R. Pocius kritikuoja siūlymą leisti dalytis pertekline elektra su artimaisiais: pateikė argumentų

Parlamente atsiradus siūlymui leisti gaminantiems vartotojams pertekline elektra dalintis su atskirai gyvenančiais šeimos nariais ir giminėmis, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas Renatas Pocius sako, kad tokių energijos dalybų įteisinimas sugriautų elektrą gaminančio vartotojo koncepciją.

Parlamente atsirado siūlymas leisti gaminantiems vartotojams pertekline elektra dalintis su atskirai gyvenančiais šeimos nariais ir giminėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Parlamente atsirado siūlymas leisti gaminantiems vartotojams pertekline elektra dalintis su atskirai gyvenančiais šeimos nariais ir giminėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

May 23, 2024, 5:01 PM, atnaujinta May 23, 2024, 5:04 PM

„Gaminančio vartotojo sąvoka ir koncepcija yra tokia, kad gaminantis vartotojas gaminasi elektros energiją, kuri reikalinga būtent tam vartotojui. Šią dieną turime ydingą situaciją, kad (...) pas gaminančius vartojus atsiranda kažkokie energijos pertekliai. Tada (...) atsiranda politikų siūlymai tiems gaminantiems vartotojams parduoti elektros energiją ir dalintis ja su kitais vartotojais. (...) Tada iš esmės mes griauname pačią elektrą gaminančio vartotojo koncepciją“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė R. Pocius.

„Mes, kaip rinkos reguliuotojas, žiūrime per rinkos prizmę. Ir šitoje vietoje kyla klausimas, kodėl siūloma dalintis tik su giminėmis, kodėl nėra siūloma, pavyzdžiui, pertekline elektros energija apskritai su bet kuriais vartotojais dalintis“, – pridūrė VERT vadovas.

VERT vadovas akcentavo, kad leidus gaminantiems vartotojams elektrą pardavinėti, jie tampa nebe vartotojais, o gamintojais, kuriems turi būti taikomos gamintojų elektros pardavimo sąlygos.

R. Pocius taip pat pabrėžė, kad elektra norintys dalintis gyventojai gali jungtis į atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) bei piliečių energetikos bendrijas (PEB). Tokių bendrijų kūrimui paramą jau yra paskelbusi Energetikos ministerija.

„Tokie principai, kuriuos šiandien siūlo kai kurie politikai, gali būti įgyvendinti per (...) energijos bendrijų konceptą, o ne griaunant elektros energiją gaminančio vartotojo konceptą ir sąvoką kaip tokią“, – pabrėžė VERT pirmininkas.

Be to, R. Pociaus teigimu, būtų sudėtinga sudaryti teisinį reguliavimą, kuris užtikrintų, kad pertekline elektra vartotojai iš tiesų dalinasi su šeimos nariais bei giminėmis.

Atsinaujinančių išteklių energetikos bendrijų (AIEB) ir piliečių energetikos bendrijų (PEB) steigimas numatytas trečiadienį Vyriausybės patvirtintoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje (NENS).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.