„European Energy“ sustabdė poveikio aplinkai vertinimą Kretingoje: žaliojo kuro gamyklai ieškos kitos vietos

Energetikos kompanija „European Energy“ sustabdė poveikio aplinkai vertinimą (PAV) Kretingos rajone ir ten gamyklos nebestatys, praneša bendrovės biuro Lietuvoje vadovas Tadeušas Konkovskis. Taip bendrovė sureagavo į tai, kad Kretingos savivaldybė kovo mėn. pabaigoje nepritarė projektui.

Tadeušas Konkovskis.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Tadeušas Konkovskis.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Apr 30, 2024, 9:41 PM

„Savivaldybės pozicija buvo išreikšta, jie nemato galimybės mums ten vykdyti veiklą. Tai mes, remdamiesi ta pozicija, netęsiame PAV proceso“, – Eltai antradienį teigė T. Konkovskis.

„European energy“ atstovas sako, kad ir toliau ieškoma gamyklai tinkamos vietos. Pasak jo, nors PAV procedūros jau pradėtos Akmenės rajone, egzistuoja ir kitos vietos, kur galėtų būti statoma gamykla.

„Taip (privalėsime kitos vietos ieškoti – ELTA). Bet mes jau iš pradžių ieškojome kitų vietų. Ir toliau tęsiame darbus“, – sakė jis.

„Tos 2 vietos, kur buvo labiausiai pažengusios ir ištyrinėtos, tai ten buvome pradėję PAV procedūras. Tai čia viena, kita Akmenėje. Kitur dar tęsiasi darbai, kuriuos reikia nuveikti“, – aiškino jis.

Kretingos savivaldybė prieš tai, kad rajono Darbėnų seniūnijoje esančiame Auksūdžio kaime būtų statoma žaliojo kuro gamykla, balsavo kovo 28 d. Projekto vystymui nepritarė 22 rajono tarybos nariai, susilaikė 1.

Kaip teigiama sprendime, tokios gamyklos pastatymas prieštarautų Kretingos rajono strateginiam planui.

„Tokios pramonės atsiradimas sumažintų galimybę toliau darniai plėtoti turizmą, aukštos pridėtinės vertės verslą bei rajono patrauklumą investicijoms ir darbo vietų kūrimui šiose ekologinio verslo srityse, bei apribotų galimybę ateityje įgyvendinti Strateginio plėtros plano viziją“, – rašoma savivaldybės sprendime.

Sprendimas taip pat paremtas 9 tūkst. Kretingos rajono bei gretimų savivaldybių gyventojų raštu išreikštu prieštaravimu gamyklos statyboms.

ELTA primena, kad šių metų sausį Danijos energetikos bendrovė „European Energy“ pranešė, jog renkasi vietą, kur Lietuvoje galėtų statyti e.metanolio ir vandenilio gamyklą, į kurios projektą planuojama investuoti per 400 mln. eurų.

Kaip tuomet skelbė „Verslo žinios“, poveikio aplinkai vertinimas buvo pradėtas dviejose vietose – Akmenės ir Kretingos rajonuose.

Bendrovė išplatintame pranešime nurodė, kad tai būtų didžiausio galingumo tokio tipo gamykla Baltijos ir Skandinavijos šalyse.

Preliminariai planuojama, kad poveikio aplinkai vertinimai užtruks apie metus, tad vieta gamyklai bus pasirinkta 2025-aisiais. Planuojama, kad veiklą ji pradės 2028 metais, o jos pajėgumai per metus užtikrins 19,25 tūkst. tonų vandenilio ir 100 tūkst. tonų e. metanolio gamybą. Numatoma, kad šiuos žaliuosius degalus daugiausia naudos laivybos sektorius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.