Vis dažniau draugų ar artimųjų paklausę, kur jie perka mėsą, išgirstame „Norfos“ parduotuvės pavadinimą. Daugelis jau seniai žino, kad jei nori įsigyti šviežios ir kokybiškos mėsos, kelias veda į šias parduotuves.
Tai galima paaiškinti paprastai – Šilalės rajone, Struikuose, įsikūrusi „Rivonos“ mėsinė, kuri tiekia šviežią mėsą ir jos gaminius visos Lietuvos „Norfos“ parduotuvėms, – našiausia ir moderniausia mūsų šalyje.
Nuolat investuoja į naujoves
Prieš kelerius metus duris čia atvėrė naujas modernus cechas, čia po naujo pastato ir jo įrengimo darbų veiklą pradėjo nauja skerdykla. Įmonė nuolat investuoja į naujoves.
2024-aisiais mėsinėje įdiegta dar keletas naujų technologinių linijų, kurios turėjo įtakos produktų kokybės, darbo našumo gerinimui.
Tai automatizuota sušaldytos mėsos defrostavimo kamera, itin moderni automatizuota karštai rūkytų kiaulienos gaminių paruošimo ir pusgaminių marinavimo linija bei vištienos gaminių marinavimo linija ir fasavimo linija su automatiniu susvėrimu.
UAB „Rivona“ skerdykla šiuo metu – viena moderniausių ir našiausių Baltijos šalyse. Ji pastatyta pagal naujausius reglamentų reikalavimus, čia įdiegta nauja moderni skerdimo linija, atvėsinimo ir sandėliavimo šaldytuvai, kita pagalbinė įranga.
Personalas ne tik puikiai dirbantis su naujausiomis technologijomis, bet ir turintis didelę patirtį įmonėje.
„Skerdyklos paleidimo, įrenginių derinimo, personalo mokymo procesas visada reikalauja daug pastangų ir laiko, tačiau šiandien visa mūsų tiekimo, skerdimo ir realizavimo grandinė jau puikiai sustyguota.
Šiuo metu kiaulių skerdimo našumas „Rivonos“ mėsinėje – 150 kiaulių per valandą, o per mėnesį paskerdžiame ir patiekiame pirkėjams 20–22 tūkstančius kiaulių skerdenų“, – milžiniškus skaičius atskleidė A.Pupšys.
Į parduotuves – per parą
Tad koks mėsos kelias iki pirkėjo? Per kiek laiko šviežia mėsa patenka į parduotuvę, kaip ji apdorojama, kad ilgiau liktų šviežia? Ne vienas skeptikas čia pasakys, kad nėra nieko patikimiau, kaip mėsą pirkti tiesiai iš ūkininko. Tačiau jis nebus teisus.
Kiaules skerdimui „Norfos“ mėsinė perka tik iš kruopščiai atsirinktų kiaulių augintojų. Didžioji dalis gyvulių atkeliauja iš Lietuvos, nedidelė dalis – ir iš kaimynės Latvijos.
„Mėsos kelią nuo augintojo iki vitrinos parduotuvėje užtikriname patį trumpiausią ir jis kruopščiai sustyguotas – gyvų kiaulių pristatymas į skerdyklą, skerdimo procesas, išvežiojimas į parduotuves užtrunka apie 24 valandas.
Gyvos kiaulės atvežamos griežtai pagal grafiką, konkrečiomis valandomis, užsakymai kitai dienai iš parduotuvių gaunami iki 10 val. Paruoštos ir atvėsintos skerdenos kraunamos į transporto priemones naktį, o ryte jau būna pristatytos į parduotuves.
Kiekvieną dieną skerdžiame kiaules tik pagal užsakymus, dirbame be likučių, šešias dienas per savaitę, todėl mėsa pas vartotojus visada patenka pati šviežiausia.
Tai jau įvertino ir pirkėjai – jie patys įsitikino mūsų produkcijos šviežumu“, – kalbėjo specialistas.
Pasak jo, per savaitę iš „Rivonos“ mėsinės į prekybos vietas iškeliauja apie 350–450 tonų kiaulienos skerdenų, tad per mėnesį – daugiau nei 1500 tonų.
Užtikrina reikiamą temperatūrą
A.Pupšys pasakojo, kad iš karto po skerdimo skerdenos patenka į šokinę aktyvaus atvėsinimo kamerą, kur užtikrinama 22 laipsnių šalčio temperatūra. Čia mėsa būna apie valandą ir dar tiek pat laiko kameroje, kurioje palaikoma pastovi 12 laipsnių šalčio temperatūra. Tad po šių dviejų šokinio atvėsinimo kamerų giliuosiuose raumenų sluoksniuose skerdena jau būna atvėsusi iki 18–20 laipsnių.
Tuomet ji patenka į pasyvaus atvėsinimo kamerą, kurioje užtikrinama 0–4 laipsnių temperatūra. Per 8 (ilgiausiai 10) valandas mėsa atvėsta iki 0–7 laipsnių.
Tokią skerdeną – dažniausiai puskiaules – jau galima krauti į tam specialiai pritaikytas transporto priemones ir vežti į parduotuves visoje Lietuvoje.
„Didžioji dalis parduotuvių turi savo mėsos cechus, kuriuose skerdena yra išpjaustoma į sprandinę, nugarinę, šonkaulius ir kitas dalis ir dedama į vitrinas.
Čia svarbu, prieš kiek laiko buvo atliktas mėsos pjūvis, – kuo mažiau reakcijos su deguonimi, tuo mažiau mėsa yra gavusi atmosferos poveikio. Tad dideli gabalai, pristatomi į parduotuves, taip pat padeda užtikrinti pirkėjui siūlomos mėsos kokybę. Žmonės labiau vertina mėsą iš vitrinos, o ne fasuotą.
Mūsų gamykloje išpjaustomas nedidelis kiekis mėsos savai gamybai ir skerdenos padalijamos toms parduotuvėms, kurios neturi mėsos cechų“, – sakė A.Pupšys.
Vertina ir subproduktus
„Rivonos“ mėsinėje atvėsinami, supakuojami, kai kurie ir vakuumuojami ir visi subproduktai, kurie prekybos vietas pasiekia kartu su skerdenomis. Jų paklausa, beje, itin išauga šaltuoju metų laiku.
„Šiandien jau parduodame visus subproduktus, tad nieko utilizuoti nebereikia“, – sakė „Rivonos“ atstovas.
Pasak jo, pirkėjų įpročiams būdingas sezoniškumas itin pastebimas ir parduotuvių mėsos skyriuose.
Nors mėsą lietuviai perka visus metus, pavasarį ir vasarą vyrauja liesesnė mėsa – sprandinė, mentinė, kumpinė. Šaltuoju metų laiku daugiau pirkėjų renkasi šoninę, lašinius, nugarinę ir, kaip jau minėta, subproduktus.
„Jei jau kalbame apie pardavimą, didesni kiekiai mėsos nuperkami ne tik prieš bet kurias didesnes šventes, bet ir mėnesio viduryje. Be jokios abejonės, daugiausia skerdienos parduoda didžiosios „Norfos“ parduotuvės didžiuosiuose Lietuvos miestuose – ten didžiausi pirkėjų srautai“, – sakė specialistas.
Senąją skerdyklą atnaujino galvijams
Senoji „Rivonos“ skerdykla, kurioje kiauliena buvo ruošiama iki naujosios atidarymo, taip pat dirba – ji yra restauruota ir pritaikyta skersti tik suaugusius galvijus, veršelius ir avis. Čia atnaujinta grindų danga, sienos, lubos, nupirkti kai kurie nauji įrenginiai prie skerdimo linijos, jau pradėtas rengti naujas talpus atvėsintų skerdenų sandėliavimo šaldytuvas.
„Jautiena į „Norfos“ parduotuves tiekiama išskirtinai tik lietuviškos kilmės. Galvijus perkame mėsinių veislių, mišrūnus tiesiai iš ūkininkų arba iš partnerių, su kuriais esame sudarę sutartis ir pasirašę galvijų pirkimo specifikacijas.
Abi „Rivonos“ skerdyklos prieš metus buvo audituotos ir įgijo FSSC 22000 sertifikatą, kuris kiekvienais metais po audito yra atnaujinamas. Šio standarto valdymo procesai užtikrina geresnę skerdenų kokybę visuose jų gamybos etapuose.
Kad užtikrintume jautienos šviežumą, galvijai skerdžiami kas antrą dieną tris kartus per savaitę. Džiaugiamės, kad pastaruoju metu lietuviai vis dažniau ragauja ir jautienos – šios mėsos pardavimas pastebimai auga. Mūsų mėsinėje per savaitę paskerdžiama apie 60 vnt. galvijų“, – sakė A.Pupšys.
Naujienos – šventėms
Šilalės mėsinėje, be šviežios mėsos, gaminami ir kiti mėsos gaminiai – jų yra daugiau nei 150 pavadinimų. Pasak bendrovės „Rivona“ mėsos technologės Daivos Vaišvilienės, per mėnesį į Lietuvos parduotuves iškeliauja daugiau kaip 600 tonų mėsos gaminių produkcijos.
Tai įvairios vytintos ir šaltai rūkytos dešros bei kiti gaminiai, virtos ir karštai rūkytos dešros ir dešrelės, karštai rūkyti gaminiai, pirkėjų itin mėgstami virti vyniotiniai, šaltiena, vėdarai, mėsos slėgtainiai, įvairūs pusgaminiai – šašlykai, kepsniai, šviežios dešrelės, taip pat įvairūs vištienos marinuoti, virti ir karštai rūkyti gaminiai.
Kasmet visos šios grupės pasipildo naujais gaminiais, ypač skanių naujienų „Norfos“ pirkėjams stengiamasi pasiūlyti šventiniu laikotarpiu – Kalėdoms, Velykoms.
Rūpi tvarumas ir gyvūnų gerovė
- Pasak A.Pupšio, „Rivonos“ mėsinė rūpinasi ekologija: „Patobulinome pirminio nuotekų valymo įrenginius, suvaldyti įmonės generuojami kvapai, paaukštinti ventiliaciniai kaminai, specialiai įrengtos uždaros patalpos su kondicionavimu šalutiniams gyvūniniams produktams.“
- Neabejinga įmonė ir gyvūnų gerovei. Ūkiniai gyvuliai atvyksta į skerdyklą tik su veterinarijos tarnybos gyvūnams vežti patvirtintomis transporto priemonėmis.
- Pačioje skerdykloje priešskerdiminės patalpos įrengtos taip, kad maksimaliai užtikrintų gyvūnų sveikatingumą, kad būtų galima išvengti traumų iškraunant gyvulius iš transporto priemonių, varant juos į svaiginimo boksus.
- Kiaulių priešskerdiminės patalpos įrengtos su nutekėjimo nuolydžiais, įrengti nauji erdvūs gardai su girdyklomis, apiplovimo dušai. Automatinis CO2 svaiginimo boksas užtikrina, kad gyvuliai patirtų kuo mažiau streso ir skausmo.