​„Norfos“ prekybos tinklas šviežia lietuviška kiauliena aprūpina kone pusę mūsų šalies

Kas antras kilogramas Lietuvoje užaugintų kiaulių mėsos yra parduodamas „Norfos“ parduotuvių tinkle. Anksčiau kepsnių sezono metu jos kartais pritrūkdavo, bet neseniai atnaujinta „Rivonos“ skerdykla Struikuose dabar visiškai aprūpina tinklą.

Kasdien „Norfos“ parduotuves pasiekia vidutiniškai apie 60 tūkst. kilogramų lietuviškos kiaulienos – jose parduodamas kone kas antras kilogramas Lietuvos ūkiuose užaugintų kiaulių mėsos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kasdien „Norfos“ parduotuves pasiekia vidutiniškai apie 60 tūkst. kilogramų lietuviškos kiaulienos – jose parduodamas kone kas antras kilogramas Lietuvos ūkiuose užaugintų kiaulių mėsos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kasdien „Norfos“ parduotuves pasiekia vidutiniškai apie 60 tūkst. kilogramų lietuviškos kiaulienos – jose parduodamas kone kas antras kilogramas Lietuvos ūkiuose užaugintų kiaulių mėsos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kasdien „Norfos“ parduotuves pasiekia vidutiniškai apie 60 tūkst. kilogramų lietuviškos kiaulienos – jose parduodamas kone kas antras kilogramas Lietuvos ūkiuose užaugintų kiaulių mėsos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 5, 2024, 8:00 AM

„Mažokas. Pasverkite didžiausią iš vitrinoje esančių kumpio gabalą. Reikia, kad kepsnio užtektų aštuoniems žmonėms“, – ir Vilniaus „Hyper Norfos“ parduotuvės mėsos skyriuje pirkėja išsirinko tai, ko reikėjo šventiniam stalui.

Prieš Velykas šviežios mėsos pardavimas „Norfos“ tinkle pasistiebia taip pat, kaip ir prieš kitas didžiąsias šventes, o po to nedaug teatslūgsta.

Kiauliena yra viena perkamiausių Lietuvoje iš visų mėsos rūšių ir atšilę orai jos paklausą išlaiko visą kepsnių sezoną. Šilta kovo pabaiga bei balandžio pradžia jam jau davė pradžią.

Išvežioja kas rytą

Kas rytą iš „Rivonos“ mėsinės skerdyklos Šilalės rajone, Struikuose, šviežia mėsa bei subproduktai išvežami į visoje šalyje esančias 158 „Norfos“ parduotuves. Kasdien pirkėjus pasiekia vidutiniškai apie 60 tūkst. kilogramų kiaulienos.

Kartu vilkikai iš Struikų išgabena ir gaminius, kurie pagaminami greta skerdyklos esančiame „Rivonos“ mėsos perdirbimo ceche.

„Rivonos“ skerdykla buvo atnaujinta maždaug prieš pusantrų metų. Padidinus patalpas joje buvo sumontuota naujausia įranga, ir šiuo metu tai yra moderniausia skerdykla Baltijos šalyse.

Paklausą augina kokybė

Žemės ūkio duomenų centro duomenimis, šiemet per dešimt savaičių – nuo sausio 1-osios iki kovo 10 dienos – Lietuvoje iš viso buvo paskersta 117 780 kiaulių, iš jų „Rivonos“ skerdykloje – 47 131, arba 40 proc. viso skaičiaus.

Kas savaitę vidutiniškai paskerdžiama 12 tūkst. šių gyvulių, „Rivonoje“ iš jų vidutiniškai apie 4500, nors būta ir didesnių svyravimų, pavyzdžiui, vasario pradžioje savaitinis skerdimų skaičius pasiekė 5782.

„Savaitiniai pokyčiai nėra dideli. Svarbiausia, kad „Rivona“ paskerdžia net 40 proc. visų Lietuvoje užauginamų ir mūsų šalies skerdykloms parduodamų kiaulių.

Galima daryti išvadą, kad kone kas antras kilogramas šviežios Lietuvoje užaugintų kiaulių mėsos yra parduodamas „Norfos“ parduotuvių tinkle. Žmonės vertina mėsos kokybę, ir tai liudija oficiali statistika“, – sakė „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis.

Perka iš patikimų ūkių

Ar „Rivona“, pirkdama kiaules iš Lietuvos ūkių, skiria dėmesį gyvūnų gerovei?

„Perkame kiaules iš didžiųjų kiaulininkystės kompleksų, kur jų auginama po kelias dešimtis tūkstančių. Visi jie atitinka gyvūnų gerovei keliamus reikalavimus, biosaugos – taip pat. Be to, šiuo metu auginimo technologijos maždaug panašios ir didžiausiuose, ir mažesniuose ūkiuose“, – sakė D.Dundulis.

Pasak jo, nėra teisinga nuostata, kad Lenkijoje užaugintų kiaulių mėsa yra prastesnė.

„Prekiaujame tik lietuviška kiauliena, tačiau nemanau, kad Lenkijos ūkiuose užaugintų kiaulių mėsos kokybė skiriasi nuo mūsiškių. Problema – mėsos vandeningumas. Jis padidėja, kai į skerdieną yra įšvirkščiama skysčių – ji injektuojama.

Prekybininkai tikrai to nedaro – tai daro kai kurie gamybininkai siekdami padidinti svorį, o kartu pasiūlyti mažesnes pardavimo kainas.

Kadangi patys skerdžiame kiaules, valdome visą procesą nuo skerdyklos iki pat prekystalio, ir negali būti nė kalbos apie jokius injektavimus“, – patikino „Norfos“ tinklo savininkas.

Kainos išliko aukštumoje

Kiaulių supirkimo kainos pastaruoju metu mažai keitėsi.

„Nereikia mokėti už skerdimo paslaugą ir tai šiek tiek sumažina šviežios mėsos paruošimo savikainą. Bet ir be jos už kilogramą skerdienos 2023-iaisiais yra tekę mokėti net 3,33 euro (su PVM).

Pernai buvo pora vasaros mėnesių, kai kompiuterių programos, apskaičiuojančios šviežios kiaulienos savikainą, rodė vien tik nuostolius.

Galima palyginti: prieš porą metų gyvos kiaulės kilogramo kaina su PVM tebuvo 1,33 euro. Yra buvę metų, kai ji nusirito iki 1,09 euro su PVM“, – kalbėjo D.Dundulis.

Šiuo metu ūkininkams „Rivona“, supirkdama kiaules, už kilogramą vidutiniškai moka 2,8 euro su PVM.

Anot D.Dundulio, prieš Velykas kainos buvo šiek tiek padidėjusios, nes buvo padidėjusi paklausa. Bet jos pastaruoju metu apskritai išliko gana aukštos.

„Rivona“ atsiskaito su kiaulių augintojais atsižvelgdama į raumeningumo klasę – jų yra šešios.

Tiksli kaina nustatoma paskerdus gyvulį – nustačius raumeningumo klasę ir skerdienos svorį duomenys perduodami augintojams ir pagal juos jie išrašo skerdyklai sąskaitas.

„Apskaitą atlieka kompiuterio programos – viskas yra tikslu.

Jeigu ūkiams mokėtume atsižvelgdami į gyvos kiaulės svorį, jie negautų kainos priedų už raumeningumo klasę. Tokių skerdyklų, kurios su ūkininkais atsiskaitytų pagal vadinamąją gyvo svorio (nepaskerstos kiaulės) kilogramo kainą, Lietuvoje šiuo metu nė nebeliko“, – kalbėjo D.Dundulis.

Poreikis pamažu didėja

Vasarą „Rivonos“ skerdykloje skerdžiama kur kas daugiau kiaulių nei šaltuoju metų laiku, išskyrus gruodį, kai paklausą išaugina Kalėdos.

Maždaug nuo gegužės, kai kepsnių sezonas ima įsibėgėti, mėsos pardavimas pakyla maždaug trečdaliu. Kadangi šiemet balandžio pradžia nepagailėjo šilumos, tikėtina, kad ir kepsnių sezonui ji jau davė startą.

„Atnaujinus skerdyklą padidėjo darbo našumas ir per parą paskerdžiamų gyvulių skaičius pakilo 20–30 proc. – nebeliko mėsos stygiaus.

Ankstesniais metais, kol dar nebuvo atnaujinta skerdykla, vasarą pasitaikydavo situacijų, kai ji neišpildydavo parduotuvių užsakymų – pritrūkdavo mėsos, ypač prieš Jonines ar kitas vasaros šventes.

Pernai tokios problemos nebeliko. Pirkėjai žino, kad visada „Norfoje“ gaus tai, ko jiems reikia, ir tai paskatina juos dažniau ateiti apsipirkti“, – sakė pašnekovas.

Kiaulienos kokybė priklauso ne tik nuo greitos logistikos, bet ir nuo gana tiksliai apskaičiuoto poreikio – paskerdžiamų kiaulių skaičius priklauso nuo pateiktų tinklo parduotuvių užsakymo.

„Mėsa parduotuvėse neturi užsigulėti, užtat „Rivona“ jos kiekvienai parduotuvei paruošia tiek, kiek ji užsakė. Kadangi valdome visą tiekimo grandinę, skerdykla neskerdžia daugiau, nei yra užsakyta.

Būna, kad kiaulių atvežama daugiau nei tam tikrą dieną prireikia. Tuomet jos laikomos prie skerdyklos esančioje priešskerdiminėje patalpoje“, – paaiškino D.Dundulis.

Vitrinose – didelis gaminių asortimentas

Pasak bendrovės „Rivona“ mėsinės mėsos technologės Daivos Vaišvilienės, praėjus vos parai po paskerdimo skerdiena pasiekia net ir atokiausias „Norfos“ parduotuves. Jose dirbantys mėsininkai ją išpjausto, smulkina ir pateikia pirkėjams.

Tinklo parduotuvių vitrinose galima rasti plačiausią asortimentą šviežios kiaulienos – kumpio, nugarinės, išpjovos, šoninės, sprandinės, o kartu – subproduktų: kepenų, kojų, galvų bei kitų.

Pasak D.Vaišvilienės, pastaruoju metu į „Norfos“ parduotuves iš „Rivonos“ mėsos perdirbimo cecho išvežama daugiau kaip 150 pavadinimų gaminių, o per mėnesį pagaminama per 600 tonų įvairių mėsos gaminių produkcijos.

„Norfos“ parduotuvių mėsos skyriaus vitrinose didelė ir paruoštų kepti pusgaminių įvairovė – šašlykų, kepsnių, šviežių dešrelių. Pirkėjams siūloma įsigyti ir lėtai virtų produktų, pavyzdžiui, šonkaulių, kuriuos reikia tik pašildyti.

„Lėtai virtų mėsos produktų gaminame net 7 pavadinimų. Juos ne tik patogu naudoti – jie gražiai supakuoti, tad puikiai tinka nusinešti einant į svečius“, – sakė mėsos technologė.

Pasak jos, populiariausi yra šaltai rūkyti ir vytinti gaminiai, taip pat ir kasdienio vartojimo virtų produktų grupės.

„Vieni populiariausių tradicinių gaminių iš aukščiausios rūšies mėsos išlieka „Kaimiškų“ gaminių linija. Tai tikru kaimišku dūmu kvepiantys gaminiai su tradiciniais lietuviams įprastais prieskoniais – pipirais, česnakais, laurų lapais.

Populiariausi yra šaltai rūkyti kumpiai ir nugarinė, šoninė, lašiniai bei vytinti kumpiai, sprandinė, išpjova“, – teigė D.Vaišvilienė.

Kiaulienos kainos išliko aukštumoje

  • Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, Lietuvos įmonėse pagamintos mėsos vidutinės pardavimo kainos nuo 2022 metų pabaigos iki 2023-iųjų pabaigos pakilo maždaug penktadaliu.
  • Lietuvoje kiaulienos skerdenų ir skerdenų pusių vidutinė tonos kaina be pridėtinės vertės mokesčio (PVM) 2022-ųjų lapkritį buvo 2187 eurai. Per metus – iki 2023-iųjų lapkričio – ji paaugo iki 2614 eurų – metų pokytis sudarė 19,52 proc.
  • ES rinkoje atitinkamai skerdenų tonos vidutinė kaina buvo 2361 ir 2558 eurai – metinis augimas sudarė 8,34 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.