Tokios progos dar teks palaukti – verslininkai pasimokė, kad ankstyva šiluma pasitikėti neverta

Pirmomis balandžio mėnesio dienomis iki 20 laipsnių pakilę termometrų stulpeliai vilčių suteikė ir daliai maitinimo įstaigų savininkų, svečiams jie atvėrė lauko terasas. Tiesa, pavasariui dar nė neįpusėjus vasariškais orais apsidžiaugę lietuviai gana greitai buvo grąžinti į realybę – pirmąsias šiltas dienas pakeitė šlapdriba. Kai kurie verslininkai teigia, jog jau pasimokė, kad neįprastai anksti nudžiuginusia šiluma pasitikėti neverta.

vasara stiliukas žmonės žmonės, kavinės, barai, Vilniaus gatvė, šiluma, stilius, karantinas, geras oras<br>T.Bauro nuotr.
vasara stiliukas žmonės žmonės, kavinės, barai, Vilniaus gatvė, šiluma, stilius, karantinas, geras oras<br>T.Bauro nuotr.
Klaipėda, Danės upė, Meridianas, Senamiestis, lauko kavinė, A. Srėbalienės nuotr.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Klaipėda, Danės upė, Meridianas, Senamiestis, lauko kavinė, A. Srėbalienės nuotr.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2024, 6:48 PM

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus Ryšių su žiniasklaida specialisto Gabrieliaus Grubinsko, lauko kavinės Vilniaus mieste gali veikti visus metus. Jas, suderinus su savivaldybe, galima įrengti prie pačių maitinimo įstaigų ir kitose vietose, kur numatytos kavinių teritorijos, o lauko kavinių veikla gali būti apribota dėl mieste vykstančių renginių.

„Pernai buvo išduota 520 leidimų lauko kavinėms, šiemet iki balandžio 2 d. išduoti 259. Tikimasi, kad iki šių metų pabaigos išduotų leidimų skaičius bus panašus kaip pernai“, – teigė G.Grubinskas.

Šalia Bernardinų sodo įsikūrusios kavinės „Strange love“ vadovas Gražvydas Vilčinskas teigė, jog įstaigos lauko terasa jau paruošta, to labai prašė patys kavinės lankytojai.

„Jau naudojame. Per šiltą Velykų savaitgalį buvo daug lankytojų, turbūt visi stalai, kuriuos turėjome, buvo užimti. Terasa veikia ir dabar, kai oras atvėso, norintieji gali prisėsti lauke, tačiau tokių yra gerokai mažiau“, – portalui pasakojo pašnekovas.

Rūpinasi darbuotojų sveikata

Kaune, kaip ir Vilniuje, lauko terasas įrengti galima viešose vietose prie stacionarios viešojo maitinimo vietos, jei netrukdo laisvam pėsčiųjų bei transporto judėjimui.

Anot Kauno miesto savivaldybės Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėjos Sonatos Šėlienės, 2024 m. jau išduota virš 20 leidimų lauko kavinėms įrengti ir dar tiek pat paraiškų nagrinėjama.

„2023 m. išduoti 166 leidimai prekiauti (teikti paslaugas) viešose Kauno miesto vietose – lauko kavinėse. Tikimasi, kad lauko kavinių kiekis Kauno mieste nemažės“, – portalui lrytas.lt portalui teigė S.Šėlienė.

Nors per šventinį savaitgalį Kaune papietauti lauke gyventojai galėjo ne vienoje maitinimo įstaigoje, dalies restoranų atstovai tikina, jog šiltu oru kol kas dar nepasitiki.

„Viskas paruošta – turime ir kėdes, ir stalus, tačiau prisėsti lauke svečius pakviesime, kai dienos bus labiau saulėtos. Taip, Velykų savaitgalis buvo šiltas, tačiau puikiai matome, kad pasitikėti juo buvo tikrai neverta, nes oras ir vėl atvėso“, – kalbėjo Kaune įsikūrusio meksikietiško restorano „Agave“ pardavimų vadovas Rodrigo Torresas Canela.

Jis pridūrė, jog kol kas lauke nenori leisti dirbti ir savo darbuotojams.

„Nenoriu, jog mano darbuotojai dirbtų lauke, kai šalta, mes saugome jų sveikatą“, – priežastį įvardijo pašnekovas.

Pajūrio verslininkai niekur neskuba

Klaipėdos miesto savivaldybės Licencijų ir leidimų skyriaus specialistų teigimu, praėjusiais metais Klaipėdoje išduoti 120 leidimų 85 unikalioms viešojo maitinimo įstaigoms įrengti lauko terasas, panašų jų skaičių tikimasi išduoti ir šiemet.

Nors prekiauti ir teikti paslaugas lauko kavinėse šalia stacionarių viešojo maitinimo įstaigų galima ištisus metus, dauguma lauko kavinių įrengiamos vasaros sezonui, tai yra nuo balandžio 1 dienos iki spalio 31 dienos.

Kiek toliau nuo uostamiesčio cento įsikūrusio gastrobaro „TABU“ savininkės Aurelijos Jenkienės teigimu, maitinimo įstaiga dulkes nuo lauko stalelių nupūs gegužės pradžioje.

„Jau metai iš metų gamta yra įrodžiusi, jog kelios šiltos dienos nereiškia, kad sezonas atidarytas. Tempti į lauką baldus, paminkštinimus ir paskui lydyti, kaip kad buvo, pavyzdžiui, po šilto Velykinio savaitgalio, kai visoje Lietuvoje krito šlapdriba, neapsimoka“, – lrytas.lt portalui kalbėjo A.Jenkienė.

Anot jos, net gegužės mėnesį pasitaiko savaitę ar ilgiau užsitęsusių vėsių ir nemalonių orų periodų.

„Gyvename Lietuvoje ir oras pas mus lietuviškas. Neturime įstiklintos terasos, viskas atvirame ore, turime tik skėčius, tad šiuo metu ten dar tikrai nekomfortiška sėdėti“, – aiškino „TABU“ savininkė.

Klaipėdos senamiestyje įsikūrusių kavinės „10 Tiltų“ ir barų „10 Tiltų kiemas“ bei „10 Tiltų krantas“ bendraįkūrėja Aušra Pacevičiūtė paantrino, jog lauko terasų užimtumas priklauso nuo oro, o didesnio žmonių srauto jose tikėtis galima balandžio gale, gegužės pradžioje.

„Terasų neuždarome visus metus, žmonės, kai nori, gali prisėsti. Pavyzdžiui, per Velykas buvo šilta, tada žmonių lauke sėdėjo tikrai daug. Kai oras prastesnis, automatiškai nėra ir norinčiųjų sėdėti lauke“, – portalui pasakojo pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.