Muitinė pradės tyrimą dėl „Vičiūnų“ grupės įmonės veiklos: vertins duomenis dėl galimų sankcijų pažeidimų Pasisakė I. Šimonytė

Reaguojant į informaciją apie „Vičiūnų“ grupės įmonės „Plungės kooperatinė prekyba“ veiklą, Muitinės departamentas ketina pradėti tyrimą ir įvertinti lrt.lt tyrime paviešintą medžiagą dėl galimo sankcijų pažeidimo.

Reaguojant į informaciją apie „Vičiūnų“ grupės įmonės veiklą, muitinė ketina pradėti tyrimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Reaguojant į informaciją apie „Vičiūnų“ grupės įmonės veiklą, muitinė ketina pradėti tyrimą.<br>D.Umbraso nuotr.
I.Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
I.Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Augustė Lyberytė

Apr 9, 2024, 1:18 PM, atnaujinta Apr 9, 2024, 2:05 PM

„Lietuvos muitinė atkreipė dėmesį į LRT Tyrimų skyriaus paskelbtą publikaciją ir ketina pradėti tyrimą dėl paskelbtos informacijos. Surinkti duomenys apie galimai vykdytus sankcijų pažeidimus bus vertinami“, – komentare Eltai raštu nurodė Muitinės departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Irmina Frolova-Milašienė.

Anot jos, Muitinės departamentas, gavęs skelbtinos informacijos ar svarbių duomenų, nedelsiant juos paskelbs.

Prokuratūra pavedė Muitinės departamentui atlikti tyrimą dėl galimo „Vičiūnų“ grupės įmonės sankcijų pažeidimo

Klaipėdos apygardos prokuratūra pavedė Muitinės kriminalinės tarnybos teritorinio skyriaus pareigūnams atlikti tyrimą dėl galimo „Vičiūnų“ grupės įmonės „Plungės kooperatinė prekyba“ tarptautinių sankcijų pažeidimo.

Kaip praneša prokuratūra, toks vyriausiojo prokuroro Jevhenij Michailovskij sprendimas priimtas reaguojant į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, jog įmonė galimai vežė į Lietuvai priešišką valstybę – Rusijos Federaciją – sankcionuojamas prekes.

Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus pareigūnams pavesta atlikti spaudoje pasirodžiusių faktinių aplinkybių teisinį vertinimą, įskaitant ir galimos nusikalstamos veikos požymių aspektu.

„Tyrimo metu bus siekiama nustatyti, kokia produkcija buvo eksportuojama į Rusijos Federaciją bei, ar ji įtraukta į sankcionuojamų prekių sąrašą“, – nurodoma išplatintame pranešime.

I. Šimonytė: po tyrimo bus galima pasakyti, kas iš tikrųjų įvyko

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė antradienį Seime žurnalistams taip pat patikino, jog Muitinė atliks tyrimą dėl publikuotos informacijos. Vyriausybės vadovė teigė negalinti detaliai vertinti šios medžiagos tol, kol nėra atliktas detalus patikrinimas.

„Esame sutarę, kad bus atliktas labai aiškus vidinis tyrimas pačioje Muitinėje, ir tada, manau, bus galima pasakyti, kas iš tikrųjų įvyko. Skirtingiems įvykiams yra skirtingos priemonės – (...) jei tai yra tiesiog sankcijų pažeidimas, tam yra kodeksai ir atsakomybė ir reikia tai išsiaiškinti“, – žurnalistams teigė premjerė.

„Įgyvendinant sankcijas visada yra daug visokių niuansų. Negaliu pasakyti nieko baigtinio, kas yra šio tyrimo medžiagoje, nes man reikia konkrečiai žinoti, kokios tai prekės, koks joms taikomas kodas, ar tai yra prekės, įrašytos griežtai sankcionuojamų prekių sąraše“, – pridūrė I. Šimonytė.

ELTA primena, kad antradienį naujienų portalas lrt.lt publikavo tyrimą, kuriuo atskleidė, jog „Vičiūnų“ grupei priklausanti „Plungės kooperatinė prekyba“ į Sovetską bent 11 kartų vežė į sankcijas įtrauktas prekes.

Pranešama, kad iš Lietuvos į Kaliningradą buvo gabenamos aukšto prioriteto kovos lauko prekėms priskiriami gaminiai bei technologijos.

„Vičiūnai“ pripažino, kad tokias prekes į Rusiją vežė, tačiau teigia, kad apie sankcijas nežinojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.