Kebabų kainos Vokietijoje – jau sunkiai suvokiamos: ragina nustatyti maksimalią leistiną kainą

Vokietijoje kadaise lengvai įperkamų kebabų kainos šiandien gąsdina net ir ne minimalias pajamas uždirbančius gyventojus. Atsirado ir siūlymų nustatyti viršutinę leistiną kebabų kainų ribą.

Per dvejus metus kebabų kainos Vokietijoje išaugo daugiau nei dvigubai.<br>Asociatyvi 123rf.com nuotr.
Per dvejus metus kebabų kainos Vokietijoje išaugo daugiau nei dvigubai.<br>Asociatyvi 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2024, 10:18 AM, atnaujinta May 25, 2024, 11:17 AM

Turkų imigrantų į Vokietiją atvežti kebabai ilgą laiką buvo įsitvirtinę kaip pigus gatvės maistas. Tačiau pastaruoju metu įpirkti šį patiekalą tampa vis sunkiau – per dvejus metus kainos išaugo daugiau nei dvigubai.

Augantys atlyginimai ir energijos sąnaudos, geopolitinė įtampa prisidėjo prie veiksnio, kurį Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pavadino „kebabinfliacija“.

Politikai ir gyventojai susirūpino „kebabinfliacija“

Vokietijos politikai, ypač kairiųjų pažiūrų, ėmėsi spręsti šį visuomenei aktualų klausimą – pasiūlė nustatyti viršutinę kebabų kainų ribą. „Die Linke“ partija kebabų kainas siūlo apriboti iki 4,90 euro, o jaunuoliams iš nepasiturinčių šeimų – net iki 2,90 euro, rašo „Euronews“.

Kraštutinių kairiųjų partija taip pat svarstė, ką daryti dėl tokių aukštų kebabų kainų. Svarstyta kebabus subsidijuoti.

Kebabų kainos politikus pasiekė dėl to, kad tai – itin skaudi problema Vokietijos gyventojams, ypač jaunesniems. Socialiniuose tinkluose šie karštai apie tai diskutuoja – esą kainos tikrai verčia nusivilti.

Apskaičiuota, kad kebabų pardavimai Vokietijoje siekia 7 mlrd. eurų per metus, šalyje kasmet suvalgoma 1,3 milijardo kebabų.

Labiausiai šį gatvės maistą mėgstantys vokiečiai prisimena buvusios kanclerės Angelos Merkel laikus – tada kebabai kainavo po 3 eurus. Šiuo metu kebabų kaina siekia ir 8 eurus.

Nemažai pasipiktinimo sukėlė kanclerio Olafo Scholzo pranešimas socialinėje žiniasklaidoje, kur paaiškintos „kebabinfliacijos“ priežastys. Anot kanclerio, viena jų – Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą ir dėl to išbrangusios gamtinės dujos.

Į kanclerio įrašą sureagavęs jaunas Vokietijos pilietis pareiškė: „Aš moku 8 eurus už kebabą. Pasikalbėk su V.Putinu, noriu mokėti 4 eurus“.

Tačiau kancleris atmetė kainų kontrolę kaip neįmanomą įgyvendinti laisvoje rinkoje.

Kebabas už priimtiną kainą – utopija?

Patys kebabų pardavėjai apgailestauja, kad nesugeba daryti įtakos kainoms. Jie nurodo tokius veiksnius kaip nuomos, energijos ir maisto išlaidos, kurių jie negali kontroliuoti.

Verslininkas Denizas kebabais prekiauja prie Berlyno stoties. Čia per dvejus metus kebabų kaina nuo 3,90 euro išaugo iki 7 eurų.

„Žmonės nuolat komentuoja mūsų kebabų kainas, tarsi mes juos apgaudinėtume. Bet kainos visiškai nepriklauso nuo mūsų. Buvome priversti jas pakelti dėl sparčiai išaugusių nuomos, energijos ir maisto kainų“, – sakė jis.

Denizas ir kiti kebabų pardavėjai mano, kad kainos artimiausiu metu normalizuosis.

Kebabų kainų infliacijos reiškinys sąlygoja ir didesnes problemas, pavyzdžiui, sunkumus, su kuriais susiduria mažas pajamas gaunantys žmonės, kuriems net nedidelis kainų padidėjimas gali turėti tikrai neigiamų pasekmių.

Parengta pagal „Euronews“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.