Pinigai iš Rusijos Marine Le Pen partijai – per Latviją

Tarp kandidatės į Prancūzijos prezidentus Marine Le Pen ir Rusijos bankų – nauja jungtis. Pasirodo, kad Rusijos parama Prancūzijos politikei keliavo per Latviją, praneša „Euobserver“.

 Marine Le Pen partija pinigus skolinosi iš Rusijos bankų <br> "AFP" nuotr.
 Marine Le Pen partija pinigus skolinosi iš Rusijos bankų <br> "AFP" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-07 08:19


M.Le Pen partneriai du kartus susitiko su Vilisu Dambinsu – turto valdytoju, dirbančiu nedideliame biure Rygoje – kad susitartų dėl paskolų, keliaujančių iš Kremliaus. 


Latvijos ir Prancūzijos žurnalistų atliktas tyrimas taip pat parodė, kad  su V.Dambinsu siejama firma taip pat sumokėjo 250 tūkst Eurų ekspertų komandai, susijusiai su M. Le Pen.


V.Dambinsas praėjusių metų kovą Šveicarijoje susitiko su Jeanu-Lucu Schaffhauseriu, Europos parlamento nariu iš M.Le Pen partijos. 


Latvis taip pat susitiko su Nacionalinio fronto partijos turto valdytoju Walleranfu de Saint-Justu. Jų susitikimas įvyko praėjusių metų lapkritį prabangiame Prancūzijos viešbutyje. 


Su J.Schaffhauseriu Latvijos brokeris kalbėjo apie naujas paskolas iš Rusijos po to, kai M.Le Pen partija 2014 m. pasiskolino 9,4 milijonus eurų iš su Kremliumi siejamu banku FCRB. 


W. de Saint-justas ir V.Dambinsas nesutiko pasakyti, apie ką kalbėjosi, bet J.Schaffhauseris buvo atviresnis. 
„V.Dambinsas pasiūlė naujus bankus, nes nebegalėjome skolintis iš taip gerai žinomų Rusijos bankų – viskas atrodė per daug politizuota. Mes buvome nežinomoje teritorijoje, aš pats nenorėjau būti į tai įtrauktas“, - žurnalistams sakė jis. 


Pirmoji M.Le Pen paskola iš Rusijos bankų buvo suorganizuota Alexandro Babakovo – Rusijos senatoriaus, kurio šeimai priklauso nekilnojamas turtas Prancūzijoje. 


Dabar vyrui yra draudžiama atvykti į Europos Sąjungos šalis, nes jis papuolė į sąrašą žmonių, rėmusių Rusijos invaziją į Ukrainą. 


 J.Schaffhauseris užsiminė, kad Latvijos brokeris V.Dambinsas dirba A.Babakovui, tačiau pats V.Dambinsas tai paneigė. 


„Aš nedirbau kaip tarpininkas operacijose, apie kurias kalbate  ir niekad nedariau nieko kaip A.Babakovo atstovas“, - sakė jis žiniasklaidai.


Tiesa, šis paneigimas nublanko pasirodžius „Panama papers“ skandalui. Tarp daugybės paviešintų dokumentų buvo rasta informacija, kad V.Dambinsas dirbo su bent 3 firmomis, susijusiomis su Rusija


Viena iš firmų, kurią valdė V.Dambinsas anksčiau priklausė A.Babakovui, bet jis jas perdavė savo dukrai Olgai. Dar vieną firmą valdė Rusijos verslininkai, o trečioji, „Energy Latvia“ turėjo turto Ukrainoje. Panašu, kad „Energy Latvia“ taip pat priklausė A.Babakovui ir buvo valdoma Valto Vigantso – kito latvio, kuris buvo A.Babakovo verslo partneris. 


Praėjus 3 mėnesiams po M.Le Pen partnerių susitikimo su latviu brokeriu, Naciuonalinis frontas sutiko pasiskolinti 3 milijonus eurų iš kito Rusijos banko, bet teigia, kad pinigų negavo, o bankas netrukus neteko savo licenzijos teikti paskolas. 


Šaltiniai teigia, kad M.Le Pen partija jau buvo pradėjusi derybas ir su dar vienu Rusijos banku, bet jis žlugo 2016 m. gruodį. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.