Pastebi, kad situacija pramonės sektoriuje stabilizuojasi, lukesčiai gerėja

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) pristatomas Lietuvos pramonės lūkesčių indeksas balandžio mėn. nežymiai paaugo ir siekė 49,1. Šių metų kovo mėn. šis indeksas siekė 48,9.

Lietuvos pramonės lūkesčių indeksas balandį nežymiai paaugo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos pramonės lūkesčių indeksas balandį nežymiai paaugo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Janulevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Janulevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 7, 2024, 10:00 AM

Kaip paaiškina LPK, jeigu bus viršijama 50 žyma, tai rodys pramonės augimo tendencijas.

LPK duomenimis, gerėjantis pramonės įmonių verslo aplinkos vertinimas stebimas nuo šių metų pradžios. Anot konfederacijos, įmonės jau prognozuoja darbuotojų skaičiaus didėjimą, teigiamai vertina paklausą.

Pasak LPK prezidento Vidmanto Janulevičiaus, situacija pramonės sektoriuje po truputį stabilizuojasi.

„Tam tikrą situacijos gerėjimą lemia kritusios energetikos kainos, kas teigiamai veikia chemikalų pramonę, be to, gerėja situacija medienos ir baldų sektoriuose.

Mažėjančios atsargos euro zonoje skatina gamintojus didinti galutinės produkcijos gamybą, o tai generuoja daugiau užsakymų Lietuvos gamintojams ir gerina eksporto lūkesčius. Be to, tikimės papildomo oro gurkšnio ir dėl galų gale paleistų RRF priemonių, kurios turėtų suteikti impulso naujoms investicijoms“, – aiškina V. Janulevičius.

„Galų gale jei vis dėlto birželį Europos Centrinis Bankas priims taip laukiamą sprendimą ir palūkanos tikrai pradės mažėti, tai bus papildomas stimulas išjudinti ekonomiką“, – pridūrė jis.

Anot LPK, didėja pasitikėjimas, kad per artimiausius tris mėnesius eksportas augs.

Visgi, šiuo metu eksporto paklausa nepatenkintos maždaug keturios iš dešimties pramonės įmonių, tai pagrindinis įmonėms susirūpinimą keliantis veiksnys. Taip pat pradeda augti ir nerimas dėl apsirūpinimo darbuotojais.

Gamybinių pajėgumų panaudojimas balandžio mėn. siekė 70,2 proc. Mažesnis nei vidutinis pramonės įmonėse pajėgumų panaudojimas balandžio mėn. fiksuotas kitų nemetalo mineralinių produktų gamybos (42,1 proc.), baldų gamybos (59,4 proc.), kompiuterių, elektroninių ir optinių gaminių gamybos (60,0 proc.), chemikalų ir chemijos produktų gamybos (63,3 proc.) bei guminių ir plastikinių gaminių gamybos (67,1 proc.) sektoriuose.

Geresni nei vidutiniškai visoje pramonėje lūkesčiai balandžio mėn. buvo fiksuoti kompiuterių, elektronikos ir optinių gaminių gamybos, metalo gaminių, guminių ir plastikinių gaminių gamybos, kitų nemetalo mineralinių gaminių gamybos, maisto produktų ir tekstilės gaminių gamybos sektoriuose.

Maksimali užfiksuota pramonės lūkesčių indekso reikšmė – 54,5 (2021 m. gegužės mėn.), o mažiausia kada nors fiksuota – 38,9 (2020 m. balandžio mėn.).

Indeksas sudaromas nuo 2015 metų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.