Kam gyvybės draudimas reikalingas labiausiai?

Gyvybės draudimo sutartis, Lietuvos Banko duomenimis, yra sudarę daugiau kaip 400 tūkst. Lietuvos gyventojų. Šios draudimo rūšies skvarba mūsų šalyje vis dar yra mažesnė nei kitose Baltijos šalyse, nekalbant apie Vakarų Europos valstybes, kurių gyventojai gyvybės draudimą laiko ne tik svarbia, bet savaime suprantama ir būtina reikšminga investicija į finansinį saugumą.

Gyvybės draudimo sutartis, Lietuvos Banko duomenimis, yra sudarę daugiau kaip 400 tūkst. Lietuvos gyventojų<br>„Pexels“ nuotr.
Gyvybės draudimo sutartis, Lietuvos Banko duomenimis, yra sudarę daugiau kaip 400 tūkst. Lietuvos gyventojų<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2024, 5:00 PM

Marius Dubnikovas, gyvybės draudimo bendrovės „Compensa Life“ Verslo plėtros vadovas sako, kad gyvybės draudimas yra reikalingas praktiškai kiekvienam. Nepriklausomai nuo žmogaus amžiaus, šeimyninės padėties, profesinio užsiėmimo ar, sakykime, sveikatos būklės.

Įvairioms gyvenimo situacijoms

„Kalbant bendrai, laiku sudaryta gyvybės draudimo sutartis gali tapti gelbėjimosi ratu pačiose įvairiausiose gyvenimo situacijose. Visų pirma, tai yra finansinė artimųjų apsauga. Žinoma, niekas nenori galvoti apie pačius baisiausius fatališkus scenarijus, tačiau šeimos nario mirties atveju, ypač jei tai buvo šeimos maitintojas ar maitintoja, likusiems gali kilti tikrai labai sunkių ir nesmagių rūpesčių. Kalbu apie likusius finansinius įsipareigojimus, kuriuos reikės vykdyti, net ir kasdienes buities išlaidas. Gyvybės draudimo sutartis tokiu atveju suteiks finansinę apsaugą šeimai“, – pasakoja M.Dubnikovas.

Anot jo, nors finansinė apsauga yra dažniausiai pabrėžiama gyvybės draudimo nauda, nederėtų pamiršti ir kitų privalumų. „Gyvybės draudimas yra puikus pinigų kaupimo įrankis, kurio grąža ilguoju laikotarpiu yra didesnė nei dalies kitų kaupimo alternatyvų. Gyvybės draudimo lėšos gali tiesiog padėti žmogui ar šeimai atsikratyti turimos skolų kupros. Galiausiai, sukauptos gyvybės draudimo lėšos gali ateityje būti panaudotos užsitikrinti orią senatvę. Svarbu pabrėžti ir tai, kad gyvybės draudimas puikiai dera su kitais papildomais draudimais – kritinių ligų, traumų, neįgalumo dėl nelaimingo atsitikimo ir kitais“.

Kam gyvybės draudimas reikalingas labiau ar labiausiai?

„Jau sakiau, kad visi mes galime atsidurti situacijose, dažniausiai ne savo noru, kuomet gyvybės draudimo sutartį turėti būtų tiesiog būtina. Todėl pats bendriausias atsakymas būtų visiems. Visgi galiu pabandyti išskirti kelias žmonių grupes, kurioms gyvybės draudimo paslaugą galėčiau pavadinti ypač reikalinga“, – aiškina „Compensa Life“ Verslo plėtros vadovas.

  • Tėvai, turintys mažus vaikus.

„Neabejotina, kad mažus vaikus turinčių tėvų gyvybės draudimo poreikis yra didesnis. Iš esmės, pilnametystės nesulaukę vaikai ir paaugliai, jų gyvenimo kokybė labai tiesiogiai priklauso nuo tėvų darbo, gaunamų pajamų. Kurio nors iš tėvų netekties atveju ta gyvenimo kokybė gali suprastėti dramatiškai. Kaip ir vieno iš likusių tėvų. Todėl žmones, kurie turi vaikų, aš drąsiai miniu šio sąrašo viršuje“, – sako M.Dubnikovas.

  • Žmonės, kurių pajamos užtikrina artimųjų, šeimos gerovę.

„Turbūt kiekvienas iš mūsų savo draugų bei pažįstamų rate turi šeimų, kuriose dirba tik vienas iš sutuoktinių. Tiksliau tariant, vieno iš jų veikla užtikrina šeimai pajamas, o kitas tuo pat metu galbūt rūpinasi namais. Kas taip pat yra darbas ir kasdienė veikla. Tačiau pajamas užtikrinančio šeimos nario mirtis ar sunki liga taptų šeimai ir labai skausminga finansine problema. Todėl tokiems žmonėms tikrai būtina apsidrausti gyvybę“.

  • Nekilnojamą turtą su paskola įsigiję žmonės.

„Būsto paskola yra ženklus finansinis įsipareigojimas, kurį šiais laikais turi santykinai dažnas žmogus ar šeimos ūkis. Vėlgi gali nutikti įvairių nenumatytų ir nesmagių situacijų, kuomet finansinė padėtis gali smarkiai suprastėti. Tačiau patikėkite manimi, būsto paskolos teikėjui tai bus nė motais. Jo įmokas vis tiek teks mokėti sutartu grafiku. Todėl būsto paskolų turėtojai yra ta žmonių grupė, kuriai labai rekomenduočiau įsigyti gyvybės draudimo apsaugą.

Aišku, ši kategorija gali būti praplėsta, į ją įtraukiant ir kitokias paskolas. Tai gali būti ženklesni vartojimo kreditai, įvairios paskolos, pavyzdžiui, verslo pradžiai, lizingas. Žodžiu, apibendrinti galima taip: žmonėms, turintiems finansinių įsipareigojimų, reikėtų pasirūpinti ir gyvybės draudimu“, – teigia „Compensa Life“ atstovas.

  • Sau dirbantys žmonės

„Kalbu ir apie smulkių verslų savininkus, ir apie tuos, kurie dirba sau turėdami, pavyzdžiui, individualios veiklos pažymėjimą. Kaip taisyklė, tokia veikla finansinio stabilumo ir saugumo požiūriu, dėl dažnesnio bei didesnio pajamų svyravimo, yra rizikingesnė, palyginus kad ir su tais, kurie dirba samdomą darbą didesnėse įmonėse. Gyvybės draudimas tokiems žmonės yra būtina taupymo priemonė, galinti praversti kad ir laikinai smukus pajamoms“.

  • Žmonės, kurių profesinė veikla susijusi su padidinta rizika

„Kiekviename darbe, kiekvienoje situacijoje gali nutikti didesnių ar mažesnių nesklandumų. Tačiau kai kurių profesijų atstovai savo kasdienėje veikloje sveikata ar gyvybe rizikuoja labiau. Kalbu aišku apie statutinius pareigūnus – policininkus, gaisrininkus, pasieniečius, kariškius. Į šią grupę taip pat patenka statybininkai, gydytojai ir kiti sveikatos priežiūros specialistai. Šis sąrašas tikrai nėra baigtinis, todėl kiekvienas iš mūsų turėtų sau atsakyti į klausimą kiek rizikinga yra jo profesinė veikla ir kokie pavojai joje slypi“, – sako M.Dubnikovas.

Apibendrinimas

„Nuolatos visiems kartoju, jog gyvybės draudimo poreikis priklauso nuo individualių aplinkybių ir finansinių tikslų. Visgi galime pastebėti, kad turbūt kiekvienas iš mūsų gali atrasti save bent vienoje iš grupių žmonių, kuriems tikrai būtina turėti gyvybės draudimą.

Todėl labai svarbu pačiam įvertinti savo poreikius bei situaciją, pasitarti su artimaisiais, pasikonsultuoti su draudimo konsultantais. Tokiu būdu apsibrėšite ne tik gyvybės draudimo poreikį – reikia jo ar ne, tačiau, jei reikia, aptarsite ir gyvybės draudimo sumą, papildomų draudimo apsaugų poreikį, draudimo sutarties rūšį“, – pataria M.Dubnikovas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.