Antroji pagal populiarumą prekių grupė sodo ir daržo skyriuje, anot G.Banevičiaus, yra trąšos: „Jų, kaip ir žemės augalams, nuperkama labai daug.“

„Norfos“ parduotuvių lentynose galima rasti daugiau nei 70 rūšių trąšų augalams: tiek biriųjų, tiek skystų, o ir jų kaina įvairuoja nuo pačių pigiausių iki brangesnių.

„Prekiaujame net ir nišinėmis trąšų rūšimis bei įvairiais skiedžiamais priedais. Trąšų asortimentą prieš kelerius metus išplėtėme norėdami patenkinti pirkėjų lūkesčius ir poreikius“, – apie augančią trąšų paklausą kalbėjo pašnekovas.

G.Banevičius atkreipė dėmesį, kad dairantis po „Norfos“ prekybos centrų lentynas pirkėjams pavyks surasti trąšų ne tik daržovėms ir gėlėms, bet ir specializuotų, kurios apsaugo nuo samanų ir piktžolių augimo, – vejoms.

Savo pirkėją „Norfos“ parduotuvėse jau turi ir sveikesnio gyvenimo būdo ieškantys sodininkai. Tokie produktai kaip keleto rūšių biohumuso ir ekologiškos organinių mikroelementų trąšos (granuliuotas ir miltelių pavidalo galvijų ir vištų mėšlas), kurių anksčiau prekybos tinklas užsakydavo tik dėl platesnio prekių asortimento, tampa vis populiaresnės – jų pardavimas auga.

Gausi sodo įrankių įvairovė

„Norfos“ parduotuvėse gausu ir įvairių sodo įrankių: grėblių, sekatorių, kastuvų, žirklių, kirvių, įvairių kauptukų. Prekybininkai pirkėjams siūlo ir kruopščiai atrinktą laistymo asortimentą – nuo pigiausių iki brangiausių rankinių laistytuvų, laistymo žarnų, įvairių jungčių, purkštukų iki laistymo sistemų. Čia prekiaujama ir agroplėvele.

„Fiskars“ prekės ženklo įrankius renkasi mėgstantys nepriekaištingą kokybę, itin dažnai juos naudojantys, tačiau turime ir pigesnių, ir visai pigių – pasirinkimas nemažas“, – teigė vadybininkas.

Jis pridūrė, kad labiausiai šio asortimento lentynos pirkėjus domina pavasarį, – daugelis sodininkų ir daržininkų suskumba ne tik pasirūpinti augalais – perka trąšas, atnaujina žemę, bet ir atsinaujina ar pasipildo įrankių arsenalą.

„Kiekvienas mėgėjas „Norfoje“ tikrai ras visko, ko jam gali prireikti darbuojantis sode. Asortimentą siūlome jau daug metų, per tą laiką esame atrinkę viską, ko gali prireikti“, – pasakojo G.Banevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.