Kas dedasi su būsto rinka sostinėje: padidėję atlyginimai pirkimo nepaskatino

Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų kovą Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 234 būstai ir fiksuota 20 sutarčių nutraukimų. Palyginti su vasariu, kai parduoti 195 būstai, pardavimai išaugo apie 20 proc., tačiau su praėjusių metų kovu, kuomet pirkėjai įsigijo 343 būstus – sumažėjo beveik 32 proc. Tuo metu sostinės pirminės NT rinkos būstų sandėlis per pirmąjį šių metų ketvirtį padidėjo.

Kovas ir metų pradžia sostinės pirminėje NT rinkoje pardavimais neišsiskyrė.<br>„Realco“ nuotr.
Kovas ir metų pradžia sostinės pirminėje NT rinkoje pardavimais neišsiskyrė.<br>„Realco“ nuotr.
 Kovas ir metų pradžia sostinės pirminėje NT rinkoje pardavimais neišsiskyrė.<br> „Realco“ nuotr.
 Kovas ir metų pradžia sostinės pirminėje NT rinkoje pardavimais neišsiskyrė.<br> „Realco“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 2, 2024, 11:00 AM, atnaujinta Apr 2, 2024, 11:02 AM

„Kovą naujų būstų pardavimai sostinėje išliko panašiame lygyje, kaip kitais šių metų mėnesiais. Visas pirmasis metų ketvirtis, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, taip pat neišsiskyrė didesniu aktyvumu – šiemet Vilniuje parduoti 632 būstai, kai pernai pirkėjai įsigijo 638 būstus. Priežastys išlieka tos pačios – nors didėja ir atlyginimai, ir gyventojų santaupos bei indėliai bankuose, daugelį nuo sprendimo įsigyti būstą vis tiek stabdo aukšta palūkanų norma, prisideda ir nestabilumo bei nesaugumo jausmas, sukeltas padidėjusios politinės įtampos regione dėl Rusijos karo Ukrainoje“, – komentuoja „Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas.

Būstų sandėlis pildosi

Nors pirmasis metų ketvirtis neišsiskyrė didesniu pirkėjų aktyvumu, būstų sandėlis didėjo. Pasak M. Chmieliausko, šių metų pirmą ketvirtį sandėlis išties kiek aktyviau pasipildė naujais projektais, daugiausiai ekonominės ir vidutinės klasių, tačiau kol kas anksti daryti pagrįstas išvadas, kad tai yra ilgalaikio rinkos suaktyvėjimo ženklas.

Skaičiuojama, kad Vilniaus pirminės NT rinkos sandėlyje kovą pirkėjai galėjo rinktis iš 4174 būstų, esančių 130-yje projektų. Vasarį rinkoje buvo 129 projektai su 4074 būstais, o sausį projektų skaičius ir būstų sandėlis buvo dar mažesni – atitinkamai 126 ir 3729.

Per tris pirmuosius šių metų mėnesius į rinką įsiliejo 1062 būstai, esantys 12-oje naujų projektų ar jų etapų. Tuo metu praėjusiais metais per tą patį laikotarpį būstų sandėlyje atsirado 15 naujų projektų ar etapų, tačiau naujų būstų skaičius juose buvo mažesnis ir siekė 894.

Šiuo metu sostinėje būsto besidairantiems pirkėjams siūloma 995 būstų nepradėtuose statyti, 745 – statomuose ir 2434 – pastatytuose projektuose.

Didžiausia pasiūla yra dviejų ir trijų kambarių butų, kurie paklausiausi ir tarp pirkėjų. Dviejų kambarių butai sudarė didžiausią dalį, apie 35 proc., visų per pirmą ketvirtį sostinėje parduotų naujų būstų.

Pagal būsto segmentus, per 2024-ųjų metų pirmąjį ketvirtį 356 būstai parduoti ekonominiame, 242 vidutiniame ir 34 prestižiniame segmente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.