„Alvora“: laboratorijoje ištirtų GIPL dujotiekio detalių plienas atitinka kilmės sertifikatus

Magistraliniame Lietuvos–Lenkijos dujotiekyje (GIPL) sumontuotų įtarimų dėl plieno kilmės sukėlusių jungiamųjų detalių mechaninės savybės bei cheminė sudėtis atitinka jų sertifikatuose nurodytus duomenis, ketvirtadienį pranešė dujotiekio rangovė „Alvora“. Anot įmonės, tokias išvadas pateikė detalių tyrimą atlikusi nepriklausoma laboratorija „Inspekta Lab“.

Magistralinis Lietuvos–Lenkijos dujotiekis (GIPL).<br>ELTOS nuotr.
Magistralinis Lietuvos–Lenkijos dujotiekis (GIPL).<br>ELTOS nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

May 23, 2024, 3:42 PM

„Vadovaujantis gautais bandymų rezultatais galime teigti, kad gaminio metalo sudėtis, savybės ir techninės charakteristikos atitinka nurodytas sertifikate. (...) Gaminys atitinka gamintojo sertifikate nurodytas charakteristikas“, – ketvirtadienį skelbia „Alvora“, cituodama laboratorijos išvadas.

Dar balandį Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) įpareigojo dujų perdavimo sistemos operatorę „AmberGrid“ pakeisti 123 jungiamąsias detales GIPL dujotiekyje. Kaip nustatė rinkos reguliuotojas, nustatyta, kad detalių užrašai kirilica rodo, kad detalės yra galimai rusiškos kilmės, taip pat, anot VERT, detalės pagamintos iš plieno, kuris tuo metu negalėjo būti naudojamas Europos Sąjungoje. Taip pat, rinkos reguliuotojo vertinimu, detalės neturėjo kilmę bei kokybę patvirtinančių sertifikatų.

Dujotiekio operatorė „AmberGrid“ paskelbė, kad už netinkamų detalių dujotiekyje įrengimą yra atsakinga jo rangovė „Alvora“, turinti detales pakeisti savo lėšomis.

Tačiau, „Alvoros“ teigimu, rinkos reguliuotojo vertinimas, kad įtarimų sukėlusios dujotiekio detalės buvo pagamintos iš standarto neatitinkančio plieno, neatitinka realybės, mat „detalės yra pagamintos iš aukštesnės kokybės plieno nei buvo reikalaujama dujotiekio statybų sutartyje“. Taip pat rangovė teigė statybų metu pateikusi detalių sertifikatus, o vėliau, „AmberGrid“ prašymu, ir detalių žaliavų sertifikatus.

Dėl to, kaip teigia rangovė, „Alvora“ Lietuvos laboratorijai „Inspekta Lab“ ištirti pateikė identišką jungiamąją detalę, pagamintą iš to paties liejinio, kaip ir GIPL dujotiekyje sumontuotos detalės. Kaip skelbia „Alvora“, laboratorijos paprašyta nustatyti, ar detalės plieno mechaninės savybės, cheminė sudėtis bei gamybinės siūlės kokybė atitinka detales pagaminusios Lenkijos įmonės „Tasta Armatura“ (TASTA) pateiktus jungiamųjų detalių atitikties sertifikatus.

„Dujotiekį įrengėme saugiai, laikėmės visų sutarties sąlygų ir Saugumo plano. Negalėjome numatyti aplinkybių, kad detalės, kurias įsigijome dujotiekio statybai, yra pagamintos iš rusiško plieno, nors tokio draudimo ir nebuvo“, – teigia „Alvoros“ generalinis direktorius Vaidas Kazlauskas.

Balandžio pabaigoje „Alvora“ kreipėsi į VERT, prašydama panaikinti įpareigojimą keisti dujotiekio jungiamąsias detales. Pasak bendrovės, sprendimas buvo priimtas „Amber Grid“ nuo VERT nuslėpus esminę informaciją dėl dujotiekio detalių kokybės ir kilmės reikalavimų.

„Alvorai“ Vilniaus apygardos teismas panaikino ir nutartį dėl jai skirto 4,8 mln. eurų lėšų ir turto arešto, skirto dėl, teismo vertinimu, netinkamai įvykdytų magistralinio dujotiekio tiesimo darbų.

„Alvora“ balandį taip pat kreipėsi į generalinę prokuratūrą, šmeižtu kaltindama energetikos ministrą Dainių Kreivį, „Amber Grid“, VERT ir „EPSO-G“ atstovus.

Magistralinis dujotiekis pradėjo veikti 2022 metų gegužės 1 dieną. Jo įrengimas iš viso kainavo apie 500 mln. eurų. Iš jų maždaug 60 proc. lėšų buvo skirtos Europos Komisijos, o Lietuva šiam projektui skyrė apie 116 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.