Reitingų agentūra „Moody’s“ patvirtino Lietuvos turėtą kredito reitingą

Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody’s Investment Service“ patvirtino prieš dvejus metus Lietuvai suteiktą A2 ilgalaikio skolinimosi reitingą su stabilia perspektyva.

Eurai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eurai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2024, 10:36 AM

Tokį „Moody’s“ agentūros ekspertų sprendimą nulėmė keli pagrindiniai veiksniai: stipri šalies viešųjų finansų padėtis, racionalus biudžeto ir valstybės skolos valdymas, ryškus progresas stiprinant Lietuvos energetinį saugumą.

Pabrėžiama, kad nors regione išaugo geopolitinė įtampa, Lietuvos narystė NATO ir ES užtikrina saugumo garantijas, taip pat teigiamai vertinamas Lietuvos ekonominis ir fiskalinis atsparumas Rusijos pradėto karo Ukrainoje galimam poveikiui.

„Moody‘s“ analitikai prognozuoja, kad nepaisant išaugusių biudžeto išlaidų, ypač susijusių su gynyba ir energetiniu saugumu, valstybės finansai išliks stiprūs dar bent trejus metus, nes stabilios ekonomikos dėka šalis randa naujų išteklių papildomoms nuolatinėms išlaidoms finansuoti.

„Moody’s“ Lietuvos kredito reitingus paskutinį kartą buvo pagerinę 2021 m. vasarį, kai 2015 m. suteiktas A3 (teigiama perspektyva) ilgalaikio skolinimosi reitingas buvo pakeltas į A2 (stabili perspektyva). Toks pats reitingas buvo patvirtintas ir 2022 m. balandį.

Tą patį kredito reitingą – „A (aukštą)“ su stabilia perspektyva – užvakar mūsų šaliai patvirtino ir kita „DBRS Morningstar“ kredito reitingų agentūra.

Kas yra kredito reitingas?

Kredito reitingas – rodiklis, suteikiantis investuotojams (kreditoriams) koncentruotą informaciją apie skolininko gebėjimo vykdyti savo finansinius įsipareigojimus lygį. Aukštas kredito reitingas rodo mažesnę riziką, kad skolininkas (emitentas) nevykdys įsipareigojimų, ir atitinkamai mažesnę skolinimosi kainą.

„Moody's Investors Service“ priklauso įtakingų kredito reitingų agentūrų grupei, tarp kurių – „Fitch Ratings“ ir „S&P Global Ratings“. Kredito reitingams išreikšti jos vartoja tam tikrą klasifikaciją ir simbolius bei nustato kredito vertę besiskolinančioms valstybėms ir bendrovėms naudodama standartizuotus kredito reitingus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas