Stebina, ką galima rasti e. aukcionuose: tarp laimikių – buvusios kareivinės ir autokroso trasa

Šių metų pradžia elektroninių aukcionų entuziastams nepašykštėjo patrauklių pasiūlymų – Registrų centro administruojamame elektroninių varžytynių ir aukcionų portale naujus savininkus surado buvusios kareivinės, autokroso trasa ir kiti įdomūs objektai. Be to, džiaugtis gali ir didelio pirkėjų susidomėjimo sulaukusių aukcionų organizatoriai, kuriems už parduodamą turtą pavyko gauti keliskart didesnę pinigų sumą.

Šių metų pradžia elektroninių aukcionų entuziastams nepašykštėjo patrauklių pasiūlymų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šių metų pradžia elektroninių aukcionų entuziastams nepašykštėjo patrauklių pasiūlymų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šių metų pradžia elektroninių aukcionų entuziastams nepašykštėjo patrauklių pasiūlymų.<br>T.Bauro nuotr.
Šių metų pradžia elektroninių aukcionų entuziastams nepašykštėjo patrauklių pasiūlymų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Registrų centras

Apr 17, 2024, 1:11 PM

„E. varžytynių ir aukcionų portalas yra patogus įrankis įmonėms ir institucijoms realizuoti savo turimą turtą didžiausią kainą pasiūliusiam pirkėjui. Skirtingai nuo įprastų turto pardavimų platformų portale evarzytynes.lt turtą parduodantis asmuo ar įmonė turi galimybę už patrauklų ir didelio pirkėjų susidomėjimo sulaukusį objektą gauti net kelis kartus daugiau nei pradinė pardavimo kaina. Vienu atveju tai reikš didesnes pajamas įmonei, kitu tai gali reikšti didesnę lėšų sumą, kurią bus galima grąžinti kreditoriams, na, o trečiu atveju tai bus didesnės lėšos į savivaldybės ar valstybės biudžetą“, – sako Registrų centro Asmenų IS departamento vadovas Saulius Grudzinskas.

Pagrindinius nacionalinius duomenis tvarkančio Registrų centro duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį e. varžytynių ir aukcionų portale buvo paskelbta kiek daugiau nei 3 tūkst. naujų e. aukcionų ir varžytynių, įvyko beveik 1,1 tūkst. e. aukcionų ir varžytynių, o jų metu parduoto turto vertė siekė 43,5 mln. eurų.

Antstolių skelbtose varžytynėse pirmąjį šių metų ketvirtį parduota turto už 11,7 mln. eurų, savivaldybių aukcionuose – už 4,2 mln. eurų, nemokumo administratorių varžytynėse – už 5,2 mln. eurų, kitų institucijų aukcionuose – už 1,3 mln. eurų. Pirmąjį ketvirtį taip pat įvyko Turto banko organizuoti aukcionai už 21,2 mln. eurų.

„Pastarąjį ketvirti aktyviai e. aukcionų paslauga naudojosi Lietuvos oro uostai, kurie už parduotą įvairų turtą gavo bene 2,5 karto daugiau pajamų, nei tikėjosi. Didelio dalyvių susidomėjimo sulaukė Turto banko organizuotas aukcionas, kuriame buvo siūloma įsigyti Aukštadvaryje esantį garažą ir žemės sklypą – čia dalyviai atliko daugiau nei 200 kainos kėlimo žingsnių. Na, o prie neįprastų aukcionų laimikių šįkart būtų galima priskirti autokroso trasą, kurią aukcione pardavė Telšių rajono savivaldybė“, – e. aukcionų laimikius apibendrina Registrų centro atstovas S. Grudzinskas.

Lietuvos oro uostų finansų departamento vadovo Petro Akstino teigimu, e. aukcionų platforma ne tik leidžia įmonei daugiau uždirbti, bet ir padeda sutaupyti su aukcionų organizavimu susijusias išlaidas.

„Esame patenkinti tuo, kokius rezultatus demonstruoja ir kokią pridėtine vertę kuria šioje platformoje mūsų skelbiami aukcionai. Mums svarbu tai, kad šioje platformoje jau susiformavusi aktyvi aukcionų dalyvių bendruomenė, kuri visada stebi naujienas bei aktyviai dalyvauja aukcionuose. Mes būdami šios platformos dalyviai sutaupome savo išteklius aukcionų žinomumo didinimui, rinkodaros priemonėms, duomenų apsaugai ir kitoms IT išlaidoms, nes viską patikime būtent šiai sistemai“, – kalba Lietuvos oro uostų atstovas P. Akstinas.

Tarp laimikių – buvusios kareivinės ir autokroso trasa

Brangiausiu per pastarąjį ketvirtį e. aukcionuose ir varžytynėse parduotu objektu tapo Turto banko organizuotame aukcione parduota buvusio karinio dalinio teritorija, esanti Vilniuje, Kalnėnuose. Už žemės sklypą, buvusias kareivines ir kitus statinius pirkėjas sutiko sumokėti beveik 15 mln. eurų.

Tarp brangiausiai realizuoto turto pateko dar vienas Turto banko objektas – už 2,4 mln. eurų naujus šeimininkus portalo evarzytynes.lt pagalba atrado sostinės Genių gatvėje esančios bendrabučio patalpos. 2,15 mln. eurų – tiek kreditorių naudai pavyko gauti nemokumo administratoriui varžytynėse radus šiuo metu dėl bankroto likviduojamos bendrovės „Žemaitijos keliai“ turto pirkėją.

Beveik triskart daugiau miesto biudžetą pavyko papildyti Panevėžio miesto savivaldybei, kuri aukcione žemės sklypą ir jame esančią automobilių stovėjimo aikštelę pardavė už beveik 2 mln. eurų, kai pradinė turto pardavimo kaina buvo beveik 700 tūkst. eurų.

Elektroninę turto realizavimo paslaugą Registrų centras teikia nuo 2013 metų. Nuo elektroninių paslaugų sukūrimo įvyko apie 31 tūkst. elektroninių varžytynių ir aukcionų, kuriuose turto parduota už daugiau nei 1 mlrd. eurų.

E. varžytynių ir aukcionų portalas leidžia gyventojams ir verslo subjektams nuotoliniu būdu dalyvauti antstolių ir nemokumo administratorių vykdomose elektroninėse varžytynėse ir valstybės, savivaldybių bei privataus sektoriaus turto pardavimo ar nuomos elektroniniuose aukcionuose. Besinaudojantys sukurtomis elektroninėmis paslaugomis gali aktyviai dalyvauti varžytynėse bei aukcionuose, nuomos konkursuose patirdami mažiausias sąnaudas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.