Seimo konservatoriai prašo Generalinės prokuratūros pradėti tyrimą dėl „Vičiūnų“ grupės veiklos

Seimo konservatoriai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl „Vičiūnų“ grupės įmonės „Plungės kooperatinė prekyba“ veiklos ir galimai į Sovetską gabentų sankcionuotų prekių.

V.Matijošaitis.<br>R.Vilkelio nuotr.
V.Matijošaitis.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2024, 12:46 PM, atnaujinta Apr 9, 2024, 4:25 PM

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nariai Andrius Vyšniauskas, Paulė Kuzmickienė bei Vilius Semeška ragina pradėti ikiteisminį tyrimą, reaguojant į LRT tyrimą apie įmonę „Plungės kooperatinė prekyba“. Skelbiama, jog „Vičiūnų“ grupei priklausanti įmonė į Rusiją gabeno prekes bei technologijas, priskiriamas aukšto prioriteto kovos lauko prekėms. Šioms, pastebima, taikomos tarptautinės sankcijos.

„Prašoma atlikti UAB „Plungės kooperatinė prekyba“ ir kitų „Vičiūnų“ įmonių grupei priklausančių įmonių patikrinimą bei nustatyti, kurių asmenų iniciatyva vykdomas taikomų sankcijų pažeidimas į Rusiją gabenant kovos lauko prekes“, – teigia prašymą Generalinei prokuratūrai inicijavęs Seimo narys A.Vyšniauskas.

Savo ruožtu Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas kreipėsi į valstybės institucijas, prašydamas pagal kompetenciją ištirti, ar „Vičiūnų“ grupės įmonė nepažeidė ES sankcijų.

Pasak E.Gentvilo, Kauno mero Visvaldo Matijošaičio toliau plėtojamas maisto gamybos verslas Rusijoje nepriimtinas morališkai ir politiškai, tačiau eksportuoti detales karo mašinoms būtų jau ir neteisėta.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad antradienį naujienų portalas „lrt.lt“ publikavo tyrimą, kuriuo atskleidė, jog „Vičiūnų“ grupei priklausanti „Plungės kooperatinė prekyba“ į Rusiją bent 11 kartų vežė į sankcijas įtrauktas prekes. Tarp jų yra tos, kurios įtrauktos į aukšto prioriteto kovos lauko prekių sąrašą, pavyzdžiui, guoliai, kuriuos Rusija naudoja tankų gamybai.

Reaguojant į informaciją apie „Vičiūnų“ grupės įmonės „Plungės kooperatinė prekyba“ veiklą, Užsienio reikalų ministerija (URM) tvirtina nuolat vertinanti situaciją dėl galimų sankcijų apėjimo atvejų. Ministerija nurodo, jog šiuo klausimu glaudžiai bendradarbiaujama ir su ES valstybėmis.

„URM nuosekliai pasisako už griežtą ES sankcijų taikomų Rusijai vykdymą ir kritiškai vertina bet kokią informaciją apie Lietuvos subjektų bandymus apeiti ES sankcijas“, – teigiama komentare, kurį raštu perdavė ministro atstovė spaudai Paulina Levickytė.

URM pažymi, jog viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimus sankcijų pažeidimus, atsakingos institucijos ėmėsi tyrimo aplinkybėms išsiaiškinti.

„Pažymėtina, kad URM glaudžiai bendradarbiauja ir dalijasi informacija apie bandymus apeiti sankcijas tiek su ES, tiek su Lietuvos atsakingomis institucijomis. Nuolat tariamasi, kokių papildomų priemonių galima imtis nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu siekiant kovoti su sankcijų apėjimu“, – akcentuojama ministerijos atsakyme.

„Rusijai ir toliau bandant rasti vis naujų būdų apeiti ES sankcijas, URM nuolat peržiūri taikomas priemones, vertina, kaip jos taikomos, ir, nustačius spragas, teikia atitinkamoms ES institucijoms siūlymus su tikslu įtraukti priemones, kuriomis siekiama pašalinti spragas, sudarančias galimybes išvengti sankcijų“, – nurodo URM.

Ministerija taip pat pažymi, jog „bandymai sankcijų išvengti ar jas pažeisti gali užtraukti administracinę arba baudžiamąją atsakomybę“.

„Primename, kad visi fiziniai ir juridiniai asmenys tarptautines sankcijas įgyvendina savarankiškai ir yra atsakingi už tinkamą jų vykdymą“, – teigia URM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste